MYO İstişare Toplantılarının Yirmi Birincisi NESİAD Genel Sekreteri Mehmet Samet Kafalı’nın Katılımlarıyla Gerçekleştirildi

23 Ocak 2021 1881
MYO İstişare Toplantılarının Yirmi Birincisi NESİAD Genel Sekreteri Mehmet Samet Kafalı’nın Katılımlarıyla Gerçekleştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürleriyle başlattığı istişare toplantılarının yirmi birincisi Acıgöl Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Serap Çoban tarafından hazırlanan toplantı programı ve Hacıbektaş MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Çiçek’in moderatörlüğünde çevrimiçi olarak yapıldı.

Toplantıya, Nevşehir ve Acıgöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü ve NESİAD Genel Sekreteri Mehmet Samet Kafalı, NEVÜ Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Araştırma Merkezi Müdürleri, Daire başkanları ve akademisyenler katıldı.

Toplantıya davetli konuşmacı olarak katılan M. Samet Kafalı, Nevşehir’de Nevşehir OSB ve Acıgöl OSB olmak üzere iki OSB’nin bulunduğunu belirterek Nevşehir OSB’nin, 2003 yılında Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle 85 Hektar alan üzerinde ilk olarak Özel OSB olarak kurulduğunu daha sonra OSB statüsüne geçmesi için bir ıslah sürecine girdiğini ve Sanayi Bakanlığının istediği şartları 2019 yılında sağladığını ifade etti. 

Bu ıslah sürecinde 7 milyon TL’lik bir yatırım ile atık su arıtma tesisi kazandırıldığını, imar planında revizyon yapılarak alt yapı eksikliklerinin azaltıldığını ve bu çalışmaların devam ettiğini belirtti. Yine artıma tesisi için Güneş Enerjisi Projesinin başvurusunun yapıldığını ve tesisin ikinci etabının da tamamlanacağını söyleyen Başkan Kafalı,  Nevşehir OSB içinde 82 parsel bulunduğunu ve 65 tane şirketin faaliyet gösterdiğini, 1500 çalışan olduğunu, faaliyet gösteren şirketlerin Tarım Makineleri, BİMS, Makine Ekipman, Gıda, Geri Dönüşüm, Treyler Araç üstü Ekipmanları ve Boru-Profil üretimi alanında faaliyet gösterdiğine işaret ederek Nevşehir OSB içinde çeşitli işlemler için laboratuvar alt yapısı eksikliği olduğunu ve Üniversite ile ortak olarak bu eksikliğin giderilebileceğini belirtti.

M. Samet Kafalı konuşmasının devamında, “Acıgöl OSB’nin 82 parselden oluşmakta ve şu an 22 firma faaliyet göstermekte ve bunların 800 çalışanı var. Firmaların ağırlıklı faaliyet alanı gıda (Patates Cipsi, Unlu mamuller). Nevşehir OSB’deki alan sıkıntısından dolayı bir firma Acıgöl OSB’ye yönlendirildi. Yine kuruyemiş ve yaş sebze-meyve paketleme alanında faaliyet gösterecek firmalar gelecek ve Acıgöl OSB’nin 6. Bölge teşviklerinden faydalanabiliyorlar. Bunlar Nevşehir için çok ciddi bir yatırım bölgesi özelliğinde. Şu an var olan alt yapı sorunlarının ve bazı eksikliklerin giderilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor” dedi.

M. Samet Kafalı daha sonra katılımcılar tarafından yöneltilen sorular ve iş birliği konuları hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Makine teknikerliği ve bunun alt alanları olmak üzere Kaynak, Torna, CNC Operatörlüğü, Elektrik Teknikerliği ve Gıda Teknikerliği alanlarında OSB bünyesinde nitelikli elemanlara ihtiyaç bulunuyor.

Şu anda Metal Kaplama Teknoloji konusunda Üniversite ile bir çalışma var.  Üniversite ile ilerleyen zamanlarda daha fazla iş birliği içinde olmaktan memnuniyet duyacağız.

Sanayi-Üniversite-Belediye ortaklığı ile çeşitli mesleki ve teknik eğitimlerin verilmesi konusunda bir çalışma yapılabilir. Bu konuda daha önce bir çalışma yaptık,  ama mevzuat yönünden bir takım sıkıntılar var. Üç boyutlu ölçüm, üç boyutlu tarayıcı ve fabrika otomasyonu konularında piyasaya iş yapabilecek ürün üretimi ve eğitim alanında bir proje çalışması da yaptık. İlerleyen süreçlerde bu konularda ortak çalışmalar yapabiliriz. Böyle bir ortak teknik eğitim çalışması yapıldığında firmalar ile görüşülerek firmaların makine ve ekipman alt yapısını kullanılabiliriz.

Sanayi bünyesindeki işletmelerde Üniversitenin akademik personellerine işletmelerdeki uygulama konusunda uzman olan çalışanlar tarafından uygulama eğitimlerinin verilmesi ile akademik personelin uygulama konusunda ki eksiklikleri giderilebilir ve işletmelerin ihtiyaçlarını yerinde görebiliriz. Benzer şekilde Akademik personel tarafından da işletmelere ilgili alanlarda teknik eğitim verilmesi ile geleneksel üretimin dışında daha teknik üretimler yapılabilir. Kapadokya Teknopark bünyesinde bulunan Danışmanlık firmalarının OSB bünyesindeki firmalara danışmanlık desteği vermesi çok faydalı olacaktır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin pilot bölgelerde Meslek Liselerinin yönetim işleyişini devraldık. İlimizdeki Meslek Liselerinin yönetim işleyişini de Nevşehir Ticaret Odası ve Nevşehir Ticaret Borsası üstlendi, bu kapsamda Nevşehir OSB bünyesine bir meslek lisesinin taşınacak ve bunun için 14.000 m2’lik bir yer ayrıldı ve ilgili alanlardan mezun öğrencilere belirli oranda iş garantisi verme çalışmalarımız bulunuyor” dedi.

Çevre illerdeki OSB’lerin yatırımcı firmaları çekmesi ile Nevşehir OSB’lerinin biraz arka planda kaldığını, bazı firmaların Kayseri ve Aksaray OSB’lerini tercih ettiklerini fakat bazı alt yapı eksikliklerinin giderilmesi ve OSB bünyesinde hem Meslek Lisesinin hem de bir Meslek Yüksekokulunun yer alması ile Nevşehir ilindeki OSB’lerin hızla gelişeceğini belirten Kafalı,  son olarak Üniversite ile birlikte iki tarafın sürekli irtibat halinde olması gerektiğini, OSB’ler ve şahsı adına her türlü desteğe hazır olduklarını kaydetti.

Toplantı, soru cevap ve değerlendirme konuşmaları ile sona erdi.