NEVÜ’de "Kültür ve Yapay Zekâ" Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi













Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Halk Bilimi Kulübü ve Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) iş birliğinde, "Kültürel Miras Söyleşileri: Kültür ve Yapay Zekâ" başlıklı söyleşi programı düzenlendi. Söyleşi de kültürel mirasın korunmasında yapay zekânın rolü ve bu alandaki yeni uygulamalar ele alındı.
NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu'nda Hacettepe Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir konuşmacı olarak yer aldığı programa; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Tek, NEVKAM Müdürü Doç. Dr. Ömer Kırmızı, Türk Halk Bilimi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Gönel Sönmez, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında Kapadokya'nın tarihî ve kültürel zenginliğine dikkat çeken Prof. Dr. Recep Tek, YÖK tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan NEVÜ’nün bu alandaki çalışmalarına değindi. Türk Halk Bilimi Bölümü'nün, kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik önemli çalışmalar da yürüttüğünü belirten Tek, "Doğal ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında teknolojiden faydalanmalıyız" dedi.
Yapay Zekâ Kültürel Mirası Koruyabilir
Yapay zekânın kültürel mirasın belgelenmesi, arşivlenmesi ve tanıtılmasındaki rolünü örneklerle anlatan, "Kültür, insanlığın doğaya uyum sağlama çabasının bir ürünüdür" diyen Prof. Dr. Nebi Özdemir, yapay zekânın bu süreçte önemli bir araç olduğunu ifade etti. Özdemir, öğrencilere yapay zekâyı etik kurallar çerçevesinde kullanmalarını tavsiye ederek, "Yapay zekâ bir asistan gibi çalışmalarınıza destek olabilir, ancak karar mekanizması sizde olmalı" dedi.
Yapay Zekâ ve Geleneksel Kültürün Uyumu
Konuşmasında yapay zekânın kültürel miras alanındaki uygulamalarına da değinen Özdemir, dijital arşivleme, 3D modelleme ve sanal müzelerin önemine dikkat çekti. Ayrıca, yapay zekânın geleneksel el sanatları, müzik ve mutfak kültürü gibi alanlarda yeni tasarımlar üretebildiğini belirterek, "Ancak bu süreçte kültürel özgünlüğün korunması gerekiyor" uyarısında bulundu.
Program, Prof. Dr. Nebi Özdemir’in konuşmasının sonunda katılımcıların sorularının cevaplanması ve kendisine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın tarafından teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.