NEVÜ’de "Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar II” Konulu Uluslararası Konferans Düzenlendi

11 Eylül 2024 392

“Kapadokya Bölgesi Duvar Resimlerinin Korunması ve Araştırılmasına Dair Yapılan Çalışmalar II” konulu uluslararası konferansın ikincisi Nevşehir Valiliği desteği ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) iş birliği ve ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürü Turgay Arıkan, İtalya'da bulunan Tuscia Üniversitesi’nden, Japonya’da bulunan Tsukuba ve Kazanawa Üniversitelerinden öğretim üyeleri, alanında uzman araştırmacılar, NEVÜ akademik ve idari personel ile davetliler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2021 yılında NEVÜ’nün ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi olarak ilan edilmesiyle birlikte Kapadokya Bölgesi’nin doğal ve kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik çok sayıda bilimsel araştırma, proje ve saygın bilimsel etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bölge genelinde 1500 yıldan daha yaşlı birçok kaya oyma yapının olduğunu ve kaya oyma yapılar ile içerisindeki eşsiz duvar resimlerinin atmosferik etkilere ve insan kaynaklı zararlara bağlı olarak zaman içerisinde bozulmakta ve kaybolmaya yüz tuttuğunu söyleyen Aktekin, NEVÜ olarak üniversitenin farklı birimlerinin destek ve katkılarıyla Kapadokya duvar resimlerinin ve bu resimleri içeren kaya oyma mekanların korunmasına yönelik çalışmalara katkıda bulunduklarını belirtti.

Aktekin konuşmasının devamında uluslararası düzeyde gerçekleştirilen konferansın uluslararası 5 konservasyon projesinin 4’üne NEVÜ Kapadokya Jeolojik Miras ve Kaya Oyma Yapıları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümleri olarak destek sağladıklarını ve sağlanmaya da devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ayrıca Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürü Turgay Arıkan,  İtalya Tuscia Üniversitesinden öğretim üyesi Doç. Dr. Paola Pogliani ve Japonya Tsukuba Üniversitesinden öğretim üyesi Doç. Dr. Yoko Tanuguchi’nin de birer konuşma yaptı.

Konferans Oturumlarla Devam Etti

Yapılan açılış konuşmalarının ardından konferansın oturumlarına geçildi. Konferansta; Kapadokya Alan Başkanlığı ile Nevşehir ve Ürgüp Müze Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan kültürel miras niteliğindeki tarihi kiliselerde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü öncülüğünde Japon ve İtalyan araştırmacılar ile NEVÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği ve Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümleri tarafından duvar resimlerinin korunmasına, restorasyonuna ve kaya oyma mekânların kaya kalitesinin değerlendirilmesine yönelik olarak yapılan projelerin sunumları yapıldı.