NEVÜ’de "Tarihten Günümüze İsrail Sorunu" Konulu Panel Düzenlendi

16 Kasım 2023 864

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından “Tarihten Günümüze İsrail Sorunu” konulu panel düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen panele; NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Ergen, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı İsmail Köse, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden tüm Filistinli şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak duaların edildiği panelin açılışında konuşan panel moderatörü NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Kur’ân-ı Kerîm’de geçen ayetlerden hareketle İsrailoğullarının tarihte birçok peygambere isyan ederek zulme başvurduklarını ifade etti. Hz. Musa, Hz. Dâvud ve Hz. İsa gibi peygamberlere isyan eden bu topluluğun, son Peygamber olan Hz. Muhammed’e de çeşitli eza ve cefa çektirdiğini, tarihten günümüze kadar aynı sorunlu karakterlerine devam ettiklerini belirterek sözü ilk konuşmacıya verdi.  

Panele konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şefaettin Severcan, Kudüs’ün tarihten günümüze kadar olan süreçte ev sahipliği yaptığı din ve devletler hakkında bilgiler verdi. Günümüze kadar gelen 150 eserlerden 80 tanesinin Memlükler tarafından geri kalanların önemli bir bölümünün ise Osmanlılar vesilesiyle yapıldığını ifade etti. Kudüs’ün refah ve huzurunun 402 yıl boyunca Osmanlılar himayesinde sağlandığını aktaran Prof. Dr. Şefaettin Severcan, günümüzde yaşanan zulmün ana nedenin Osmanlıların uyguladığı hoşgörü politikasının tam aksi yönünde hareket edilmesi olduğunu söyledi.

NEVÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Erbil konuşmasında günümüzde yaşanan İsrail sorununun tarihsel arka planındaki ana nedenlerine değindi. Bugün bu savaşın patlak vermesinin arkasında ‘Siyonizm’, ‘Balfour Deklarasyonu’, ‘İngiliz Mandası’, ‘BM Taksim Kararları’ ve ‘İsrail’in Devlet Olarak İlan Edilmesi’ gibi beş temel nedenin yattığını ifade eden Erbil, geçmiş tarihten beri haberlerde ortaya çıkan ‘Filistinlilerin Topraklarının çoğunu sattılar’ iddialarının ise asılsız olduğunun altını çizerek, satılan toprakların %5’i geçmediğini bunların da tehdit ve şantaj ile gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca tarihi süreçte İngiliz mandasının da katkısıyla 1947’den itibaren Filistin’deki Yahudi sayısının gün geçtikçe artmasının, BM taksim kararları ve İsrail’in devlet olarak ilan edilmesinin bugünkü savaşın patlamasını tetiklediğini vurguladı.

Yahudiliğin anlaşılmasını sağlayacak ve Tevrat’ta geçen bazı önemli kavramlara değinen NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Doğan, özellikle ‘Ahit’, ‘Seçilmişlik’ ve ‘Tevrat’ gibi kavramlar ekseninde Yahudilik hakkında değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu kavramlara ilişkin bilgi kirliliğin de günümüzde İsrail sorununun daha doğru anlaşılmasını zorlaştırdığının altını çizen Doğan,  ayrıca Yahudilik kutsal kitaplarında masum insan canına kastetmenin suç olarak kabul edildiğine ilişkin anlatıların olmasına rağmen günümüzde aksi yönde bir tutum sergilendiğine dikkat çekti.

Soru cevap kısmının ardından panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şahlan Öztürk’ün İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş ve Prof. Dr. Prof. Dr. Şefaettin Severcan’a, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş’un da Dr. Öğr. Üyesi Kadir Erbil ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice Doğan’a teşekkür belgelerini takdimi ile sona erdi.