Hollandalı Sanatçılardan NEVÜ’de “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” İsimli Sergi

06 Kasım 2020 1788
Hollandalı Sanatçılardan NEVÜ’de “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” İsimli Sergi

Türkiye’de yaşayan Hollandalı sanatçıların eserlerinin yer aldığı ‘Türkiye’de Hollandalı Günlükleri’ isimli karma sergi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de açıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Müdürlüğü ile Güler Sanat işbirliğinde düzenlenen ve Türkiye’de yaşayan Hollandalı Sanatçılar Arjen Zwart, Jeroen Paalvast ve Koenraad Marinus Van Lier’in eserlerinden oluşan serginin açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve Prof. Dr. Fatma Karipcin, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Güler Sanat direktörü Kemal Orta,  NEVÜ Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Savaş Kurtuluş Çevik, Güray Müze sahibi Güray Tüysüz ve davetliler katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültür ve Kongre Merkezi Sanat Galerisinde pandemi dolayısıyla maske ve sosyal mesafe kuralları gözetilerek düzenlenen serginin açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversite olarak böyle önemli bir sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Aktekin, “ Bugün burada ülkemizde yaşayan değerli Hollandalı sanatçılarımızın eserlerini Üniversitemizde sergilemelerinden dolayı bir aradayız.  Kendileri Hollandalı olmalı rağmen İstanbul’da yaşıyorlar. Dolayısıyla bizim kültürümüzü,  sahip olduğumuz değerlerimizi görerek ve yaşayarak kendi perspektif bakış açılarıyla eserlerine yansıtmışlar. Savaşların ve çatışmaların yaşandığı bir dünyada bu tür sanat eserler aslında farklı milletlere rağmen insanları birbirlerine yaklaştıran ve ortak duygularda birleştiren bir olgu. Ben şahsım ve üniversitem adına güzel ülkemize bir sanatçı gözüyle bakarak ortaya koydukları birbirinden güzel ve değerli çalışmalardan oluşan eserlerinden dolayı saygıdeğer sanatçılarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Üniversite olarak her türlü çalışmayı destekledikleri söyleyen Rektör Aktekin konuşmasının devamında “Kendi üniversitemiz bünyesinde bulunan Güzel Sanatları Fakültesi de sanat alanında önemli çalışmalar yürütürken, değişik sanat dallarında da öğrenciler yetiştiriyor. Üniversite olarak bilimsel çalışmalar ve projeler ile birlikte sanatsal, kültürel ve benzeri her türlü çalışmayı önemsiyor ve destekliyoruz.  Şu anda içerisinde bulunduğumuz mekânda ulusal ve uluslararası düzeyde sergi, konferans, kongre ve benzeri birçok etkinliğe ev sahipliği yapan şehrimizin en büyük ve en kapsamlı Kültür ve Kongre Merkezi konumunda. 

Bu vesileyle bugün burada birbirinden değerli eserleri bulunan Hollandalı sanatçılarımız ile emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kendisinin aslen Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinden olduğunu ve kendi memleketine böyle uluslararası düzeyde bir sergiyi taşımaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu söyleyen Güler Sanat direktörü Kemal Orta ise, desteklerinden dolayı Rektör Aktekin’e teşekkür etti.

Rektör Aktekin ve katılımcılar daha sonra üç sanatçının video işlerinin yanı sıra Zwart’ın İstanbul sokaklarından fotoğrafları, Paalvast’ın kendi hayat hikâyesindeki Türkiye izdüşümlerinden çizimleri ve Van Lier’in Burgazada’daki atölyesinden renkli paletini yansıtan yağlı boya işleri, bulduğu inşaat kalıntılarıyla yaptığı mozaik ve kireç taşından heykelleri yer aldığı sergi alanını gezerek eserler hakkında bilgi aldı.   

Sergi 20 Kasım’a Kadar Sanatseverlerle Buluşacak

Uzun süredir Türkiye’de yaşayan Hollandalı sanatçılar Arjen Zwart, Jeroen Paalvast ve Koenraad Marinus Van Lier’i bir araya getirerek küratörlüğünü yapan sanat tarihçisi ve Güler Sanat direktörü Kemal Orta’nın üstlendiği “Türkiye’de Hollandalı Günlükleri” sergisi, 06-20 Kasım 2020 tarihleri arasında NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.