Çevrimiçi Sınavlarda Dikkat Edilecek Hususlar ve Öneriler

21 Kasım 2020 3692
Çevrimiçi Sınavlarda Dikkat Edilecek Hususlar ve Öneriler


23 Kasım - 2 Aralık 2020 tarihlerinde çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirilecek 2020-2021 Güz Dönemi Ara Sınavları için dikkat edilecek hususlar ve öneriler aşağıda belirtilmiştir.

A. ÖĞRETİM ELAMANLARI

  1. Sınav aktivitesinin kullanımı ile ilgili videolar https://egitimheryerde.nevsehir.edu.tr/akademisyen sayfasında yayınlanmış olup videoların izlenmesi sizlere fayda sağlayacaktır.
  2. Sınav tarihinden en az 1 gün önce NEVÜ DERSLİK Sistemi içerisinde sınav aktivitesi oluşturularak yayınlanmış olmalıdır.
  3. Sınavlar; çevrimiçi (online) sınav ya da ödev-proje şeklide yapılabilecektir.
  4. Sınavın yayında olduğu süre (sınav aktivitesinin başlangıç-bitiş zamanı arasındaki süre), mümkünse sınav süresinin en az 2 katı olacak şekilde tanımlanması, sınav esnasında öğrencinin yaşayabileceği teknik aksaklık durumunda sınav zamanının kaybolmamasını sağlayacaktır. Örneğin süresi 30 dakika olan bir sınavın başlama ve bitiş zamanı arasındaki süre en az 60 dakika olması daha uygun olabilir.
  5. Sınav aktivitesi hazırlandıktan sonra "Önizleme" seçeneği ile kontrol edilmelidir.
  6. Sınav esnasında öğretim elemanlarının sistemde çevrimiçi olup öğrencilerden gelecek mesaj ve sorunları takip ederek öğrenci sınav raporunun incelenmesi, tekrar sınava giriş hakkı verilmesi, vb. müdahaleleri yapması gerekmektedir.
  7. NEVÜ Derslik içerisinde "Mesajlar" bölümünde okunmamış mesajların sınav haftasından önce kontrol edilmesi, sınav esnasında size ulaşmak isteyen öğrencilerin mesajlarının atlanmaması açısından fayda sağlayacaktır.
  8. Sistemden tarafınıza gönderilen mesaj ve bildirimler aynı zamanda e-posta olarak da iletilmektedir. Aksaklıkların yaşanmaması için lütfen sistem içerisinde e-posta adresinizi kurumsal veya aktif kullandığınız e-posta adresiniz ile güncelleyiniz. (Sistem içerisinde Profilim → Hesap bölümünden güncelleme yapabilirsiniz.)
  9. Sınav esnasında öğrencilerin gerçekleştirdiği her işlem kaydedilmekte olup sınav aktivitesi raporunda ilgili kayıtlara ulaşılabilirsiniz.
  10. Açık uçlu sorularda öğrenciler sadece sınav esnasındaki metin alanına yazarak cevap verebilirler. Açık uçlu sorularda dosya yükleyerek cevap verme özelliği mevcut değildir.
  11. Öğrencilerin soruların cevaplarını kağıda yazarak veya bilgisayarda doküman hazırlayarak sisteme yüklemesi şeklinde bir sınav planlandıysa, bunun ödev aktivitesi olarak eklenmesi ve ödev aktivite ayarlarında zamanlama ayarının (aktivitenin belirli zaman aralığında öğrenciye görünür/gizli olması) yapılması daha uygun olacaktır. Ödev aktivitesi eklerken Zamanlama bölümünde “Bir tarih aralığında görüntüle” kısmında hangi tarihten itibaren ödev aktivitesini öğrenciye görünür olacağını ayarlayabilirsiniz. Örneğin aktivitenin son teslim zamanından 1 saat önce öğrenciye gösterilmesi şeklinde bir zaman belirlemeniz, öğrencinin sistemde ders içerisinde ödev aktivitesini görüp ödevini yüklemesi için 60 dakikalık bir zaman tanımış olacaktır.
  12. Ödev aktivitesi oluşturulurken "Yükleme Sayısı" öğrencinin ödevi yanlış yükleme/güncelleme ihtimali için yüklediği dosyayı kaç defa değiştirebileceğini ifade etmektedir. Ödev aktivitesinde öğrenci toplamda 1 adet dosya yükleyebilmektedir. Birden fazla dosya yükleyecek öğrencilerin dosyalarını Windows Gezgini, 7-Zip, Winzip, WinRAR gibi sıkıştırma programları ile .zip uzantılı sıkıştırılmış tek dosya biçimine getirerek yüklemeleri gerekmektedir.

B. ÖĞRENCİLER

  1. Çevrimiçi (online) sınav aktivitesinin kullanımı ile ilgili videolar https://egitimheryerde.nevsehir.edu.tr/ogrenci sayfasında yayınlanmış olup videoların izlenmesi sizlere fayda sağlayacaktır.
  2. Çevrimiçi sınavlara bilgisayar, cep telefonu, tablet vb. internete bağlı herhangi bir cihazdan girebilirsiniz. Gerekli cihaz ve internet bağlantısı temini sizlerin sorumluluğundadır.
  3. Windows ve Android işletim sistemli cihazlarda Google Chrome, MacOS ve iOS işletim sistemli cihazlarda Safari tarayıcısının kullanılması tavsiye edilmektedir.
  4. Sınav programınızı kayıtlı olduğunuz akademik birimin (enstitü, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu) internet sitesinden takip ediniz. Sınav ile ilgili farklı bir durum varsa dersin öğretim elemanı tarafından bilgilendirme yapılacaktır.
  5. Çevrimiçi sınav aktivitesi sınav programınızda belirtilen zamanda erişime açık olacaktır. İlgili sınav zamanı içerisinde sınav aktivitesine giriş yapmanız ve verilen süre içerisinde soruları cevaplayarak sınavı tamamlamanız gerekmektedir. İlgili sınav zamanı haricinde ek sınav hakkı verilmeyecektir.
  6. Sınav esnasında mümkün olduğunda internet bağlantınızın sorunsuz olacağı bir yerden sınava girmeniz olası hataları en aza indirecektir.
  7. Sınav başladıktan sonra ve sorulara cevap vererek ilerlerken, soruların ekranınıza yüklenmesini bekleyiniz. Web tarayıcısında sayfanın sürekli yenilenmesi, sınavın yapıldığı tarayıcı sekmesinin kapatılmadan başka bir sekmede sınavın tekrar açılması vb. durumlar sınavda sorun yaşanmasına sebep olabilmektedir.
  8. Sınav esnasında sorun yaşarsanız NEVÜ Derslik Sistemi içerisindeki "Mesaj" bölümünden, varsa diğer iletişim kanallarından dersin öğretim elemanı ile iletişime geçiniz. Karşılaşılan sorunlarda öncelikli iletişim noktası dersin öğretim elemanıdır.

Sınavlar esnasında karşılaşılacak hukuki durumlar Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ile Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilecektir. Yönerge, Yönetmelikler ve Politikalar belgelerine ulaşmak için tıklayınız.

Pandemi dönemindeki uzaktan eğitim uygulaması ile ilgili teknik bilgilendirmeler https://egitimheryerde.nevsehir.edu.tr internet sitesinde yapılmaktadır.