Rektör Aktekin Kapadokya Yaşayan Miras Müzesini Ziyaret Etti

01 Mart 2021 1558
Rektör Aktekin Kapadokya Yaşayan Miras Müzesini Ziyaret Etti

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı olarak Avanos’ta hizmet veren Kapadokya Yaşayan Miras Müzesini ziyaret etti.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in müze ziyaretinde kendilerini Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Müdürü Prof. Dr. Adem Öger ve müze rehberliği yapan Türk Halk Bilimi Bölümü öğrencileri karşıladı. 

İlk olarak müzenin kuruluşu, hizmet verdiği binanın özellikleri, amacı, işleyişi ve bölgenin kültürel mirasının derlenmesi, arşivlenmesi ve müzelenmesi ile eğitim süreçlerinde kullanımı gibi hususlarda Müze Müdürü Prof. Dr. Adem Öger’den bilgi alan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, ardından müze rehberlerinin icra ve anlatımlarıyla müzeyi gezdi.

Karagöz sanatı, masal icrası, meddahlık geleneği, ebru yapımı, ıhlamur baskı, âşıklık sanatı gibi müzenin yaşattığı ve aktarmayı hedeflediği geleneksel bilgi ve tecrübenin yanı sıra bölgenin somut olmayan kültürel miras unsurlarını deneyimleyen Rektör Aktekin, müzede performans sergileyen öğrencilere ve müze yönetimine teşekkür etti.

Müze gezisinin ardından müze aracılığıyla bölgenin somut olmayan kültürel miras unsurlarının araştırılması, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve turizmde kullanımı gibi konularda Müze Müdürü Prof. Dr. Adem Öger ile bir süre görüşen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, sürdürülebilir kalkınmada kültürel mirasın ve müzelerin önemine vurgu yaparak Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’nin geliştirilmesi için her türlü kurumsal desteğin verileceğini ifade etti.