Kültepe’de Süren Hellenistik Dönem Araştırmalar’ında Yeni Buluntular

08 Ağustos 2022 1159
Kültepe’de Süren Hellenistik Dönem Araştırmalar’ında Yeni Buluntular

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından yürütülen “Kültepe’nin Hellenistik Dönem Tabakalarının Araştırılması ve Buluntularının Restorasyonu Projesi” kapsamında Kültepe’nin höyük kısmında kazı çalışmaları başladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Arş. Gör. Burcu Tüysüz ve Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Bölümü Öğretim Üyesi ve Restoratör Dr. Muharrem Birol Akalın tarafından yürütülen proje kapsamında yeni başlayan kazılarda, Kültepe ve Kapadokya Bölgesi’nin Hellenistik Dönem’i ile ilgili bilgi veren önemli verilere ulaşıldı. NEVÜ Arkeoloji Bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımı ile yürütülen kazılarda, Thasos ve Rhodos adasına ait mühürlü amphora kulp parçaları bulundu.

Kazılar hakkında bilgi veren Arş. Gör. Burcu Tüysüz “Projenin amacı Kültepe‘nin Hellenistik Dönem yerleşiminin araştırılarak hem Kültepe’nin hem de Kapadokya Bölgesi’nin Hellenistik Dönem’de ki kültürel yapısının aydınlatılmasına katkı sağlanmak ve aynı zamanda Hellenistik Dönem’e ait eserlerin restorasyonunun yapılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda kazılarda bulunan kulp parçaları, Kapadokya Bölgesi’nin ve Kültepe’nin MÖ 2. yüzyılda uzak coğrafyalarla ticari ilişkiler kurduğuna dair birer kanıt oluşturmaktadır. Bu veriler aynı zamanda bölgeye, bölge dışından gelen tüketim ürünlerinin de birer kanıtı olarak değerlendirilmektedir. Bunların yanı sıra Kültepe’nin Hellenistik Dönem seramik repertuvarının belirlenmesine katkı sağlayacak çok sayıda seramik parçası ele geçmiştir. Çalışmaların ilerleyen aşamalarında elde edilecek yeni verilerle Kültepe’nin ve bölgenin, Hellenistik Dönem kültürünün aydınlatılmasına daha geniş alanda katkı sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.