Doç. Dr. Nüshet Göksun Yener “Dört Kapı Kırk Makam” Temalı Resim Çalışmasını Rektör Aktekin’e Takdim Etti

01 Kasım 2022 755
Doç. Dr. Nüshet Göksun Yener “Dört Kapı Kırk Makam” Temalı Resim Çalışmasını Rektör Aktekin’e Takdim Etti

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Resim Bölümü Başkanı Ressam Doç. Dr. N. Göksun Yener’i makamında kabul etti.

UNESCO tarafından ve T.C. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2021 yılının Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin 750. Anma Yılı olarak ilan edilmesi münasebetiyle gerçekleştirilen etkinliklere desteklerinden dolayı Prof. Dr. Semih Aktekin’e teşekkür eden Ressam Doç. Dr. N. Göksun Yener,  sergi için hazırladığı “Dört Kapı Kırk Makam” temalı resim çalışmasını kendilerine hediye olarak takdim etti. 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin ziyaret ve takdimleri için Doç. Dr. N. Göksun Yener’e teşekkür etti.

Dört Kapı Kırk Makam

Dört Kapı Kırk Makam, İslâmın temel öğretisi olup, Allah'a giden yolda geçirilmesi gereken aşamalar bütünüdür. Alevî-Bektaşî öğretisi, dört ana tema (kapı) üzerine oturmaktadır. Bu dört ana tema: “Şeriat, Tarikat, Marifet ve Hakikat” kapılarıdır. Her kapının da on makamı vardır. Bunun içindir ki bu anlayış Bektaşî felsefesinde dört kapı kırk makam biçiminde anılmaktadır. Bu düşünce ilk önce Ahmet Yesevî tarafından “Fakirname”de dile getirilmiş, inancı dört bölüme ayırarak öğrenme kolaylığı sağlamak hedeflenmiştir. “Dört Kapı Kırk Makam” anlayışı daha sonra Hacı Bektaş Veli’nin eseri “Makalat”ta (Makaleler) ve Yunus Emre tarafından da aynı şekilde ifade edilmiş; Türk İslâm tasavvufunun temel anlayışını oluşturmuştur. Bu kapılar ile makamlar arasındaki ilişkiler aşağıdaki gibi tasvir edilmiştir.