Üniversitemizde ‘Mühendislik Günleri-5’ Düzenlendi

27 Aralık 2013 1460

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, ‘Mühendislik Günleri-5’ adlı panel düzenledi

Üniversitemiz Tafana Tesisleri Kubbe Altında düzenlenen akademik ve idari personelin yanı sıra öğrencilerin katıldığı panelde Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Nevşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersan Kabalcı, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zahide Bayer Öztürk panelist  olarak yer aldı.

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş katılımcılara kırmızı etin faydaları ve tehlikeleri konusunda bilgi verdi.  Aktaş konuşmasında yağsız sığır etinin ve diğer bazı gıdaların ortalama bileşimi ve enerji değeri, kırmızı et tüketimi ile kalp-damar hastalığı ve kolon kanserine yakalanma risklerine değindi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına değinen Nevşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersan Kabalcı, elektrik üretiminde kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının hidroelektrik, biyokütle, jeotermal, rüzgâr, güneş ve hidrojen olarak sınıflandırıldığını söyledi. Kabalcı konuşmasında ayrıca,  Ülkelerin ve özellikle Türkiye’nin yenilenebilir enerji ihtiyacının büyük olduğuna dikkat çekti.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer, depremlerin kökenlerine göre farklılık sunmalarına rağmen, büyük çoğunluğunun tektonik kökenli olduğunu söyledi. Depremin tetiklediği afetler ve deprem anında ne yapılması gerektiğine dair katılımcıları bilgilendiren Dinçer, Türkiye’nin yoğun deprem etkinliği altında olmasının doğrudan dünya üzerindeki jeolojik-teknotik konumda bulunmasından kaynaklandığını ifade etti.  

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zahide Bayer Öztürk ise yaptığı sunumda,  mühendislikte deney tasarım metotları ve faktöriyel tasarım konusuna yer verdi.  Öztürk, istatistiksel deney tasarımı, deney tasarımının tarihsel gelişimi,  deney tasarım metotları ve faktöriyel tasarıma ilişkin konularında katılımcıları bilgilendirdi. 

Panel, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile son buldu.