Rektörümüz Bağlı, 2017 Liberal Düşünce Kongresinde Konuştu

04 Kasım 2017 3220
Rektörümüz Bağlı, 2017 Liberal Düşünce Kongresinde Konuştu

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı '2017 Libarel Düşünce Kongresi'ne konuşmacı olarak katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi destekleriyle Ürgüp ilçesi Dinler Otel’de başlayan ve 3-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2017 Liberal Düşünce Kongresinin açılışına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Liberal Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler ve yazarlar, öğretmenler, ressam ve fotoğraf sanatçıları ile davetliler katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı konuşmasına, birbirinden değerli katılımcıları Nevşehir’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Rektörümüz Bağlı,  “Burada liberal düşünceyi benimsemiş siz değerli sivil topluluk arasında ben sadece beklentilerimi söyleyebilirim. Birincisi; bana göre liberalizm kendi kendine kritik etmeyi insana öğreten en önemli düşüncelerden birisidir. Türkiye’nin genç kalmasında liberal düşüncenin çok büyük etkisi olduğuna inanıyorum. Bütün bu kritik etmenin, kendi kendini eleştirmenin kıymetli olduğunu Türkiye yeni yeni farkına varıyor ve bunu devam ettirmek gerektiğini düşünüyorum. İkinci bir husus ise;  Türkiye’nin kendi içerisinde ki var olan sorunlarla ilgili hangi tür işlevleri, hangi tür kritik ve duruşları sergilediği malumdur. Siyasal çevrede de akademik çevrece de bilinmektedir. Ancak bugün çok benzer bir açmazı Türkiye ile Avrupa arasında yaşadığımızı söyleyebilirim. Avrupa düşüncesini kastediyorum. Bu batıya kaynaklık eden bugünkü Avrupa’yı teşekkül ettiren felsefe ile doğu toplumları arasında bir açmaz ve büyük bir problem var. Bu açmazın tekrar gözden geçirilmesi gerekir.  Nasıl ki Türkiye’ye karşı siyasi ve partizanlık izleyen cuntacılık faaliyetlerine karşı liberaller gerçekten ciddi bir duruş sergiledilerse bana göre Avrupa Birliği topluluğuna karşı da böyle bir durumun gündeme gelmesi gerekir.  Bunun da dünya üzerinde giderek bir sinerji oluşturacağına inanıyorum” dedi.

Kongrenin açılışında katılımcılara Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektörümüz Bağlı, özellikle bölge turizmine katkıda bulunmanın yanı sıra Hacıbektaş Veli’nin felsefesinin bütün toplumlara aktarılmasına yönelik gerçekleştiren çalışmalara değindi. Rektörümüz Bağlı, “22 bin öğrenci, birbirinden değerli akademisyen ve çalışanlarıyla, üniversite olarak bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için çalışmalarda bulunuyoruz. Özellikle bu topraklarda bulunan Hacıbektaş Veli gibi önemli bir zatın düşünce ve felsefesi bugün Türkiye’nin farklılıklarını, barış ve kardeşliklerini daha iyi anlatıyor. Hacıbektaş Veli bu düşüncesini ve felsefesini sistematik olarak bütün toplumsal katmanlara yaygınlaştırma konusunda büyük bir mücadele vermiş ve emek sarf etmiş bir mutasavvıf olarak karşımıza çıkıyor. Biz Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Hacıbektaş Veli’nin bu düşüncesini ve felsefesini topluma ve dünyaya yaymak için üniversitemiz bünyesinde bulunan ve Türkiye’nin ilk araştırma enstitüsü olan Hacıbektaş Veli Enstitüsü ile ciddi çalışmalar yapıyoruz.

Diğer taraftan bölgemizin Türkiye’nin ve dünyanın önemli turizm merkezlerinden birisi olması vesilesi ile üniversitemiz Turizm Fakültesini çeşitlendirerek turizme katma değer olarak destek vermesine yönelik mücadelede bulunuyoruz. Burada bulunan siz akademisyen ve katılımcıların üniversitemizin Hacıbektaş Veli’nin felsefesinin dünyaya yayılmasında ve turizm konusunda değerli düşünceleriniz ve önerilerinizi bizlerle paylaşırsanız daha verimli olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kongrenin oturumlarına geçildi. Üç gün sürecek olan kongrede; ‘Liberal Teoride Güncel Tartışmalar’, ‘İktisat Politikası, İktisadi Yaklaşımlar ve Türkiye’, ‘LTD’nin 25. Yılında Yaptıklarımız Yapamadıklarımız’, ’15 Temmuz ve Sonrası’ ve ‘Sığınmacıların Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlıklar adı altında konuşmalarda bulunulacak.