Üniversitemizde ‘Arap Baharı ve Türkiye’ Konulu Konferans

29 Mart 2013 1739

Nevşehir Üniversitesi Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından ‘Arap Baharı ve Türkiye’ konulu konferans düzenlendi.  

Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı panele; Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Günil Ayaydın Cebe, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Seyfeli, Tarih Bölüm Başkanı İlyas Gökhan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

‘Arap Baharı’nın Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıktığını belirten Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, “ Arap Baharı, 21. Yüzyılın en büyük olaylarındandır. 2010 yılında başlayan ve günümüzde de süren Arap coğrafyasında yaşanan halk hareketine verilen ortak isimdir. Arap baharı, Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıkmış; mevcut yönetimlere karşı bölgesel, toplumsal bir siyasi ve silahlı mücadeledir. Bu süreçte protestolar, mitingler, gösteriler ve iç çatışmalar yaşanmıştır. Halklar özgürlük mücadelesi adı altında birçok Arap diktatörünü resmen devirmiştir” diye konuştu. 

Doç. Dr. Mehmet Şahin konuşmasının devamında, “Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen’de büyük çapta Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas’ta küçük çapta olmak üzere tüm Arap dünyasında baş gösteren mitingler, protestolar halkın İslami demokrasi taleplerini arttırmıştır. Birçok uzman bu eşi görülmemiş halk hareketini, Arap dünyasında yaşanan en büyük değişim olarak yorumlamıştır” dedi.