NEVÜ Öğretim Üyesi Korkmaz “Karabağ Dün ve Bugün” Konulu Konferans Verdi

16 Kasım 2020 1717
NEVÜ Öğretim Üyesi Korkmaz “Karabağ Dün ve Bugün” Konulu Konferans Verdi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Telli Korkmaz çevrimiçi (Online) olarak “Karabağ Dün ve Bugün” konulu konferans verdi.

Teknik alt yapısı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVÜ NUZEM) tarafından sağlanan ve çevrimiçi (Online) olarak düzenlenen konferansta konuşan NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Telli Korkmaz, kadim Türk yurdu olan Dağlık Karabağ bölgesinin tarihi geçmişini detaylı bir şekilde anlatarak, Kafkasya’nın ve Karabağ’ın Türkistan’dan sonra Türklerin ikinci ana vatanı olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca İskitlerin, Hunların, Hazarların uğrak yeri olan Karabağ’ın, Timur’un dinlenmek için otağını kurdurduğu, şifalı suları, verimli toprakları ve yeraltı zenginlikleri olan güzel bir coğrafya olduğunun altını çizdi.

Selçuklulardan sonra bölgede kurulan Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safeviler döneminde Karabağ’ın idari yapısını izah eden Doç. Dr. Telli Korkmaz, Osmanlı’nın da bölgeye hâkim olduğu dönemler üzerinde durdu. Bölge üzerindeki politik oyunlara değinerek Karabağ’ın her şartta Azerbaycan’ın ayrılmaz bir parçası olmayı başardığını dile getirdi. Kendisi de Karabağlı olan Doç. Dr. Telli Korkmaz,  Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Ermenilerin bölgeyi Azerbaycan’dan koparmak için yaptıkları faaliyetlerin, katliamların, göçlerin, savaşların ve soykırımların ardından Rusların da yardımı ile Karabağ’ın, Ermeniler tarafından işgal edilmesinde yaşanılan kargaşa yıllarında çekilen ıztırarlardan örnekler verdi.

XVIII. yüzyıl Karabağ Hanlığı’nın kurucusu Penah Ali Han’ın kendi adına yaptırdığı kale şehir olan Penahabad, halk arasındaki yaygın adı ile Şuşa kentini ayrı bir başlık altında anlatan Doç. Dr. Telli Korkmaz, buranın Azerbaycan’ın İstiklal Marşı'nın ve bugün Türk Dünyasının gönül marşı olarak değerlendirilen “Çırpınırdı Karadeniz” şarkısının bestekârı ve Doğu’nun ilk opera yazarı olan Üzeyir Hacıbeyov gibi birçok abidevi şahsiyetin vatanı olduğunu vurguladı.

Çocukluğunda dağlarından kekik, ormanlarından meyve topladığı Şuşa ile ilgili hatıralarını anlatırken okuduğu Şuşa şiiri ile katılımcılara duygulu anlar yaşatan Doç. Dr. Telli Korkmaz, Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan gibi ülkelerden 100’ün üzerinde katılımcının olduğu konferansta, Karabağ’da 30 yıldır devam eden işgalin bir buçuk aylık kısa bir zamanda sona ermesini sağlayan Azerbaycan devletinin ve ordusunun başarısına dikkat çekti.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanından tüm halkına varıncaya kadar vermiş olduğu büyük desteğin iki kardeş ülkenin “Bir Millet İki Devlet” ifadesinin en iyi ispatı olduğuna değinen Doç. Dr. Telli Korkmaz, Türkiye’nin halkıyla, devletiyle, diplomasisiyle ve medyasıyla verdiği desteğin unutulmaması gerektiğini ve bunun bütün Türk devletlerine örnek olduğunu söyledi.

Korkmaz, verilen bu mücadele ile asırlarca koparılmaya çalışılan Türk Dünyasının Nahçivan’dan elde edilen koridor sayesinde kucaklaşacağını anlatarak, artık Azerbaycan’da buraya “Turan Koridoru” isminin verildiğini ifade etti.