NEVÜ'de ‘44. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’ Başladı

27 May 2024 900

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü,  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Nevşehir Valiliği ve Kapadokya Alan Başkanlığı iş birliğinde 44’üncüsü düzenlenen ‘Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’ başladı.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık, Prof. Dr. Şahlan Öztürk ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, Zeugma kazı Başkanı ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, sempozyum düzenleme kurulu üyeleri Prof. Dr. Yener Bektaş ve Prof. Dr. Tolga B. Uyar, protokol üyeleri, Türkiye, İtalya, Almanya, Fransa, Japonya, Bangladeş ve Amerika gibi dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanları katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’nün 2021 yılında “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Üniversitesi’ olarak eğitim-öğretim ile birlikte kültürel mirasın korunması, araştırılması, tanınırlığının arttırılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük önem verdiklerine vurgu yaptı.  

NEVÜ olarak 2022-2026 yılları arasını kapsayan ‘İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’nı belirlediklerini ifade eden Aktekin, bu kapsamda ‘Kültürel Miras’ ve onunla ilintili bölgenin kültür turizmine katkı sağlayacak 10 ana proje ve 21 ana faaliyete yer verdiklerini söyledi. Aktekin “İhtisaslaşma kapsamındaki projeler geniş perspektiften baktığımızda Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirasını koruma hususunda yeni bilimsel yaklaşımlar ortaya koymayı, bölgenin doğal ve kültürel miras turizminde iyileştirmelere yönelik uygulama ve yöntem geliştirmeyi, bölgenin somut ve somut olmayan kültür mirasının sürdürülebilirliğine yönelik yeni yaklaşımlar üretmeyi ve bölgesel kalkınmaya yenilikçi çözümler getirmeyi hedefleyen projelerdir. Projeleri kurgularken Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirası ve ona paralel gelişen turizmin zayıf yanlarını iyileştirmeyi, yenidünyanın yükselişte olan yönelimlerine ve yaklaşımlarına ayak uydurmayı amaç edindik. Elbette bölgenin yerelliğini ve özgünlüğünü koruması, yenilikçi ve sürdürülebilir olması ayrıca bölgesel kalkınmaya destek olması vazgeçilmez kriterlerimizdir. 10 Fakülte, 1 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 20 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Kapadokya Bölgesinin önemli aktörlerinden biri olan üniversitemizin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümleri öğretim üyeleri tarafından bölgede yürütülen kazı ve yüzey araştırmalarını da İhtisaslaşma konusu bağlamında çok önemli görüyoruz ve destekliyoruz”  diye konuştu.

Rektör Aktekin konuşmasının sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile NEVÜ iş birliği ve ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına, sempozyumun düzenleme kuruluna, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ederek, sempozyumun bilim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Zeugma kazı Başkanı ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın özverili katkılarıyla yurt içinde ve yurt dışında birçok üniversite, kurum ve kuruluşlardan bilim insanları ve öğrencilerin katılımlarıyla arkeoloji bilimine ve ülke turizmine büyük katkılar sağlayacak çalışma ve projelerin yürütüldüğünü söyledi.

Görkay “Arkeoloji ve kültürel miras sadece bulunulan topraklar üzerinde değil dönem gözetmeksizin ülkemizin ilişkili olduğu çevre coğrafyalar üzerinde yaşamış tarihöncesi dönemlerden günümüze uzanan oldukça geniş bir zaman dilimi içindeki tüm kültürleri araştırmayı hedeflemektedir.  Enstitümüz de ortak dünyada kültürel mirasının korunması ve değerlendirmesi için kendi özgün stratejisini belirlemeye ve geliştirmeyi amaçlamakta. Bu süreçte evrensel, çağdaş ve bilimsel değerler çerçevesinde paydaşlarıyla ortak yol haritası oluşturmayı planlamaktadır. Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü olarak Türkiye'deki üniversiteler, kurum ve kuruluşlar yanında yabancı ülkelerin ülkemizde bulunan arkeoloji enstitüsü şubeleri, siz değerli bilim insanlarının katkıları ve destekleriyle genç araştırmacıların yetişmesine de vesile olacağız” diye konuştu.

Genel Müdürlük olarak arkeolojik çalışmalara verdikleri destekle 2023 yılı içerisinde gerçekleşen arkeolojik çalışma sayısının toplam 720'ye ulaştığını belirten Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, bu rakamın dünya çapında bir rekor olduğunu söyledi. İnceciköz “Şu anda dünyada bir yıl içinde en çok kazı ve kurtarma çalışması yapan ülke Türkiye. Biz bu sayıyı 2024 yılında 750'ye, 2026 yılına kadar ise 800’e kadar çıkartmayı hedefliyoruz. Ülkemizdeki arkeolojik değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak, korumak ve restorasyon çalışmaları ile gelecek nesillere miras olarak aktarabilmek, aynı zamanda arkeolojik alanlarımızı turizm cazibe merkezi haline getirmek de başlıca hedeflerimiz arasında” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından 27-31 Mayıs 2024 tarihlerinde NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde bulunan 5 konferans salonunda arkeolojik kazılar, restorasyon-konservasyon çalışmaları, arkeolojik yüzey araştırmaları ile antropolojik ve arkeometrik taranan eski verilerin bilim dünyasıyla paylaşılacağı ve 124 oturumla toplam 428 bildirinin sunulacağı sempozyumun oturumlarına geçildi.

Ayrıca sempozyumun açılışında sahne alan NEVÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emin Erdem Kaya, Doç. Dr. Özlem Kılınçer ve Dr. Öğr. Üyesi Özge Kaya,  katılımcılara unutulmaz bir müzik dinletisi sundu.