‘6. Genç İSG Sempozyumu’ NEVÜ'de Yapıldı

13 Kasım 2019 2716
‘6. Genç İSG Sempozyumu’ NEVÜ'de Yapıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü öncülüğünde, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim ve Araştırma Derneği (İSGAM) ile Turkcell ortaklığında, ‘Genç İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği)  Sempozyumu’nun 6.sı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de yapıldı.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt, İSGAM Başkanı Dr. Ömer Volkan Gök, Turkcell İş Sağlığı Güvenliği Müdürü Dr. Serkan Alkan, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ve Prof. Dr. Ertan Özensel, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, kamu-özel sektör temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, AHİLER Kalkınma Ajansı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kısa tanıtım filmlerinin gösteriminin ardından sempozyumun ilk açılış konuşmasını Turkcell İş Sağlığı Güvenliği Müdürü Dr. Serkan Alkan yaptı. Alkan, “Ben 52 bin kişilik çalışan eko sistemi bulunan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin sahip olduğu tüm şirketlerdeki iş sağlığı ve güvenliği ekiplerinin yöneticisiyim. Geçmiş 11 yılda yaptığım bu görev süresince tecrübelerimize göre dünya stantlarına paralel olarak mevcut iş kazalarının ve meslek hatalarının  %80’i insan faktöründen kaynaklanıyor. Geriye kalan %20’lik kısmın ise çok büyük bir bölümü tasarım ve dizayn hatalarından kaynaklanıyor. Biz bu anlamda Turkcell olarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün önderliğinde elde ettiğimiz bu tecrübelerimizi ve bahsettiğim risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarımızı öğrenci arkadaşlarımızla paylaşmak için üniversitelerde sempozyumlar düzenliyoruz” diye konuştu.

Açılışta konuşan ve sözlerine gezdiği üniversiteler arasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin mimari yapısına hayranlığını dile getirerek başlayan İSGAM Başkanı Dr. Ömer Volkan Gök, “Gezdiğimiz şehirler arasında Nevşehir beni biraz heyecanlandırdı. Çünkü Nevşehir başlı başına güzel bir şehir olmasının yanında gezdiğimiz üniversite kampüsleri arasında da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi en güzel mimariye sahip ve bu beni büyüledi. Gerçekten çok güzel bir üniversiteye sahipsiniz. Şahsım adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Devamında İSGAM ve yürütülen projelere değinen Gök, “İSGAM olarak biz, proje bazlı olarak çalışıyoruz ve İSG bizim başlangıç projemizdi. Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve Genel Müdürlüğümüzün önderliğinde yeni projeler yürütmeye başladık. İSGAM olarak ayrıca dijital ve yazılım alanında yapay zeka sistemi üzerine yabancı holding ve büyük uluslararası ortak şirketlerle de çalışmalarımız var. Özellikle milli ve yerli üretim yazılımlar konuşunda çalışmalarımız devam etmekte. Şimdiden sempozyumumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum ve siz değerli katılımcıları saygıyla selamlıyorum” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt ise, “Öncelikle bugün 6’ncısını Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlediğimiz ‘ Genç İSG Sempozyumu’nun hem siz değerli katılımcılara hem de çalışma hayatına katkı sağlamasını temenni ediyorum. Hepinizin malumu olduğu üzere iş sağlığı ve güvenliği gerçekten önemli bir konu. Çünkü dünyanın en önemli kaynağı olan insanın, hayatını ve sağlığı korumak her şeyin  üstündedir. Özellikle ülkemizde, ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturunu şiar edinmiş bir devlet yönetimi olduğu için, hem de insan yaratılmışların en şerefli mahluku diyen bir dine mensup olan ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan her bir faaliyet büyük önem arz etmektedir. Bu açıdan ülkemize baktığımızda, 2002-2012 yılında yayınladığımız kanunlarımız var ve ardından ikinci bir yasal düzenleme ile hem bağımsız kuruluşlar tarafından hem de Avrupa Birliği ilerleme raportörlerinin de belirtildiği üzere gerçekten çalışma hayatının gereksinimlerini karşılayacak kapsamlı bir yasal düzenlemeye sahibiz” diye konuştu.

Kurt’a konuşmalarının sonunda plaket takdiminde bulunan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum; Turkcell İSG Müdürü Dr. Serkan Alkan’ın ‘Yeni Nesil Meslekler’, Turkcell İSG Proje Yöneticisi Özgür Lostar’ın ‘Dijital Dünyaya İş Güvenliği Olarak Hazır mıyız?’, Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nezih Orhan’ın ‘İnsan-Teknoloji Buluşmasında Düşünmeyi Düşünmek’, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Mustafa Tülü’nün ‘Yapay Zeka ve İSG’ başlıklı sunumları ve soru-cevap bölümüyle sona erdi.