NEVÜ Rektörü Aktekin “Bims Blok ve Pomza Sektör Buluşmaları” Toplantısına Katıldı

18 Haziran 2022 1089
NEVÜ Rektörü Aktekin “Bims Blok ve Pomza Sektör Buluşmaları” Toplantısına Katıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği (BSD) tarafından  “Bims Blok ve Pomza Sektör Buluşmaları” başlığı ile düzenlenen değerlendirme ve istişare toplantısına katıldı. 

Bims sektörünün sorunlarının görüşülerek istişare edildiği toplantı; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, NEVÜ Rektörü Pof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Albay B. Murat Yakın, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Arif Parmaksız, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, KOSGEB İl Müdürü Ali Usta, Bims Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Sonugelen, NESİAD Başkanı Mustafa Ertaş,kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, farklı endüstriyel alanlarda yoğun olarak kullanılan ve Türkiye rezervinin yaklaşık %17’sine sahip olan pomza madeninin kullanım ve uygulama alanlarını genişletmek ve geliştirmek amacıyla üniversite – sanayi iş birliği kapsamında önemli çalışmalar yürüttükleri söyledi.

Aktekin, “Bilindiği üzere ülkemiz dünyada pomza rezervinin yaklaşık %50’sine sahip bir ülke ve bulunduğumuz şehir de bunun %17’sine sahip. İlimize önemli derecede katma değer ve istihdam sağlayan bu zenginliğimiz günümüzde başta inşaat sektörü olmak üzere, tarım sektörü, tekstil sektörü, kimya sektörü, seramik, aşındırıcı sanayi gibi çok endüstriyel alanda yoğun olarak kullanılmakta. Üniversite, şehir ve sektör olarak bizlere düşen ise bu zenginliğimizin kullanım ve uygulama alanlarını genişletmekle birlikte geliştirmek. İşte bu anlamda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) olarak biz, üniversitemiz bünyesinde bulunan Kapadokya Teknopark, Pomza Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ve diğer ilgili birimlerimiz aracılığıyla ve sektör temsilcilerimizle araştırma, uygulama ve AR-GE faaliyetlerine yönelik önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda üniversitemiz ve Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği (BSD) iş birliğinde ‘Pomza ve Yapı Malzemeleri Eğitimi’ düzenledik.  Ayrıca üniversitemiz ile Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öncülüğünde Nevşehir ve Bitlis merkezli kurum ve kuruluşların katkılarıyla “Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu”nun birincisini Bitlis’te yaptık. İnşallah bu sempozyumun ikincisini de daha kapsamlı olarak üniversitemiz ev sahipliğinde Nevşehir’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Rektör Aktekin konuşmasının sonunda sektör temsilcilerine üniversite-sanayi ve üniversite-şehir iş birliği kapsamında vermiş oldukları desteklerinden dolayı teşekkür etti.