Rektör Aktekin “17. İmam Hatipliler Kurultayı”nda Konuştu

14 Eylül 2020 1983
Rektör Aktekin “17. İmam Hatipliler Kurultayı”nda Konuştu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle İstanbul’a alınarak çevrimiçi (online) olarak  “Basiret ve Ferasetle” şiarıyla düzenlenen “17. İmam Hatipliler Kurultayı”na katıldı. 

ÖNDER İmam Hatipliler Derneğince her yıl düzenlenen ve bu sene pandemi nedeniyle İstanbul'a alınan 17. İmam Hatipliler Kurultayı, Ankara ve Nevşehir ile birlikte il ve ilçe derneklerinin katıldığı canlı bağlantı ile düzenlendi.  Nevşehir’de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen kurultaya; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir,  Nevşehir ALEMDAR İmam Hatipliler Derneği Başkanı Fatih Yakut ve davetliler katıldı.

Kurultayın açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, imam hatiplilerin sadece imam hatip camiası için değil insanlığın refahına vesile olmak için çalıştığını belirtti. Bakan Kasapoğlu "Bu vesileyle milletimizin sahip çıktığı eğitim kurumları, bazı çevreler tarafından yıpratılmaya, devre dışı bırakılmaya çalışılmıştır. Bu ülkede milletin değerleriyle, manevi iklimiyle sıkıntısı olan, problemi olan zihniyetler hep var olagelmiştir. Buna karşın bu asil millet, imam hatip davasına en güçlü şekilde sahip çıkmış, bu maksatlı saldırılara karşı bu güzel yuvaları hep korumuş kollamıştır. İmam hatip sancağı nice nesiller boyunca dirayetle, adanmışlıkla, azimle, inançla taşınan bir emanet olagelmiştir” dedi.

Kurultayda Başkan Erdoğan’ın Mesajı Okundu

Kurultayda ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu. Mesajında, kurultayın başarılı geçmesi ve hayırlara vesile olması niyazında bulunan Erdoğan, imam hatip okullarının temelini atanlar başta olmak üzere, on yıllardır bu okulların kuruluşunda, gelişmesinde, sayılarının artmasında emeği olan vakıf insanlarına teşekkür ettiğini, okullarda görev yapmış olup da ahirete irtihal eden öğretmenleri, yöneticileri, fedakarlıklarıyla destekleriyle bu müesseseleri yaşatan hayırseverleri rahmetle andığını ifade etti.

Milli ve manevi değerlere sahip nesillerin yetişmesi için 1958 yılından beri büyük bir özveriyle faaliyet gösteren ÖNDER İmam Hatipliler  Derneğinin medeniyet davasının lokomotif kuruluşlarından biri olduğunu belirten Erdoğan, bilhassa imam hatip okullarına yönelik ilginin arttığı bir dönemde ÖNDER'in çabalarının çok büyük önem kazandığını vurguladı.

İmam hatip okullarını, "bir eğitim kurumu olmanın çok ötesinde, Türkiye'ye istikamet çizen, ufku aydınlatan, aziz milletin değerlerine canı pahasına sahip çıkan gençlerin yetiştiği kutlu çatılar" olarak tanımlayan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Milletimiz, kuruluşundan itibaren eline geçen her fırsatta bu okullara destek olmuş, imam hatipleri adeta küllerinden yeniden inşa etmiştir. Darbeciler tarafından kapısına kilit vurulmak istenen imam hatipler, bu ülkeye cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, milletvekili, belediye başkanı, bürokrat yetiştiren seçkin eğitim kurumları haline dönüşmüştür. Bütün aşağılamalara, bütün hakaretlere, baskılara, yasaklara rağmen hamdolsun imam hatip okulları dimdik ayaktadır. 

Türkiye'yi kendi karanlıklarına çekmeye çalışanlara inat, vatanımız için, ezanımız için, bağrından çıktığımız aziz milletimiz için çalıştık. Edebin edepsizlik içinde kaybolmasına müsaade etmediğimiz gibi ahlakın ahlaksızlık içinde boğulmasına rıza göstermedik.

Vakarımızdan, onurumuzdan, bizi biz yapan kadim değerlerimizden taviz vermeden mücadelemizi bugünlere kadar getirdik. İmam hatip nesli olarak bize düşmanlık eden müptezellere cevabımızı daima başarılarımızla ahlakımızla edebimizle millete, devlete, ülkeye olan sadakatimizle verdik. Allah'ın izniyle ne bu camianın ne de bu milletin başını öne eğdirmedik, bundan sonra da asla eğdirmeyeceğiz."

Rektör Aktekin: İmam Hatip ve Hatiplilerin Önemi Bir Kez Daha Ortaya Çıkmakta

Nevşehir’de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinden çevrimiçi (online) olarak kurultayın açılışında konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “14 Ağustos 2020 tarihinde şehrimizde Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 749. Yıldönümü anma programı “Bir Velinin Varisiyiz, Mirasımız Aşktır Bizim” temasıyla düzenlenmişti. Yaklaşık bir ay sonra bugün yine benzer bir şekilde Hünkâr Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin şehrinde bulunan ve “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyen bu Veli’nin adını taşıyan üniversitemizde böyle anlamlı bir etkinliği düzenlemek büyük bir mesaj oldu. Pandemi süreci yaşamımızın birçok alanında değişim ve zaruriyeler ortaya çıkarırken, biz bu dönemi birçok boyutuyla konuşuyor ve değerlendiriyoruz. Aslında bu süreç geniş anlamda aile kurumunu yeniden güçlendirmeye vesile olabilir. Çocuklarımızı ailede, evde eğitme noktasında alternatifler geliştirmeye yönlendiren bu süreç, ailelerin çocuklarına daha çok vakit ayırmalarına yol açtı. Ömer Seyfettin’in ‘İlk Namaz’ hikayesini okuyanlar özellikle dini eğitimde ailenin yerinin ne kadar önemli olduğunu bilirler. İlerleyen yaşlarında bir sabah namazına kalkan Ömer Seyfettin, çocukken annesinin kendisini ilk sabah namazına kaldırdığı günleri hatırlar. Abdest alışını, namaz kılışını annesinin kendisini okşayarak namaza teşvik edişini ve o namazın hazzını daha sonraki namazlarda hiçbir zaman almadığını telaffuz eder. Bu hikaye aslında bize dini eğitimin öncelikle ailede başladığını söyler. Sonraki süreçte İmam Hatiplerin yaptığı bu süreci daha da güçlendirme, daha nitelikli hale getirme çabasının yansımalarıdır” dedi.

Aktekin, “Pandemi nedeniyle dijital imkanları eğitimin her alanında olduğu gibi dini eğitimde de kullanmak durumundayız. Burada da yine Z kuşağı, dijital kuşak dini söylemlere, dini metinlere bizim kuşağın baktığı gibi bakmıyor. 70’li 80’li yıllarda yetişmiş kuşaklarla şimdi yetişen kuşakların dünyaya bakışı, kullandığı semboller farklı olabiliyor. Dolayısıyla bizim bu çocukların anlayabileceği şekilde dini değerlerimizi aktarma yükümlülüğümüz var. İlahi vahyin geldiği toplumlara baktığımızda, vahyin temel mesajına baktığımızda,  vahyin indiği toplumun dilini, sembollerini, onların anladığı kavramları kullanarak insanlara mesajlar iletilir.  Günümüzde yeni bir vahiy gelmeyeceğine göre günümüz ilim adamlarının ilahi mesajı genç kuşağın anlayacağı şekilde anlatma sorumluluğu var. İşte İmam Hatipler bu süreci daha güçlendirme ve daha da nitelikli hale getirme çabasıdır. Hacı Bektaş Veli hazretleri, 'Arifler hem arıdır hem arıtıcı' ve 'En büyük keramet çalışmaktır' buyuruyor. İmam hatip okulları ve camiası da bu anlayış doğrultusunda çok çalışıp güzel işlere imza atmaktadır. Bu vesileyle bugüne kadar bu güzel hizmetlerde emeği geçen herkese teşekkür ederken, kurultayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Basiret Olmadan Ferasetin Olmaz

İnsanlığın görsel idrakin egemenliğine mahkum olduğu bir zamanda, Kur'an'ın ve sünnetin insanlık tarafından ihmal edilen iki kavram olduğuna değinen eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise, ferasetin, basiretin neticesi olduğunu, basiret olmadan ferasetin olmayacağını belirtti.

Görmez “Dijitalleşme ile birlikte bir ekran medeniyeti, ekran uygarlığı kuruldu ve insanoğlu bu ekran uygarlığının önünde pasif bir seyirciye dönüştü. İnsanoğlu sadece görsel bir idrake mahkum oldu. Bugün artık her insanın elinde bir ekran var, her insan hayatının büyük bir kısmını, bu ekranın önünde geçiriyor. Bu ekranın önünde daha çok görselliklerle, suretle karşı karşıya kalıyor. İşte bu görsel idrakin egemenliğine maruz kalan insanda, aklın idraki zayıflıyor, kalbin idraki bir ölümle karşı karşıya kalıyor. İşte burada basiret çok büyük önem arz ediyor ancak biz yüksek bir basiretle bunun üstesinden geliriz” diye konuşma yaptı. 

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Doç. Dr. Ali Osman Kuşakçı’nın yaptığı “Mü’minin Feraseti” temalı birinci oturuma geçildi. Oturuma davetli konuşmacı olarak katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş “Kur’an’da Basiret ve Feraset”, MEB Bakan Müşaviri Dr. Necdet Subaşı “Anadolu İrfanı ve Feraset”, ikinci oturumda ise MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz “İmam Hatip Okullarında Yeni Dönem ve Üniversite Sınavı Başarıları” üzerine konuştu. 

Kurultay Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan ve ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal’ın kapanış ve teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.