1. Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu Üniversitemizde Geniş Katılımla Başladı

25 Eylül 2017 3496
1. Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu Üniversitemizde Geniş Katılımla Başladı
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Belgrad Üniversitesi ve Uluslararası Akademik Forum iş birliğinde, ilki Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘1. Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu’nun açılışı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezinde 21-23 Eylül 2017 tarihlerinde 16 farklı ülke ve 96 üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşecek sempozyum, yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Rektör Bağlı konuşmasında , “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bu ve benzeri çalışmalarla bu bölgenin bu coğrafyanın en önemli bilim kurumlarından biri olma yolunda büyük gayret gösteriyor. Nevşehir ve İpek Yolu, dünyanın siyasetini, kültür dokusunu, toplumsal yapısını büyük oranda değişliklere uğratmış olan ya da etkileyen unsurlardır. Bugün de yine Nevşehir ve İpek Yolu, aynı şekilde sahip olduğu destinasyon, kültür, coğrafya ve tarih bakımından çok önemli cazibe merkezlerindendir. Dünyanın bugün en fazla uğraştığı temel sorulardan biri, farklı kültürlerin barış ve kardeşlik içerisinde nasıl yaşatılabileceğidir.  Doğrusu bunun cevabını da;  bizleri burada çağlar öncesinden bugüne kadar yaşayan felsefesinde buluşturan Hacı Bektaş Veli’nin mirasında görüyoruz.

Bugün burada, üniversitemizde dünyanın değişik yerlerinden gelen siz değerli akademisyenler ve katılımcılar, çok değerli bildirilerinizi sunacaksınız. Bu güzel sempozyumun ilkinin üniversitemizde gerçekleştirilmesi bize büyük heyecan ve mutluluk veriyor. Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu’nun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu ve buna benzeri çalışmalar ülkemizin ve coğrafyamızın geleceği açısından çok önemli yapı taşları olacaktır. Çünkü bugün dünyanın ekseni batı Avrupa ülkelerinden Asya Pasifik’e doğru kaymaya başladı. Bu eksen kayma sürecinde en önemli kavşak ve merkezlerden biri Türkiye’dir, Türkiye’nin önemli merkezlerinden olan Nevşehir ve Nevşehir’de bulunan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesidir. Dünyanın ekseninin yeniden kurulduğu, yeni bir dünya düzeninin kurulmaya başlandığı süreçte, bütün toplumların, bütün canlıların, bütün renklerin, sahip oldukları inançların ve kültürlerin de bu yapıda olmasını istiyoruz.

Batı Avrupa toplumlarının sahip olduğu temel felsefe ciddi yaralar almıştır ve bir daha telafisi mümkündür değildir.  Yeni dünyayı yeni bir felsefeyle tasarımlamak gerekiyor.   Yeni bir felsefe oluşturmak gerekiyor. Bunun ilk nüve ve çekirdeklerinin buralarda olduğuna, bu ve buna benzer akademik çalışmalar olduğuna inanıyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak siz değerli katılımcılarımıza bu anlamda şimdiden sunacağınız bildirilerinizden dolayı teşekkür ediyor, sizleri ağırlamaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğumuzu bir kez daha yinelemek istiyorum. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Rektörümüzün konuşmalarının ardından; Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ljiljana Markovic,  aynı fakültenin öğretim üyesi Prof. Dr. Joseph Haldane birer konuşma yaptı.  Açılış konuşmalarının ardından  ‘TRT Sıraç Türkmenleri Belgesel Film’inin yönetmen ve yapımcısı Gülşen Saru’nın kısa film gösterimi yer aldı. Daha sonra, 23 Eylül 2017 tarihine kadar  sürecek olan ‘1. Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu’nun oturumlarına geçildi.