Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Modern ve Geniş İmkânlarıyla Hizmet Veriyor

28 Kasım 2017 5143
Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Modern ve Geniş İmkânlarıyla Hizmet Veriyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ana yerleşke içerisinde kurulan ve 10 bin metrekare alan büyüklüğüne sahip Merkez Kütüphane, gelişen basılı ve elektronik arşivi ile binlerce kullanıcıya aynı anda hizmet veriyor. Başta üniversitemiz öğrencileri olmak üzere talep edenlerin en rahat şekilde çalışmalarına, sosyal zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerine de olanak sağlıyor. 

En son teknoloji kullanılarak kurulan ve toplamda 5 kattan oluşan Merkez Kütüphanemizin giriş katında; Engelsiz Kütüphane Birimi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kapadokya Konulu Kütüphane, Yayın Satış Birimi, Kataloglama Birimi, Satın Alma Birimi, Danışma Kaynakları Personel Ofisi ve diğer birim ofisleri, Danışma ve Güvenlik Bankosu yer alıyor.   

Birinci katında; öğrencilerin ve bireylerin tek kişilik çalışma alanı olarak tasarlanan 12 adet Bireysel Çalışma Odaları, 4 adet 20 kişilik Grup Çalışma Odaları, 1 adet 54 kişi oturma kapasiteli Fen Bilimleri Okuma Salonu ve 1 adet 112 kişi oturma kapasiteli Sosyal Bilimler Okuma Salonları ile 6 adet Katalog Tarama Terminalleri, 

İkinci katında; 24 kişi oturma kapasiteli 1 adet Nadir Eserler Salonu, 1 adet 22 kişi oturma kapasiteli İnternet Salonu, 1 adet 36 kişi oturma kapasiteli Kendi Bilgisayarıyla Çalışma Salonu,  2 adet 50’şer kişi oturma kapasiteli Seminer Salonu ve 4 adet Katalog Tarama Terminalleri, 

Üçüncü katında ise; 24 kişi oturma kapasiteli 1 adet Süreli Yayınlar Salonu, 22 kişi oturma kapasiteli 1 adet  Görsel-İşitsel Materyaller Salonu ile 1 adet 64 kişi oturma kapasiteli Konferans Salonu yer alıyor. 

Kütüphanelerin; üniversitelere ve toplumsal kültüre olan katkılarının önemine değinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, 2017 yılında hizmete açılan Merkez Kütüphanenin en son teknolojiyi kullanarak, 7/24 hizmet anlayışı ile hazırlandığını kaydetti. Rektör Bağlı; “Kütüphanemiz;  fevkalade bir binası ve okuma salonları;  lisans ve lisansüstü öğrenciler için ayrılan mekanları ve yönetim birimleriyle birlikte çok donanımlı bir kütüphane haline geldi. Ayrıca dijital kütüphane anlayışıyla oluşturduğumuz elektronik ve basılı eserlerden oluşan geniş bir arşivimiz bulunuyor. Basılı arşivimizin zenginliği de bağış severlerin katkıları ile giderek artıyor. Son olarak şunu belirtmeliyim ki bizler için öğrencilerle kucaklaşan bir kütüphane tam anlamıyla kütüphanedir. Aynı zamanda üniversitemizin GEKOP (Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu) üyesi olması hasebiyle, kütüphanemiz engelli kullanıcılara yönelik hizmetini eksiksiz şekilde sunmaktadır. Öğrencilerimizin kitapların arasında araştırma yaparak vakit geçirmelerini ve kütüphanede çalışmayı bir kültür haline getirmelerini çok önemsiyoruz. Bunun; günden güne gerçekleşiyor olması da bizlere gurur veriyor.” diye belirtti.  

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ KAPASİTESİ VE HİZMETLERİ 

-Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Merkez Kütüphane Binası, bodrum kat ile beraber 5 kattan oluşmaktadır.

-Binamızda yer alan birimler ve bu birimlerde verilen hizmetler aşağıda sıralanmıştır.

Engelsiz Kütüphane Birimi;

-Birimde “Pearl” sesli kitap okuma ve büyütme cihazı aktif hale getirilmiştir.

-Birimde yürüme engeli bulunan kullanıcılarımızın tekerlekli sandalyeden kalkmadan oturabilecekleri masalar bulunmaktadır.

-Üniversitemiz GEKOP (Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu) üyesidir. GEKOP kapsamında hizmete sunulan tüm sesli kitaplar kullanıcılara duyurulacak ve talep eden görme engelli kullanıcılara, sesli kitaplardan faydalanabilmeleri için şifre verilecektir.

-Birimde kullanıma ayrılacak bir bilgisayarda üniversitemizin erişebildiği tüm sesli kitaplar ayrıca taranabilecek ve hizmete sunulacaktır.

-Görme engelli kullanıcılarımız bu kitapları birim bilgisayarlarında bulunan kulaklıklarla dinleyebilecek, GEKOP ve veritabanlarının izin verdiği ölçüde ödünç alabileceklerdir.

-Braille alfabesi ile yazılmış kitaplar kullanıcı talepleri doğrultusunda temin edilecek ve bu birimde hizmete sunulacaktır.

Hacı Bektaş-ı Veli ve Kapadokya Konu Kütüphanesi Birimi;

-Bu birimimizde Hacı Bektaş-ı Veli ve Kapadokya ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm yayınların hizmete sunulması planlanmaktadır.

-İlk planda NEVKAM kütüphanesi devir alınarak bu birime taşınacaktır.

-Tüm Üniversite Rektörlükleri ve Valiliklere yazı yazılmış, bu konularda yayınlanmış kitapları mevcut ise talep edilmiştir.

-TÜBİTAK Toplu Kataloğu taranarak bu konulardaki kitaplar tespit edilecek bağış yoluyla sağlanamayanlar satın alma yoluna gidilecektir.

Tam metin olarak temin edilemeyen ya da telif gibi sorunlarla tam metin olarak hizmete sunulamayan tez vb. yayınların listesi burada taranabilir hale getirilecek, özet bilgileri hizmete sunulacaktır.

Yayın Satış Birimi;

-Söz konusu birim yayın teşhir rafları ile beraber diğer ürünler için de camlı raflarla donatılmıştır.

-Üniversitemiz yayınları ile beraber üniversitemizin tişört, kupa gibi logolu ürünlerinin satışı bu birimde yapılacaktır.

7/24 Okuma Salonu;

-Okuma salonu 24 saat kullanıcılarımızın hizmetine açıktır.

-Salonda yılsonuna kadar değişim kitaplarının serbestçe kullanılabileceği beş raf hizmete sunulacaktır.

-Salonda ayrıca yılsonuna kadar, kullanıcılarımızın personelsiz kitap iade edecekleri otomatik kitap iade cihazı hizmete sunulacaktır.

-Salonda ayrıca yılsonuna kadar, kullanıcılarımızın çay kahve ve soğuk içecek ihtiyaçlarını giderebilecekleri otomatlar hizmete sunulacaktır.

Fen Bilimleri Okuma Salonu;

-Kütüphanemiz birinci katında bulunan küçük okuma salonumuz Fen Bilimleri kaynaklarına ayrılmıştır.

Salonumuzun tüm işlemleri tamamlanarak kullanıcılarımızın hizmetine açılmıştır.

Sosyal Bilimler Okuma Salonu,

-Kütüphanemiz birinci katında bulunan büyük okuma salonumuzda tüm sosyal bilimler koleksiyonumuz hizmete sunulmuştur.

-Salonumuzun tüm işlemleri tamamlanarak kullanıcılarımızın hizmetine açılmıştır.

Koleksiyon yönetiminde RFID teknolojisi kullanılmaktadır.

-Bu sistem kütüphanemizde üzerinde RFID etiketi bulunan her materyali izleyebilme imkânı vermektedir.

-Koleksiyon içerisinde yeri değişen materyalin kolayca bulunabilmesini sağlamaktadır.

-Ödünç işlemlerinde büyük kolaylıklar sağlamakta, birden fazla kitabın tek seferde ödünç verilerek iade alınabilmesine olanak vermektedir.

-Kütüphanedeki materyalin sayımını hızlı ve kolay hale getirmiştir. Örneğin 10.000 kitap 15 dakika gibi bir sürede sayılabilmektedir.

-Taşınabilir el terminali sayesinde kayıp ve yeri değişen materyaller tespit edilebilmektedir.

Katalog Tarama Terminalleri ve Otomatik Ödünç İade Cihazları;

-Kütüphanemiz tüm katlarında toplam 10 adet katalog terminali hizmete sunulmuştur.

-Ayrıca bir adet otomatik ödünç iade cihazı kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. 

Bireysel ve Grup Çalışma Odaları;

-Merkez Kütüphane Binamız birinci katında bulunan 12 adet bireysel çalışma odasının tefrişatı yapılmış olup kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur.

-Grup Çalışma odalarımız kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur.

-Bu odalar grup çalışma faaliyetleri ile beraber Yüksek Lisans ve Doktora Derslerinin yapılması amacıyla da kullandırılması planlanmaktadır.

Fotokopi/Kırtasiye Birimi;

-Kütüphanemiz birinci katında bulunan Fotokopi/kırtasiye birimi ihale ile bir yükleniciye verilecek, kullanıcılarımızın bu şekilde fotokopi hizmeti alması sağlanacaktır.

-İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ile yazışmalara başlanmış olup, yıl sonuna kadar birimin hizmete açılması beklenmektedir.

Nadir Eserler Salonu;

-Fen Edebiyat Fakültesi zemin katında bulunan yaklaşık 18.000 basma nadir eserimiz yıl sonuna kadar kütüphanemize taşınacak, ayıklanacak ve asıl derme bu salonda kullanıcılarımızın hizmetine sunulacaktır.

-Ayrıca, kısa süre içerisinde bu salonumuzda bir adet çoklu kitap temizleme makinesi ve logolu dijital tarama makinesinin kullanıcıların hizmetine sunulması planlanmaktadır.

 İnternet Salonu,

-22 Bilgisayarlık internet salonumuz kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur.

Kendi Bilgisayarıyla çalışma salonu;

-Salonumuz kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. Bu salonumuzda 36 kişinin kendi bilgisayarıyla çalışabileceği prizli masalar kullanılmıştır.

Süreli Yayınlar Salonu;

-Bu salonumuzda 20 süreli yayın rafı ile güncel dergiler kullanıcılarımızın hizmetine sunulmaktadır.

Görsel – İşitsel Materyaller Salonu;

-Salonumuz, 14 bilgisayar ile donatılacaktır.

-Bu salonda kullanıcılarımızın kulaklıkla DVD izlemelerine olanak sağlanacaktır.

-Ayrıca yine bu salonda DVD, CD, Mikrofilm gibi kitap dışı materyallerin yanı sıra haritaların da hizmete sunulması planlanmaktadır. Çalışmalar yılsonuna kadar tamamlanacaktır.

Konferans Salonu;

-Merkez kütüphane binamız üçüncü katında bulunan 64 Kişilik konferans salonumuzun koltuk tefrişatı tamamlanarak kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur.

-Merkez kütüphanemizdeki kuruluş çalışmalarımızın tamamlanmasıyla; 2017 yılı sonu itibariyle, oryantasyon eğitimleri yapılacak, imza günleri ve şiir dinletileri gibi faaliyetlerle kütüphanemizin tanıtımı ve kullanımının artırılması sağlanacaktır.