KOP’tan Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi

19 Mart 2021 1652
KOP’tan Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi

KOP Bölgesi illerinde, MTA ve diğer ilgili kamu kurumlarından elde edilen resmi veriler ışığında, jeotermal kaynağı bulunan Aksaray, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat illerindeki jeotermal alanların ekonomiye kazandırılması amacıyla ilgili proje faaliyetleri yürütülüyor. 

Proje kapsamında dünya ve Türkiye’deki jeotermal kaynakların kullanım alanları incelendi. Türkiye’de ve yurtdışında doğrudan ve dolaylı kullanım açısından örnek gösterilen bölgeler ve işletmeler inceleme kapsamına alındı. KOP Bölgesi’nde yer alan 65 termal su kaynağından örnekler alınarak 30 parametrede suların içerikleri incelendi. KOP Bölgesi’nde kapsamlı saha araştırması, çalıştaylar ve birebir görüşmeler yapıldı. Bölge kaynaklarının kullanımına yönelik, iyileştirme, yeni yatırım önerileri, yatırımcı rehberi ve eylem planları ortaya kondu. Türkiye ve KOP Bölgesi’nde konu ile ilgili akademik yayınlar derlendi. Yapılan çalışmalar sistematik bütünlük içinde birleştirilip rapor haline getirilerek kamuoyunun kullanımına sunuldu.

Dünya’da jeotermal kaynaklar açısından en zengin ülkeler arasında yer alan Türkiye, doğrudan kullanım olarak elektrik üretiminde 1.526 MWt’lik güç ile Dünya kapasitesinde en büyük 4. ve Avrupa’da 1. Ülke niteliğini taşıyor.

Türkiye’de Özellikle Batı Anadolu Bölgesi’ndeki graben sistemleri yüksek sıcaklığa sahip jeotermal alanları barındırıyor. Mevcut jeotermal alanların yüzde 78’i Batı Anadolu’da, yüzde 9’u İç Anadolu’da, yüzde 7’si Marmara Bölgesi’nde yüzde 5’i, Doğu Anadolu’da ve yüzde 1’i diğer bölgelerde yer alıyor. Jeotermal sondajlar arasında en yüksek sıcaklığa sahip kuyu, KOP illerinden Aksaray’da (295 derece) bulunuyor.

Türkiye’nin sahip olduğu jeotermal kaynakların %90’ı düşük ve orta sıcaklı olup, ısıtma, termal turizm, mineral elde edilmesi için doğrudan uygulamalara uygun görünüyor. Geriye kalan %10 oran ise elektrik enerjisi üretimi için uygun görünüyor.

MTA, Konya YİKOP, İl Özel İdareleri gibi ilgili kamu kuruluşlarından temin edilen ruhsatlı kuyu bilgilerine göre KOP Bölgesi’nde 236 adet kuyu bulunuyor. Kuyularla ilgili koordinatlara gidilerek yapılan durum tespiti neticesinde, isim çakışması, kuyunun zamanla çökme nedeniyle yok olması gibi sebeplerle 111 adedi yerinde fotoğraflanarak tespit edilmiştir. Belirlenen sayıdaki (111) kaynaktan, kaynak/sondaj yerinden kuyunun tıkanması, pompasının çalışmaması, 1 yılı aşan süredir faaliyette bulunulmaması gibi nedenler kapsamında yalnızda 65 kaynaktan/kuyudan çalışma kapsamında araştırma ve analizler için numune alınabilmiştir.

KOP Bölgesi’nde bulunan jeotermal kaynaklar, ülke ve bölge kapsamında tarım, turizm, sağlık, endüstri ve enerji sektörleri için bir yatırım alanı olarak büyük değer teşkil etmektedir.

‘KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi’ kapsamında yayımlanan ‘Yatırımcı Rehberi’ ile Aksaray, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinin mevcut durum ve kapasitelerinin yer aldığı il bazlı değerlendirme raporlarına ulaşmak için http://www.kop.gov.tr/sayfalar/raporlar/77. adresini ziyaret edebilirsiniz.


KOP’tan Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi