NEVÜ’de Tiyatro Şöleni “Hacı Bektaş” İle Devam Etti

23 Ocak 2022 1583
NEVÜ’de Tiyatro Şöleni “Hacı Bektaş” İle Devam Etti

"Hacı Bektaş" adlı tiyatro oyunu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de sahnelendi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından Remzi Özçelik’in yazdığı ve rejisörlüğünü Metin Oyman’ın yaptığı "Hacı Bektaş" adlı tiyatro oyunu NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonu’nda tiyatro severlerle buluştu.

Damat İbrahim Paşa Salonunu dolduran izleyicilerin büyük beğenisini kazanan "Hacı Bektaş" adlı tiyatro oyununu izleyenler arasında NEVÜ Rektörü  Prof. Dr. Semih Aktekin, il protokol üyeleri, ilçe kaymakamları, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullardan öğrenciler, üniversite öğrencileri ve tiyatro severler vardı.  

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İzmir Devlet Tiyatrosunun birbirinden deneyimli usta oyuncularının sahne aldığı oyunda, Hacı Bektaş Veli’nin hayatı konu alınıyor. Oyunda; 13. yüzyılda Selçuklu hakimiyeti altında bulunan Anadolu, Moğol istilası tehdidi altında zor zamanlar geçirmektedir. Siyasi kargaşa ve savaş tehdidine karşın, inanç ve felsefenin insan sevgisiyle harmanlandığı dergahlar, erenlere, aşıklara, kendilerini Hak yoluna adayan dervişlere ev sahipliği eder. Hacı Bektaş Veli de, Horasan'dan Anadolu’ya uzanan yolcuğunda Ahi Evran’dan Tapduk Emre’ye, Yunus Emre’den İshak Beye nice önemli isimle karşılaşacak, kesişen yollar onun düşün dünyasını şekillendirecektir. Anadolu kültüründe çok önemli bir yere sahip olan Bektaşiliğin temellerinin atıldığı tarihsel süreci konu edinen oyun, onu düşünsel bir olgu olduğu kadar bir yaşam biçimi olarak ele almakta, kendine has renkleri ve motiflerine ışık tutmakta, tarihten sanata, kültürden düşünme biçiminde değin Anadolu yaşamını nasıl etkilemiş olduğuna dair ayrıntıları gözler önüne sermektedir.

Gerek ele aldığı konu gerekse sahne sanatları açısından "Hacı Bektaş" adlı tiyatro oyununu bir izleyici olarak oldukça başarılı bulduğunu ifade eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversite olarak son aylarda birbirinden kıymetli konuların ele alındığı bir tiyatro şöleni yaşadıklarını, bunun için Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt başta olmak üzere Müdürlüğün tüm çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.  

Rektör Aktekin ayrıca, üniversite olarak  Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile imzaladıkları  protokol uyarınca NEVÜ  Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonu’nda her ay düzenli olarak halka açık tiyatro etkinliklerinin süreceğini kaydetti.