"Yapay Zeka Projesinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” konulu Bilim ve Felsefe Söyleşisi Gerçekleştirildi

02 Haziran 2021 1323
"Yapay Zeka Projesinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” konulu Bilim ve Felsefe Söyleşisi Gerçekleştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Eğitimde Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVEMM) tarafından bilimsel ve felsefi içeriklerin yer aldığı “Bilim ve Felsefe Söyleşileri” serisi kapsamında “Yapay Zeka Projesinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” konulu söyleşi gerçekleştirildi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’in konuşmacı olduğu söyleşiye NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Yılmaz, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Söyleşide edebiyat, film ve popüler kültür ögelerinde sıklıkla yer alan ve pek çok bilimsel disiplinin de inceleme konusu olan yapay zeka (artificial intelligence, AI) fenomeninin ortaya çıkışını ve tarihsel gelişimini ele alan Çitil, yapay zekanın mitolojik temellerinden ilk çağ düşünürlerinden çağdaş felsefecilere ve teknologlara değin gelişiminden bahsetti.

Mantığın formalleştirilmesi, aritmetik önermelerin mantıksal temellere bağlanması, bilimsel dizginin temsil edilebilir olması gibi problemleri içerisinde barındıran yapay zeka uygulamalarının günlük hayata etkisine yönelik örnekler veren Çitil, bu konuya yönelik yapılan uygulamaların insan yaşamını nasıl etkilediğine yönelik çeşitli örnekler verdi. Özellikle Matematikçi Alan Turing’in uygulamalarını açıklayan Çitil, Turing makinalarının yapay zeka bakımından bir kilometre taşı olduğunu belirterek Turing Test’i ve kapsamında transhümanizm ve tekillik problemlerine yönelik açıklamalarda, tarihsel gelişim içerisinde zekanın tanımının ve ölçütünün dönüşümünü anlattı.

Yapay zekanın gelecekteki yeri ve uygulamalarına, ne tür sosyolojik ahlaki ikilemlere sebep olabileceğini çözüm önerileriyle birlikte açıklayan Çitil, katılımcılardan gelen soruları da cevapladı.

Söyleşi sonunda NEVEMM Müdürü Doç. Dr. Davut Sarıtaş, Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil’e ve katılımcılara Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin adına teşekkür ederek seminerlerin devam edeceğini belirtti.

Söyleşiye, https://www.youtube.com/watch?v=HcIf4dNspJQ&t=1760s adresinden ulaşılabilir.