Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölümünden “Bilimsel- Kültürel Seminer Günleri”

28 Nisan 2017 3296
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölümünden “Bilimsel- Kültürel Seminer Günleri”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri tarafından düzenlenen  “Bilimsel- Kültürel Seminer Günleri” devam ediyor.

Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler dersi kapsamında Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut SARITAŞ’ın koordine ettiği etkinlikte verilecek seri konferanslardan ikinci olan “1915 Olayları ve Öncesinde Ne Oldu?” konulu konferans Prof. Dr. Davut KILIÇ tarafından üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde verildi.

Konferansta Anadolu’da Ermeni varlığının tarihçesinden günümüzdeki durumuna kadar detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Davut KILIÇ,  1915 olaylarının bir soykırım olmadığını, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı sürecinde Doğu-Güney Doğu Anadolu’da Rusları destekleyen Osmanlı Ermenilerini devletin bekası için Deyr-i Zor bölgesine sevk ve iskân ettiğini belirtti. Ayrıca 1915 olaylarının karşılıklı mukatele olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden KILIÇ, Osmanlı Devleti yöneticilerinin Ermenilerin top yekûn imha edilmesi yönünde herhangi bir beyan ve emirlerinin de olmadığını, aksine koruyucu tedbirlerin olduğunu vurguladı. Bunu en tipik örneğinin 1915’te yayınlanan sevk ve iskân tedbirlerinin olduğunu vurguladı.

İlerleyen günlerde dört ayrı konferansın daha verileceği etkinlik 18 Mayıs tarihine kadar devam edecek.