Rektör Aktekin “2024 Liberal Düşünce Kongresi”nde Konuştu

02 Kasım 2024 540

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi  (NEVÜ) Rektörü Prof. Semih Aktekin, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in teşrifleriyle düzenlenen ve Türkiye'nin dört bir yanından bilim ve fikir insanlarının bir araya geldiği "2024 Liberal Düşünce Kongresi”nin açılışında konuştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kapadokya Üniversitesi (KÜN) ve Liberal Düşünce Topluluğu (LDT)  iş birliğinde 01-03 Kasım 2024 tarihlerinde Nevşehir'in Ürgüp İlçesi Dinler Otel'de düzenlenen "2024 Liberal Düşünce Kongresi” başladı.

Kongrenin açılışına; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Nevşehir Valisi Ali Fidan, MEB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz, protokol üyeleri, yurt genelinden akademisyenler, avukatlar, eğitimciler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile davetliler katıldı.

Liberal Düşünce Topluluğu’nun 90’lı yıllarda o dönem kuşaklarının siyasal ve sosyal alanlarda gelişimlerine büyük katkılarının olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, o dönemlerde Liberal Düşünce Topluluğu’nun gündeme getirdiği ve tartışılan birçok konunun da zamanla aşıldığını ve olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtti.

Günümüz dünyasında ise eğitim, ekonomi, siyaset,  özgürlük ve insan hakları gibi birçok kavramların yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, özellikle İsrail’in Amerika gibi bazı devletleri arkasına alarak Gazze’de hastanelere, okullara, sığınma alanlarına ve diğer yerleşim yerine saldırarak adeta soykırım yaptığını, insan hakları, yaşama hakkı ve evrensel hukuku hiçe saydığını söyledi. Aktekin dünyanın gözleri önünde devam eden bu katliamlar nedeniyle de özellikle güçlü devlet, insan hakları, evrensel barış, demokratik özgürlük ve çoğulculuk gibi kavramların yeniden gözden geçirilerek dünyadaki toplumların refahını ve özgürlüğünü sağlamakta dengenin kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin özgün siyaset, bürokrasi, ekonomi ve düşünce alanlarında yaptığı atılımlara değinen Rektör Aktekin, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda ortaya koyduğu eğitim reformlarının ve çalışmalarının liberal bir bakış açışıyla ele alınmasını bir eğitimci olarak önemsediğini söyledi.

Konuşmasının sonunda böylesi önemli bir kongrenin paydaşı olmaktan büyük onur duyduklarını ifade eden Rektör Aktekin, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ise Bakanlık olarak eğitimde müfredattan ders kitaplarının içeriklerine ve sınav uygulamalarına yönelik özgürlükçü bakış açısı ile yaptıkları çalışmalara değindi.

Millî Eğitim istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan ve eğitiminde 1 milyon 200 bin dolayında öğretmen, 18 milyon öğrenci ve 75 bin eğitim kurumu ile çok büyük bir camia olduğunu belirten Bakan Tekin,  son 22 yılda eğitimde gelinen aşamaya ilişkin verileri paylaştı. İlköğretimde 2002 yılında 36 olan sınıf başına düşen öğrenci sayısının 23’e, ortaöğretimde ise 22’ye gerilediğini ve benzer şekilde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da önemli ölçüde azaldığına dikkat çeken Tekin,  Türkiye’nin eğitim-öğretime ilişkin fiziki altyapı itibarıyla OECD ortalamalarını yakaladığını söyledi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından kongrenin oturumlarına geçildi.  İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha’nın oturum başkanlığını yaptığı kongrenin birinci oturumda MEB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci,  Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan,  Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Göktaş ve Eğitimci Mehmet Ali İlkaya “Milli Eğitim Politikası” üzerine konuştu. 

Öğleden sonra devam eden ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alim Yılmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı kongrenin ikinci oturumunda  Hitit Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Uçar, Avukat Fatma Erdebir ve Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz “Filistin’de Soykırım Karşısında Liberal Tutum” üzerine konuştu.

Kongre 3 Kasım’da Oturumlarla Devam Edecek

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kapadokya Üniversitesi (KÜN) ve Liberal Düşünce Topluluğu (LDT)  iş birliğinde 01-03 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenen "2024 Liberal Düşünce Kongresi” üçüncü günü de yapılacak oturumlarla devam edecek.

Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Seyrek’in başkanlığını yapacağı kongrenin dördüncü oturumunda  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Uzun ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi  Prof. Dr. Selahattin Toğay “Türkiye’nin Ekonomi Politikası” üzerine konuşacak. 

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş’in başkanlığında “Yeni Çalışmalar Genç Akademisyenler“ başlığı adı altında yapılacak olan beşinci oturumda Tuğba Pusa “İfade Özgürlüğü ve Sosyal Medya” ve Dr. N. Ümit Tol “Tanzimat Öncesi Osmanlı Dönemi Piyasa Düzenlemeleri ve Fiyat Politikaları” üzerine konuşacak.