“Endüstri 4.0”, “Bilimsel- Kültürel Seminer Günleri” 3. Konferansı

04 May 2017 3203
“Endüstri 4.0”, “Bilimsel- Kültürel Seminer Günleri” 3. Konferansı

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri tarafından düzenlenen  “Bilimsel- Kültürel Seminer Günleri”  tüm hızı ile devam ediyor. Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler dersi kapsamında Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut SARITAŞ’ koordine ettiği etkinliğin 3. konferansı Kongre ve Kültür Merkezinde üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı ve Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Nevşehir il Temsilcisi Doç. Dr. Bayram DEVİREN tarafından verildi.

“Akıllı Yeni Dünya 4. Sanayi Devrimi Endüstri 4.0, Bilişimin Endüstriyle Buluştuğu Yer; Türkiye “Akıllı” Üretime Hazır Mı?” başlıklı konferansta her geçen gün önemi artan Endüstri 4.0 kavramını açıklık getiren Doç. Dr. Bayram DEVİREN “Endüstri 4.0 kavramının diğer ismiyle 4. Sanayi Devrimi; 2011 yılında Almanya’nın Hannover Fuarı’nda ilk kez kullanılmış ve Alman Hükümeti’nin talebiyle ilgili uzmanlar tarafından özel bir çalışma ile tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. 4. Sanayi Devrimi’nin beklendiği gibi 2020 yılında tam olarak uygulamaya geçmesi konusunda bunun çok kolay bir süreç olmadığı uzmanlar tarafından kabul görmüş bir gerçek olsa da, bu yönde hızla yol alındığı da başka bir gerçektir” dedi.

Endüstri 4.0 getirdikleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bayram DEVİREN şu tespitlerde bulundu; “ küresel boyutta sanayi üretimini yüksek teknoloji ile donatarak, makineler arası iletişim çağına, siber fiziksel sistemlere geçişi esas almakta olup, ekonomiden sosyal düzene kadar yapacağı radikal dönüşümler ile neden yeni bir sanayi devrimine geçileceğini de ortaya koymaktadır. Ayrıca bu süreçte, akıllı fabrikalar ile akıllı ürün uygulamaları kendini göstermektedir. Diğer yandan, tüm üretim süreçlerini tek başına yönetmeye aday robotların dönemine geçiş, insanoğlunun korkulu rüyası olan makineleşmenin işgücü talebini azaltacağına dair düşüncesini de robot teknolojisi ile birlikte yeniden gündeme taşımıştır. Yani “teknolojik işsizlik” kavramı devreye girecektir. Ancak bu problemin üstesinden gelmek için Yazılım mühendisliği gibi yeni bölümlerin geleceğin sektörleri olacaktır.”

Türkiye’nin bu konuda durumunu da değerlendiren Doç. Dr. Bayram DEVİREN, 
Sanayi Devriminin tarihsel gelişiminden, 4. Sanayi Devrimi’nin ne gibi yenilikler getirdiğinden, gelişmiş ülkelerin Endüstri 4.0 politikaları, Ülkemizin Endüstri 4.0'da ne aşamada olduğumuz ve neler yapılması gerektiğini aktardı. Özellikle  Türkiye küresel rekabetçilik açısından bir yol ayrımında olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin verimliliğe dayalı ekonomik kalkınmışlık aşamasından inovasyona dayalı ekonomik kalkınmışlık aşamasına geçiş sürecinde olduğunu ifade etti.