NEVÜ'de 2024-2025 Akademik Yılının İlk Dersini Edebiyatçı Necip Tosun Verecek
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) 2024-2025 Akademik Yılı açılışı bugün düzenlenen törenle gerçekleştirilecek.
NEVÜ 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 14.00'de saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunması, NEVÜ tanıtım filmi gösterimi, müzik dinletisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi’nin semah sunumu ile başlayacak.
Protokol üyelerinin ve 2024 YKS sonuçlarına göre NEVÜ’ye dereceyle yerleşen öğrencilerin konuşmalarıyla devam edecek tören, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında akademik yükselme gösteren ve üniversiteye yeni katılan akademik personele profesörlük cübbelerinin giydirilmesiyle devam edecek. Törende ayrıca Stanford Üniversitesi’nin ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesine giren NEVÜ’lü akademisyenlere teşekkür belgeleri verilecek.
“İkinci Üniversite: Bir Kütüphane Kurmak “
NEVÜ 2024-2025 Akademik Yılı’nın ilk dersini çağdaş Türk edebiyatının usta isimlerinden Yazar Necip Tosun verecek. Törende öğrencilere hitap edecek olan Tosun “İkinci Üniversite: Bir Kütüphane Kurmak“ üzerine konuşacak.
Necip Tosun Hakkında
Öykü ve deneme yazarı Necip Tosun, 10 Eylül 1960, Kırıkkale’de doğdu. Rasattepe İlkokulu (1972), Karşıyaka Ortaokulu (1975), Kırıkkale Ticaret Lisesi (1978) ve Gazi Üniversitesi’nden (1983) mezun oldu. Devlet Su İşleri ve Tarım Kredi Kooperatiflerindeki (1984-88) çalışmalarından sonra 1988’de Sayıştay’a geçen Tosun, bu kurumda başdenetçi ve uzman denetçisi olarak görev yaptı.
İlk öyküsü “Yangın”, Aylık Dergi’de (Şubat 1983) yer alan Tosun’un, daha sonra öykü ve yazıları Mavera, Dergâh, Yedi İklim, Hece, Heceöykü ve Eşik Cini dergilerinde yayımladı. Zengin betimlemelerle ve geçmişe özlem duygusuyla ördüğü öykülerinde şiirsel bir anlatıma ulaştı. Öyküde bilinçaltı tekniğini modern öykünün temel biçimi olarak kullandı. Öykülerini olay ve diyaloglardan uzak bir iç sesle oluşturdu. Temada geleneğe yaslanırken biçimde arayışlar içinde oldu.
Öykü yazarlığının dışında; başta Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Memduh Şevket Esendal, Tomris Uyar, Nezihe Meriç, Füruzan, Adalet Ağaoğlu olmak üzere çağdaş Türk öykücüleri üzerine incelemeler yapan Tosun, Rasim Özdenören ve Mustafa Kutlu öykücülüğü üzerine bağımsız kitaplar yazdı. Yazınsal bir tür olarak öykü üzerine de çalıştı, öykünün kuramsal temellerine eğildi. Bu bağlamda yazılarında öykünün, ritim, şiirsellik, kurgu, dil, görüntüleme gibi temel öğe ve sorunlarını işledi.
Sinemayla da ilgilenerek, çeşitli gazete ve dergilerde sinema üzerine eleştiriler ve kuramsal yazıları yayımlanan Tosun, ‘Sonsuz Kare’ dergisinde düzenli sinema yazıları (2005-2006) yazdı. Radyo Birlik’te 1987’de bir yıl süreyle “Sinema Notları” adlı programı hazırlayıp sunan ve yönetmen yardımcılığı da yapan Tosun, Devlet Bakanlığı bünyesindeki çalışmalarında, pek çok dizi filmin ve sinema filmlerinin senaryo danışmanlığını ve yapımcılığını üstlendi. Otuzüçüncü Peron adlı öykü kitabıyla ‘2005 Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikâyecisi Ödülünü’ aldı.
Eserleri
Deneme-İnceleme: Türk Öykücülüğünde Rasim Özdenören (1986), Hayat ve Öykü (1999), Türk Öykücülüğünde Mustafa Kutlu (2004), Film Defteri (2005), Modern Öykü Kuramı (2011).
Söyleşi: Mesut Uçakan’la Sinema Söyleşileri (1992).
Öykü: Küller ve Uçurumlar (1998), Otuzüçüncü Peron (2005).