NEVÜ ‘UNİKOP Üst Kurul Toplantısı’na Ev Sahipliği Yaptı

24 Şubat 2021 2273
NEVÜ ‘UNİKOP Üst Kurul Toplantısı’na Ev Sahipliği Yaptı

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) dönem başkanlığının '2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı' Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde yapıldı.

Yapılan toplantı sonunda KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP)’a 2016 yılında üye olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), 2021 Dönem Başkanlığına getirildi.  UNİKOP’un 2021 Dönem Başkanlığı görevini ise, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin yürütecek.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) Dönem Başkanlığının 2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısına; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel,  KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, 2020 Dönem Başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve UNİKOP üye üniversiteleri olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin,  Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak,  Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade,  Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu,  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Durmuş Tayyar Şen ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Nevşehir tanıtım filminin gösteriminin  ardından toplantının açılış konuşmasını Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin yaptı.

Aktekin, “KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) dönem başkanlığının '2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı'na hoş geldiniz. Bu toplantıyı farklı tarihlerde yapmak istedik ancak malumunuz üzerine pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik. Bugün ise ilimiz Valisi Sayın İnci Sezer Becel ve KOP Başkanımız Mahmut Sami Şahin’in katılımlarıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde yapmakta olduğumuz bu toplantıda siz birbirinden değerli Üniversite Rektörlerimizi ilimizde ve üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim. Ben bu vesileyle bu toplantının ve alınacak kararların hem üniversitelerimiz, hem üniversitelerimizin bulunduğu bölgeler hem de belirlenen hedefler doğrultusunda ülkemizin kalkınmasına önemli derecede katkılar sağlanacağına inanıyorum. Ayrıca UNİKOP 2020 Dönem Başkanlığı görevini yürüten Sayın Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve geçmiş dönemlerde başkanlık görevini üstlenerek önemli hizmetlerde ve çalışmalarda bulunan tüm Üniversite ve Rektörlerimize bir kez daha şahsım, üniversitem adına teşekkür ediyorum. ” diye konuştu. 

Üniversitelerin bulundukları şehrin ve bölgelerin her alanda gelişip kalkınmasına büyük katkılarının olduğuna değinen Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Rektör Aktekin’e de il ve bölge için başarılı hizmetlerinin devamı temennisinde bulundu.

Vali Becel, “Ülkemizin, bölgemizin en güzide illerinden olan Nevşehir’e ve Kapadokya’ya hoş geldiniz. Her geçen gün ilimizin hem Türkiye’deki ve hem de dünyadaki görünürlüğü, çekiciliği artmakta ve artmaya devam etmekte. Bu toplantının burada gerçekleştirilmesinden dolayı da ayrıca mutluyuz.  Dönem başkanlığını da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitemizin üstleniyor olması son derece anlamlı. Çünkü bu yıl aynı zamanda ‘Hacı Bektaş Veli Yılı’. İnşallah Üniversitemiz Rektörüne yeni görev süresi içerisinde, ilimiz ve bölgemiz için hayırlı hizmetler ve görevler yapmak nasip olur.

Ülkemizin her ili ve coğrafyası birbirinden değerli, nadide ve güzel. Her bölgesinde görev yapmanın büyük gururunu ve onurunu yaşıyoruz. Ben Kaymakamlık mesleğimden de gelen ve ülkemizin hemen her bölgesinde görev yapan bir idareci olarak bayrağımızın dalgalandığı her yerde o bayrağı yüceltmek için yaptığımız çalışmalardan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. Sizler de bu memleketimize hizmet edecek öğrencileri yetiştiren çok değerli hocalarımızsınız. Zaten çok değerlisiniz ama benim nazarımda da geleceğimizi şekillendirecek gençler yetiştiren hocalar olmanızdan dolayı, hassaten çok önemli olduğunuzu belirtmek isterim.   

Nevşehir turizmle çok uzun yıllardan beri tanışık halde aslında. Gerek kültürel, gerek jeolojik yapısıyla ülkemizin ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir yapıya sahip. Turizmin bölgenin gelişmesinde çok büyük katkısı olduğu muhakkak. Ama ben Nevşehir’in biraz geçmişini bilen bir idareci olarak aslında üniversitenin Nevşehir’in gelişmesinde çok ciddi rol üstlendiğini de görebilen bir kişi olduğumu ifade etmek istiyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Üniversitesi kurulduktan sonra bölgede gerçek anlamda turizmin de daha profesyonel yapılması anlamında çok büyük katkısı olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Zaten Bölge Kalkınma Ajanslarının mantıkları da, üniversitelerin kurulma mantığı da bölgelerin gelişmesine katkı sağlamak, üniversite-şehir, üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak ve üniversite ile yatırımcıların bir araya geleceği ortamlarını sağlamak hakikaten bölgelerin gelişiminde çok büyük öneme sahip. Biz yaptığımız her toplantıda özellikle bölgemizde yeni kurulan Kapadokya Alan Başkanlığı bünyesinde oluşturduğumuz çalışma gruplarında üniversitelerimizin dinamik yapısından, tecrübelerinden ve hocalarımızın bilgi birikiminden hep yararlanmak istiyoruz. Siz bizim önümüzden gittiğiniz zaman biz daha başarılı olacağız ve daha güzel işlere imza atacağız. Her iki üniversitemiz bu çalışmalarda bizi yalnız bırakmıyorlar. Kendilerine bir kez daha şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.   

Törenin açılışında konuşan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Türkiye’nin gelişimine yerel dinamikleri harekete geçirerek bölgesel katkı sağlayan ve sürdürülebilir kalkınmada bölgenin en önemli dinamik unsurlarından biri olan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı görevine atanmam sonrasında, burada birlikte olmamız vesilesiyle şahsım ve kurumum adına sizleri saygıyla selamlıyorum. 

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği ÜNİKOP’un organize ettiği ve olağanüstü doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan,  tarih ve turizm şehri Nevşehir’de, dönem başkanlığı devir teslim töreninde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek, sözlerime başlamak istiyorum.

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmesi, ancak nitelikli insan faktörü ve bilgi üretimi ile mümkün olabilecektir. Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin oluşturduğu etki sadece kendi bulundukları çevreye değil yakın coğrafi bölgelere de hızla yayılmaktadır. Bu nedenle özellikle son on yılda ortaya çıkan bir bakış açısıyla, Üniversitelerin bölgesel ekonomiye ve sosyal yapıya etkilerinin arttırılması “3. Rol” olarak tanımlanmaktadır. Burada ana hedef olarak, sunulan bilgi, deneyim ve uzmanlıkların karşılıklı istifadeye dayalı olarak araştırılması, uygulanması ve paylaşılması sağlanarak bölgesel gelişmede üniversitelerin ana aktörler olması beklenmektedir.

Bu bağlamda, Türkiye’nin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan UNİKOP, 8 ilimizde bulunan 13 üniversite ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile birlikte, 350 bine yakın öğrenci ve 10 bini aşkın öğretim üyesiyle ortak akıl, etkileşim ve iş birliği içerisinde, sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirilecek projelerin yürütülmesi için önemli bir güç birliğine dönüşmüş ve diğer Kalkınma İdarelerine örnek gösterilen bir birliktelik haline gelmiştir.

Bu vesile ile UNİKOP’un ilk kurulduğu günden bugüne kadar görev alan İdare Başkanlarımıza, Rektörlerimize ve Akademik Kadrolarımıza teşekkür ediyor, bu emaneti belirlenen hedefe taşımak için daha fazla gayret edeceğimizi ifade etmek istiyorum. KOP İdaresi olarak bugüne kadar Bölgemizde bulunan üniversitelerle ortak çalışma kültürünü yaygınlaştırmak için çeşitli projeler yürüttük. Bölge üniversitelerimizin, özellikle ‘Uygulamalı Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri’ başta olmak üzere; araştırma ve uygulama projelerine 24 milyon TL’yi aşan bir destek sağladık. Özellikle YÖK tarafından hayata geçirilen ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında üniversitelerimizin ihtisas alanları ile ilgili ortak projeler yürütüyoruz. Bundan sonra da bu tür projelerde, üniversitelerimizle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız.

Ülkemiz, dünyanın en stratejik coğrafi konumunda yer almaktadır. Çevresinde gelişen siyasi olaylar nedeniyle de sürekli tehdit altındadır. Özellikle savunma sanayi alanında son yıllarda elde ettiğimiz kazanımlar sayesinde bölgesel bir güç ve lider ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu alanda ihtiyaç duyulan ve en önemli kaynak olan nitelikli beşeri sermayenin yetiştirilmesi için yeni programlar hazırlamalıyız.

Bu çerçevede, üniversitelerimizden mezun olan gençlerimizin, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda uzmanlaşmasını sağlayacak özel bir program ile yetiştirilip sektöre kazandırılması, üzerinde çalışılması gereken bir konudur.

Özet olarak ifade etmek gerekirse, KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak; bölgemizdeki şehirlerde, tarımsal yapıda devam eden değişimi ve dönüşümü yeni teknolojileri de kullanarak daha güçlü bir şekilde desteklemeyi sürdüreceğiz.

Topyekûn kalkınmayı sağlamak adına, değişen Türkiye şartlarına uygun olarak,  imalat sanayi sektörlerine ve bu sektörlere yönelik beşeri ve fiziki altyapıyı güçlendirecek Ar-Ge, savunma sanayi, öncelikli alanlardaki kritik teknolojiler, dijitalleşme, insan kaynakları, lojistik, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörlere yönelik projeleri desteklemeyi sürdüreceğiz.

Bu vesileyle bugüne kadar dönem başkanlıklarını yürüten rektörlerimize ve akademisyenlerimize katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunar, yeni dönemde bu görevi üstlenecek olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin hocamıza da başarılar diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

UNİKOP 2020 Dönem Başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ise, “Üzülerek ve talihsiz bir dönemin başkanı olduğumu belirterek konuşmama başlamak istiyorum. 23.01.2020’de Üst Kurul Toplantısında Dönem Başkanlığını devraldığımızda gerçekten de bölgeyi etkileyecek kararlar almıştık. O günkü Sayın Rektörlerimizin üniversiteleri ve bölge adına sunmuş oldukları ve bizlerinde gerçekleştirmeyi vaat ettiğimiz çok etkileyici başlıklarımız vardı. Bunlar UNİKOP Rektörlerinin sanayi ve üniversite işbirliğini gerçekleştirmesi, daha sonra bütün üniversitelerinin bölge sanayicileriyle bir araya gelecekleri toplantılardı Eğitimde kalite güvencesi ve görünürlük temalı takip edeceğimiz başlıklar ile bölgenin ve tarihsel misyona sahip karakterlerin üniversitelerde çalışılarak kitaplar halinde değişik üniversitelerle değişimini sağlamak gibi çok önemli başlıkların kararını almıştık. Ama almış olduğumuz bu karardan sonra hem dünyanın ve ülkemizin maruz kaldığı Covid-19 pandemisi ile birlikte hayat durdu, faaliyetler durdu ve biz bu yapmak istediğimiz şeyleri o gün bugündür hala gerçekleştirme zemini aradık ancak bu zemin süresi bizim için bitti.  İnşallah devredeceğimiz üniversite bunları takip edecek ve ben bayrağı Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin hocamıza devredeceğim.  İnşallah bu dönemde de biz 2020’de taahhüt edilen ve üniversitemizin üzerine düşen, özellikle kalite yönünden hem bütünleşik hem de eğitimde kalite sisteminde bölgeyle ve üniversitelerimizle ilgili birikimlerimizle oluşturduğumuz projelerle destek vermeye devam edeceğiz. Ben bu devir teslim töreninde görev alacak Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü ve ekibini şimdiden tebrik ediyorum. Ve 2020’de pandemi şartları altında yapılabilecekler ve tasarımda büyük gayret gösteren kendi ekibimi de tebrik ederek kendilerine teşekkür ediyorum. Yeni dönemin de hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Rektör Karakaya’nın konuşmalarının ardından toplantı, 2020 Yılı Dönem Başkanlığını yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nin 2020 yılı faaliyet sunumunun gerçekleştirilmesiyle devam etti.  

Rektör Aktekin Dönem Başkanlığı Görevini Rektör Karakaya’dan Devraldı

'2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı' açılış konuşmaları sonunda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin UNİKOP’un 2021 Dönem Başkanlığı görevini,  2020 dönem Başkanlığını yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’dan devraldı.

Görevi devreden Rektör Karakaya, Rektör Aktekin’e yeni görevlerinin hayırlı olması dileğinde bulurken, Rektör Aktekin bugüne kadar görevini pandemi şartlarına rağmen başarıyla devam ettiren Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya ve ekibine bir kez daha teşekkür eti.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, KOP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve UNİKOP üyesi Üniversite Rektörleri de Rektör Aktekin’i tebrik ederek, yeni görevlerinin hayırlı olması ile birlikte başarılı çalışmalar temennisinde bulundular.

 2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı Yapıldı

Devir teslim töreninin ardından  ‘2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı’na geçildi.

2021 yılı içerisinde yapılması planlanan faaliyetlerin görüşüldüğü toplantıda, UNİKOP Yönergesinin hazırlanması, KOP-UNİKOP ilişkisi, eğitim işbirlikleri, araştırma-uygulama alanında yapılabilecek işbirlikleri, olası UNİKOP öğrenci hareketlilikleri ve etkinlikleriyle birlikte UNİKOP bölgesinde toplumsal katkı ve sosyal kalkınmaya yönelik proje önerileri görüşülerek karara bağlandı.

KOP Başkanı ve UNİKOP Üyesi Rektörler NEVÜ’yü Gezdi

2021 Yılı 1. Olağan Üst Kurul Toplantısı’na katılan KOP Bölgesi Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve UNİKOP üyesi Üniversite Rektörleri, Rektör Aktekin eşliğinde Kongre Merkezi ve içerisinde yer alan Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisi ile Sanat Müzesini, Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Atölyesini, üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Spor Merkezini gezdi.