Rektör Aktekin ‘Hacı Bektaş Veli Yılı’ Hazırlıkları Konusunda AA’ ya Demeç Verdi

27 Şubat 2021 1745
Rektör Aktekin ‘Hacı Bektaş Veli Yılı’ Hazırlıkları Konusunda AA’ ya Demeç Verdi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, 2021 "Hacı Bektaş Veli Yılı" ile ilgili NEVÜ’de yapılan hazırlıklar konusunda Anadolu Ajansı (AA)’ya demeç verdi.

AA’ya verdiği demeçte Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’ye adını veren Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750’nci yıldönümü olan 2021 yılının UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının "Hacı Bektaş Veli Yılı" olarak kutlanmasına karar verildiğini belirterek NEVÜ’de yıl boyu çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini, İslam kültürünün Anadolu'ya kök salmasını sağlayan önemli isimlerden Hacı Bektaş Veli'nin öğretilerinin vefatının 750'nci yılında çeşitli kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek anma programlarıyla insanlığa anlatılacağını ifade etti.

AA Nevşehir muhabiri Behçet Alkan’ın sorularını cevaplayan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’de Hacı Bektaş Veli'nin evrensel mesajlarının tüm insanlığa ulaştırılması için düzenlenecek çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklerin yanı sıra akademik programların hazırlıklarının da yapıldığı belirtti.

Üniversite bünyesindeki Hacı Bektaş Veli Uygulama ve Araştırma Enstitüsünde gelecek eğitim öğretim dönemlerinde doktora programı açılacağını aktaran Rektör Aktekin, "Türkiye'nin Hacı Bektaş Veli Uygulama ve Araştırma Enstitüsünün ilk kurulduğu yer Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesidir. Enstitüde, Hacı Bektaş Veli'ye ait ilmi kaynakların araştırılmasına yönelik iki farklı yüksek lisans programımız var. Doktora programlarının açılması için çalışmamız da sürüyor. Önümüzdeki dönemden itibaren bütün lisans programlarında da Hacı Bektaş Veli kültürünü anlatan seçmeli ders olacak ve bütün öğrencilerimiz bu dersleri görebilecek." diye konuştu.

Aktekin, Hacı Bektaş Veli'nin, "İncinsen de incitme", "Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et", "Düşmanının bile insan olduğunu unutma" sözleriyle yüzyıllardır toplumlara ışık olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Mevlana gibi şahsiyetlerin evrensel mesajları ile tüm insanlığa hitap eden, sevgi, saygı, barış, huzuru ve bunlara giden yolu insanlara öğütlediğini vurgulayan Aktekin, UNESCO gibi kuruluşların gündemlerine aldıkları bu kişileri insanlara duyurduğunu aktardı.

AA’da  Yayınlanan habere aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Link:https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/haci-bektas-velinin-evrensel-mesajlari-unesco-onculugunde-insanliga-aktarilacak/2158950