NEVÜ’de Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu İşbirliği Toplantısı Yapıldı

03 Nisan 2021 1564
NEVÜ’de Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu İşbirliği Toplantısı Yapıldı

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 2021 Dönem Başkanlığını yürüten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından düzenlenen “Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu İşbirliği Toplantısı” yapıldı.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde Rektör Yardımcısı ve UNİKOP Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Ersan Kabalcı ve çalışma grubunda yer alan öğretim üyeleri, Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı, KOSGEB, Doğa Tohumcuk A.Ş., Nevşehir MHÇ Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi yetkilileri ve sorumluları, üniversitenin tarım, gıda, turizm, sağlık peyzaj, biyosistem bölüm ve programlarında görev yapan alanında uzman akademisyenler katıldı.

Nevşehir ilinde jeotermal kaynakların bulunması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu işbirliği ve istişare toplantısının açılış konuşmasını Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Ersan Kabalcı yaptı.

Prof. Dr. Kabalcı “Malumunuz olduğu üzere Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 2021 Dönem Başkanlığı üniversitemize tebliğ edildi. Bu UNİKOP Bölge Başkanlığı süreci içerisinde de üniversitemiz bünyesinde de Rektörlüğümüz tarafından “Jeotermal Kaynaklar Daimi Çalışma Grubu” oluşturuldu. Bu çalışma grubu olarak ilk toplantımızı geçtiğimiz hafta gerçekleştirerek, ‘Tarım ve Gıda Araştırma Grubu’, ‘Jeoloji Araştırma Grubu’ ve ‘Turizm ve Sağlık Sektöründe jeotermal Kaynakları Araştırma Grubu’ olmak üzere alt araştırma grupları oluşturduk ve bu araştırma gruplarımız bünyesinde çalışmalarımızı yürütmek üzere istişare toplantıları organize etme kararı aldık. Bunun ilk etabında da bölgemizdeki sanayi ve ticaret kuruluşları, hem tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, hem de turizm ve sağlık sektöründe jeotermal kaynaklarının kullanımının nasıl zenginleştirebildiği, bölgemizde ne gibi yeni imkanlar sağlanabileceği ve bu imkanların istişare edilerek daha da zenginleştirilmesi ve geliştirilmesi, ilgili sektörlere yansıtılması, üniversite bünyesinde bilimsel araştırmaların ve bunların ticaret potansiyelleri hakkında fizibilite raporlarının hazırlanması, uygulama sonuçlarının hayata geçirilmesi anlamında bu toplantıları organize etmeye başladık. Bugün de bu toplantımızın ilkini sizlerin de katılımlarıyla ve üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Nesimi Aktaş hocamızın başkanlığında ‘Tarım ve Gıda Sektöründe Jeotermal Kaynakların Kullanımı ve Uygulaması’ başlığıyla gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu. 

Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, “KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 2021 Dönem Başkanlığı’nı almış olmamız hem üniversitemiz hem de şehrimiz için büyük bir fırsat ve avantaj oldu. Ama bu bir yıl sürecek bir dönem. Biz bu çalışmalarımıza da UNİKOP’un dönem başkanlığını da bir gerekçe yaparak başlayacağız ve bu çalışmalarımız sürekli devam edecek bir çalışma olacak. Bunun en büyük çıktısı da öncelikle birbirimizi tanımakla olacak. Biz üniversite olarak neler yapıyoruz, sizler neler yapıyorsunuz, sizlerde ve bizlerde hangi imkanlar var, hangi ortak çalışmaları yapabiliriz, yeni projeler ve yatırımlar yapmak gerekir mi gibi bir çok konu başlığını hep birlikte araştırarak ve görerek bunların sonuçlarını kamu ve sizlerin yararına kullanacağız. Ben üniversitem ve şahsım adına üniversitemiz ev sahipliğinde bugün gerçekleştirmekte olduğumuz bu tanışma ve istişare toplantısına katılımınızdan ve paylaşımınızdan dolayı hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.  

Tarım ve gıda sektöründe jeotermal kaynakların kullanımı ve uygulaması hakkında bilgi paylaşımında bulunan Prof. Dr. Nesimi Aktaş ise, “KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 2021 Dönem Başkanlığı yürütecek olan üniversitemizde özellikle bölgemizde bulunan jeotermal kaynakların tarım bazlı nasıl kullanılabileceği konusunda sizlerin değerli görüşlerine başvurmak üzere bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Şimdiden toplantının hayırlı olmasını dilerken, yapacağınız değerli katkılarından dolayı da sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplantı daha sonra katılımcılarla tarım, turizm, sağlık ve enerji alanında jeotermal kaynakların kullanım alanları ve bu alanların arttırılması, geliştirilmesi ile birlikte yeni proje ve çalışma alanlarının oluşturulmasına yönelik yapılan istişareleriyle sona erdi.