Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği’nden NEVÜ Rektörü Aktekin’e Ziyaret

28 May 2021 1251
Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği’nden NEVÜ Rektörü Aktekin’e Ziyaret

Bitlis Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) Başkanı Samet Adıyaman, Dernek Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Meryem Uguz Kaplan, Ahlat Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Zübeyr Ergezen ve beraberindeki heyet ile, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’i ziyaret etti.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’i makamında ziyaret eden Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) Başkanı Samet Adıyaman ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında Aktekin’e bilgi verdi. Derneğin Ahlat Kaymakamlığı işbirliği ile "1071 Kitap Otağı" projesi kapsamında “Bir Kitapta Senden Olsun” kitap toplama kampanyasını hayata geçirdiklerini belirten ADER Başkanı Adıyaman, proje ile ilçenin ve bölgenin kültürel mirasının korunması, bu mirasın yeni nesillere aktarılması, gençler için bir cazibe merkezi oluşturulmasını ve farklı yaş grubundaki bireylerin bir araya getirilmesiyle kuşaklar arası iletişimi sağlamayı amaçladıklarını söyledi.  Proje kapsamında güzel bir kütüphane oluşturulduğunu da ifade eden Adıyaman, 10 bin kitabı kütüphaneye kazandırmak için başlattıkları kampanya kapsamında da ülkenin her yerinden kendilerine kitapların ulaştırıldığını söyledi. 

Tezhip, kalemişi, çini, minyatür, ebru, kumaş ve halı tasarımı alanlarında çalışmalar yapan tezhip ve seramik sanatçısı Bitlis Eren Üniversitesi öğretim görevlisi Meryem Uguz Kaplan ise, Ahlat’ta çini ve seramik sanatını yaygınlaştırmak tanıtmak ve geliştirmek için yaptıkları çalışmalar hakkında Rektör Aktekin’e bilgi verdi.  Amaçlarının, Ahlat’ın sahip olduğu en önemli sanatlarından biri olan çini-seramik sanatını unutulmaya yüz tutmuş sanatlar olarak değil de yaşatılan sanatlar olarak kabul edilmesi için ortak çalışma ve projeler yürüttüklerini de söyleyen Kaplan bu kapsamda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca desteklenen proje ile Ahlat’ta bir yıl içerisinde 60 kadına çini – seramik eğitimi vermek ve bu kadınların KOSGEB’in girişimcilik desteklerinden faydalanmak suretiyle kendi işyerlerini açmalarına yönelik çalışmalarda bulunduklarını sözlerine ekledi. 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek ADER Başkanı Adıyaman ve beraberindekilere teşekkür eden Rektör Aktekin ise tarihi, doğal ve kültürel zenginliğiyle ülkenin önemli değerleri arasında yer alan Ahlat’ın her alanda tanıtılması ve geliştirilmesi için derneğin yürüttüğü çalışmaların memnuniyet verici olduğunu söyledi. Kapadokya bölgesi ve Nevşehir’in de tarihi, doğal ve kültürel özellikleri itibariyle zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aktekin bu bağlamda NEVÜ olarak, ADER ve Bitlis Eren Üniversitesi ile turizm, tarih ve el sanatları üzerine ortak çalışma ve projelere hazır olduklarını da belirtti. 

ADER’in "1071 Kitap Otağı" projesi kapsamında başlattığı “Bir Kitapta Senden Olsun” kitap toplama kampanyasının da ayrıca kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir çalışma olduğuna vurgu yapan Rektör Aktekin, üniversite olarak kendilerinin de bu kampanyaya destek olmak istediklerini ifade etti.