Zorunlu Hazırlık Sınıfları Yeterlik Sınavı

17 Ağustos 2017 3895
Zorunlu Hazırlık Sınıfları Yeterlik Sınavı

İNGİLİZCE ve ALMANCA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ HAZIRLIK SINIFI YETERLİLİK (MUAFİYET) SINAVI DUYURUSU

 

İngilizce ve Almanca Öğretmenliği Hazırlık Yeterlilik (Muafiyet) Sınavları aşağıdaki tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulunda (Eğitim Fakültesi Binası Zemin Kat) yapılacaktır:

 

1. Aşama (Grammar, Reading, Vocabulary)  : 05 Eylül 2017 Salı saat 09:00

2. Aşama (Listening and Writing)                 : 07 Eylül 2017 Perşembe saat 10:00

2. Aşama (Speaking):                                 : 07 Eylül 2017 Perşembe saat 13:30

          

 

İNGİLİZCE ve ALMANCA ÖĞRETMENLİĞİ HAZIRLIK SINIFI İLE İLGİLİ BİLGİLER

  • İngilizce ve Almanca Öğretmenliği bölümünde hazırlık sınıfı zorunludur.

                Hazırlık sınıfından muaf olmak için;

 Öğrencilerin Yabancı Dil Hazırlık eğitiminden muaf sayılabilmeleri için aşağıda belirtilen şartlardan en az birini yerine getirmiş olmaları gerekir:

a)     Muafiyet  sınavından başarılı olmak,

b)     Son üç yıl içinde, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlamış olmak,

c)     Başka bir üniversitede, tamamen yabancı dilde eğitim veren programlar için en az B2+ düzeyinde hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış olduğunu belgelemek,

d)    Son üç yıl içinde, bu dilin anadil olarak konuşulduğu ülkelerde yabancıların yükseköğrenim görebilmeleri için aranan asgari yabancı dil seviyesinin tespiti amacına yönelik olarak yapılan ulusal veya uluslararası geçerliği olan yabancı dil sınavlarından, en az aşağıdaki tablolarda görülen yabancı dil hazırlık sınıfı denklik puanını almış olmak:

 

 

Tamamen yabancı dilde eğitim veren programlar için eşdeğerlik puanları

 

 

Yabancı Dil

Muafiyet Sınavı

YDS

TOEFL

PEARSON

PTE

 

CAE

IBT

Akademik

İngilizce

80

70

84

71

B

 

İNGİLİZCE ve ALMANCA HAZIRLIK YETERLİLİK (MUAFİYET) SINAVI

  • İngilizce ve Almanca Öğretmenliği Hazırlık Sınıfı Yeterlilik Sınavı Intermediate Seviyeyi hedeflemekte ve 2 aşamadan oluşmaktadır.
  • I. Aşama, Dilbilgisi, Kelime Bilgisi, İşlevsel Dil Kullanımı ve Okumayı ölçmeyi hedefleyen çoktan seçmeli toplam 100 soruluk bir testten oluşmaktadır. Öngörülen sınav süresi yaklaşık 150-180 dk arasındadır.
  • II. Aşama ise Yazma (Writing), Dinleme (Listening) ve Konuşma (Speaking) becerilerini ölçmeyi amaçlamaktadır.

Yazma: Bu bölümde öğrencilerden verilen konulardan biri seçilerek konuyla alakalı bir kompozisyon (essay) yazmaları beklenmektedir. Yazma sınavı için ön görülen süre yaklaşık 60 dakikadır.

Dinleme: Dinleme sınavında merkezi bir yayın sistemi kullanılır. Dinlemeye başlamadan önce öğrencilere soruları okuyabilmeleri için süre tanınır. Her bir bölüm iki kere dinlenir. Dinleme sınavına geç kalan öğrenci sınava kabul edilmez. Bu bölüm için tanınan süre yaklaşık 30 dakikadır.

Konuşma: Orta ve üst seviyede konuşma becerisini ölçmeyi hedeflemektedir.

  • Notlar, I. Aşamanın%50 si ve II. Aşamanın %50 si alınarak hesaplanmakta ve ortalaması 80 puan ve üzeri alan öğrenciler başarılı sayılmaktadır. Başarılı olan öğrenciler hazırlık eğitiminden muaf olup birinci sınıfa başlayacaklardır.