NEVÜ Türk Halkbilimi Bölümü’nden Hüsn-i Hat ve Ebru Geleneği Atölyeleri








Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Halkbilimi Bölümü’nde dönemlik olarak açılan Türk Kültür Tarihi dersi kapsamında, Türkiye adına 2014 yılında UNESCO’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi”ne kaydedilen “Türk Kâğıt Süsleme Sanatı Ebru Geleneği” ile 2021 yılında aynı listeye eklenen “Hüsn-i Hat: Türkiye’de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı” sanatı ve bölgenin önde gelen geleneksel mesleklerinden “dokumacılık” üzerine atölyeler düzenlendi.
Atölyelerde, geleneğin yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması noktasında teorik bilginin uygulamayla pekiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu süreçte en büyük sorumluluğun aktarıcılara düştüğü ifade edildi. Hüsn-i Hat sanatı atölyesi, bölgedeki tek hattat olan Ali Rıza Erbil tarafından yürütüldü. Atölyede, Hüsn-i Hat sanatının tarihî gelişimi, eser çeşitliliği ve teknikleri anlatılarak öğrencilerle yazı uygulamaları gerçekleştirildi.
Fatma Turgut’un yönettiği dokuma atölyesinde ise bölgenin dokumacılık geleneği, motiflerin anlamları ve dokuma ürünlerin güncel tasarımlara uyarlanabilirliği ele alındı. Öğrencilere, temel ilmek atma teknikleri uygulamalı olarak gösterildi.
Geleneksel Türk kâğıt süsleme sanatı olan ebru atölyesi ise Türk Kültür Tarihi dersi öğretim elemanı Dr. Kamile Serbest tarafından düzenlendi. Atölyede, ebru sanatının malzemeleri ve çeşitleri tanıtıldı; öğrencilerle birlikte çeşitli ebru teknikleri denendi.