Rektör Aktekin, ‘49. Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali’ne Katıldı

13 Eylül 2021 1575
Rektör Aktekin, ‘49. Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali’ne Katıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, 49. Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali’ne katıldı.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve il protokol üyeleri ile 49. Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali’nin son gününde vatandaşlarla birlikte bağ bozumu etkinliğine katılarak üzüm hasadı yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, festivallerin ülke ve bölge tanıtımındaki önemine değinerek Kapadokya’nın kadim şehri Ürgüp’ün bağcılık geçmişinin 5 bin yıla dayandığını, yarım asırlık bir geleneğe sahip olan 49. Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali’nin zaten bilinen marka şehirlerimizden biri olan Ürgüp’ün tanıtımı ve uluslararasılaşmasına  çok yönlü katkılar sağlayacağını ifade etti.  Üniversite olarak bölge üzüm yetiştiriciliği ve bağcılığının öneminin bilincinde olduklarını belirten Rektör Aktekin, 2016 yılında “Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı” gerçekleştirdiklerini, NEVÜ Üzüm Yetiştiriciliği ve Bağcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVÜZÜM) tarafından yapılan uygulama ve araştırmalarla üzüm yetiştiriciliği ve bağcılık alanına bilimsel anlamda katkıda bulunma gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Bu yıl 49’uncusu gerçekleştirilen ve Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Gürcistan ve Rusya'dan gelen yarışmacıların da katıldığı festivalde üzüm ezme ve yeme yarışmaları yapıldı. Renkli görüntülere sahne olan festivalde, eğlenceli yarışmalar, ünlü isimlerin yer aldığı konserler ve folklor gösterileri gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Ürgüp Belediyesi’nden NEVÜ’yü Tercih Eden 50 Öğrenciye Balon Turu

Ürgüp Belediyesi tarafından 49. Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali kapsamında, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm Meslek Yüksekokulu’nu tercih ederek kayıtlarını yaptıran öğrenciler arasında yapılan çekiliş ile 50 öğrenciye balon turu hediye edildi.

Festival kapsamında yapılan çekilişle balon turunu kazanan öğrenciler, biletlerini Ürgüp Belediyesinin festival alanındaki bilet merkezlerinden teslim alarak 11-12 Eylül 2021 tarihlerinde Kapadokya’nın eşsiz tarihi, doğal ve kültürel zenginliğini kuş bakışı seyretme imkânına sahip oldu.  

Binlerce Yıllık Kavram: Bağ Bozumu Nedir?

Kapadokya’nın merkezinde yer alan Nevşehir, Türkiye’de üzüm yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biridir. Coğrafi şartların da etkisiyle bölgede çeşitli üzüm türleri yetiştirilmektedir. Nevşehir’de geçmişten günümüze kadar ulaşan ve tespit edilebilen üzüm çeşitleri; çavuş, emir, dimrit, parmak, buludu, beyaz büzgülü, kızıl üzüm, razıkı, Kayseri karası, kara burcu, şıradar, kara üzüm, tilki kuyruğu, beyaz üzüm, horoz karası, mor üzüm, İsmailoğlu üzümü, çatal karası, hafızali üzümü, ada karası, Nevşehir karası, Sultaniye, keten gömlek, narenciye, göğcek olarak sıralanabilir. Bu üzümlerin türlerine göre kullanım alanları değişmektedir. Başta şarap ve pekmez yapımı olmak üzere köftür gibi pekmezle yapılan çeşitli tatlılarda, halk hekimliği ve baytarlığında, halk inanışlarında üzümün kullanımı da söz konusudur. Bunların dışında üzüm; atasözü, deyim, mâni ve türkü gibi sözlü kültür ürünlerine de yansımış ve halk arasında geçmişten günümüze aktarılarak gelmiştir.

Üzümlerin olgunlaşması ile başlayan toplanma süreci ise bölgede “Bağ bozumu” olarak adlandırılır. Üzüm hasadı zamanı canlanan bölgede, geçmişte imece usulü ile üzümler toplanarak halk arasında geçitli eğlenceler düzenlenmiştir. Günümüzde bu eğlenceler daha da genişletilmiş ve bağ bozumu, festival havasında kutlanmaya devam etmektedir. Bu kutlamalardan en eskisi ve en köklüsü ise Ürgüp’te düzenlenen bağ bozumu festivalidir. Kutlamalar, üzümlerin istenen olgunluğa eriştiği, Eylük ayının ikinci haftası düzenlenmektedir. Ürgüp Bağ Bozumu Festivali, 1967 yılından itibaren her yıl eylül ayının ikinci haftası düzenlenmiştir. Festivalde çeşitli yarışma ve eğlenceler düzenlenmekle birlikte festivalin ikinci günü üzüm güzeli ve en güzel üzüm seçilir. Festivalin üçüncü günü ise bağlara bağ bozumuna gidilir. Bağ bozumuna gitmek için genellikle bir traktör süslenir ve misafirler traktöre bindirilerek bağ bozumuna gidilir. Gelen misafirlere birer üzüm fidanı dağıtılır ve üzüm toplamak için birer kese verilir. Toplanan üzümler keselere doldurulur ve bağ bozumu gerçekleşmiş olur.