NEÜ’de ‘Bodrum Kalesi Mimarisi ve Tarihi’ Konulu Konferans
Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından ‘Bodrum Kalesi Mimarisi ve Tarihi’ konulu konferans düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emin Özdemir’in yanı sıra üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerin hazır bulunduğu konferansa konuşmacı olarak Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Servet Akpolat katıldı.
Bodrum Kalesinin tarihi ve mimari yapısı hakkında katılımcıları bilgilendiren Prof. Dr. Mustafa Servet Akpolat,”
Bodrum Kalesi 1415 yılında Rodos Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Çeşitli biçimlerde 5 kulesi bulunan kale Avrupa şatolarını andırır. Dört kuleye onları yaptıran devletlerin ismi verilmiştir. Yılanlı kule diye adlandırılan beşinci kule ise Kale’nin şövalyelerden önceki döneminde inşa edilmiştir. Kalenin ortasında yer alan kare planlı Fransız ve İtalyan kuleleri kalenin baş kuleleridir. Kalede bulunan diğer önemli yapıları arasında Şapel, Türk Hamamı ile İtalyan kulesinin batısında bulunan Kale Komutanlarının odası sayılabilir.
Kaledeki diğer önemli öğelerin başında belge ve bezeme özelliği taşıyan armalar gelmektedir. Papa’ya, İngiliz Kraliyet ailesine ait armalar dikkat çekmektedir.
Bodrum Kalesinde 1415-1480 ve 1480-1522 yılları arasında iki inşa dönemi bulunmaktadır. 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedildikten sonra kale askeri önemini kaybetmiştir.1895 yılında hapishaneye dönüştürülen kale, I. Dünya Savaşı sırasında şiddetli bir bombardımana hedef olmuştur. Kale, 1960’lı yıllarda onarılarak “Sualtı Arkeoloji Müzesi” yapılmıştır. Bu işlevini günümüzde de sürdürmektedir.” dedi.
Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Servet Akpolat’a katılımlarından ve yapmış olduğu konuşmalarından dolayı teşekkür plaketi verildi.