Rektör Aktekin Beştepe’de '2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Katıldı
“2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen açılış törenine, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin beraberinde Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özlem Fındık ve Prof. Dr. Bayram Deviren, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Davut Sarıtaş, Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği Bölüm öğrencisi Yusuf Cihan Duran, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölüm öğrencisi Ekrem Arda Kızıltepe, Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölüm öğrencisi İrem Aleyna Barut ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Zeynep Kızılelma ile birlikte katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Üyeleri, büyükelçiler, üniversite rektörleri, öğrenciler ve davetlilerin katılımlarıyla gerçekleştirilen tören, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın konuşmalarıyla başladı.
YÖK Başkanı Özvar, Türkiye'nin uluslararası üniversite sıralamalarındaki gösterdiği ilerlemenin yükseköğretimde kaliteyi, yenilikçiliği, çeşitliliği ve rekabetçiliği teşvik eden yaklaşımlarının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Bazı uluslararası kuruluşların Türkiye'deki üniversitelerin üniversite sıralamadaki yerlerini anlatan Özvar, 12. Kalkınma Planı'nda ve YÖK'ün 2024-2028 yıllarını kapsayan stratejik planlamasında, araştırma üniversiteleri başta olmak üzere 5 yıl içinde en az 2 üniversitenin ilk 200'e, en az 10 üniversitenin ilk 500'e ve en az 50 üniversitenin de ilk 1000'e girmesi hedefi koyduklarını belirtti.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İlime, bilime verilen değer ne kadar büyükse bir ülkenin istikbali o kadar aydınlıktır. Bilgiyi üreten merkezler ise üniversitelerdir. Akademiler sadece bilgi aktarım yeri değil aynı zamanda ülkenin ihtiyacı olan fikri değerlendirmenin zeminidir.
Ülkeyi yönetmeyi devraldığımız günden beri gündemimizin başına eğitimi aldık. 76 üniversite sayısı 208'e ulaştı. Öğrenci sayısı 2 milyondan 7 milyonun üzerine çıktı. Her ilimize bir üniversite kurduk. Şu anda 81 vilayetimizin hepsinde bir üniversite var. Yükseköğrenim bütçesini 2,4 milyar lirada 341 milyar liraya getirdik. Yüzde 15 olan yükseköğretimde net okullaşma oranı yüzde 50'ye ulaştı. Öğretim elemanı sayısı 185 bine çıktı. Böylece Türkiye öğretim elemanı sayısında OECD ülkeleri arasında 8. sıraya çıktı” dedi.
Erdoğan devamında “2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısı 340 bini geçti. Öğrencilerimize desteği de göz ardı etmedik. 2012'de harçları kaldırarak çözüm üreten biz olduk. Katsayı adaletsizliğini ve kılık kıyafet yasaklarını ortadan biz kaldırdık. İkna odalarından geçilerek girilen üniversite utancına biz son verdik.
Yurtlar konusunda dünyada eşi benzeri olmayan sistemi ülkemize kazandırdık. Yurtları otel konforundaki odalara dönüştürdük. Öğrencilerimize burs ya da kredi sağlayarak ekonomik açıdan destekliyoruz” diye konuştu.
Tören, "Bireysel", "Kurumsal", "Özel Alan" ve "Özel" olmak üzere dört başlık altında Yükseköğretim Kurulu’nun 2024 Üstün Başarı Ödülleri’ne layık görülen bilim insanlarına ve üniversitelerine ödüllerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmesi ile sona erdi.