Üniversitemizde Nevşehir Belediyesi’nin Ev Sahipliği ile Düzenlenen “Aracı Şehirler Bölgesel Forumu” Başladı

21 Eylül 2017 3501
Üniversitemizde Nevşehir Belediyesi’nin Ev Sahipliği ile Düzenlenen “Aracı Şehirler Bölgesel Forumu” Başladı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) tarafından düzenlenen Aracı Şehirler Orta Doğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel Forumu, Nevşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin yanı sıra 13 ülkeden 200’e yakın belediye başkanı, yerel yönetim temsilcisi ve akademisyenin katılımı ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür  ve Kongre Merkezi’nde başlayan  forumun açılışında UCLG (MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman’ın, ev sahipliği yapmasından dolayı Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e teşekkür ederek başladığı,  kültürel, tarihsel ve doğal açıdan mükemmellik taşıyan bir bölgede böyle bir forumun yapılmasından memnuniyet  duyduklarını dile getirdiği konuşmasının ardından;   Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Murat Göktürk  ve Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, UCLG Aracı Şehirler Forumu Başkanı ve  Şafşavan Belediye Başkanı Mohamed Sefiani, UCLG Başkanı   Parks  Tau, UCLG Saymanı ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker birer konuşma yaptı.

“Farklı Din, Dil ve İnançların Bir Arada Yaşayabileceği Bir Dünya”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptığı konuşmada;  Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi olarak Kapadokya bölgesindeki tarihsel mirası gelecek nesillere aynı güzellikle aktarmanın çabası içerisinde olduklarını söyledi. Aracı şehirlerin yürütülen siyasetin ve sosyal gelişmişliğin etkin şekilde ortaya konulmasında vazgeçilmez bir önem taşıdığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’in de dile getirdiği gibi Hacıbektaş Veli’nin ‘Düşmanının bile insan olduğunu unutma’ düşüncesi etrafında farklı din, dil ve inançların bir arada yaşayabileceği bir dünya oluşumuna da önemli katkı sağlayabileceğine inandığını kaydetti.

“Mazlum İnsanların Aracı Şehirlerinin Sesleri de Dünyada Yankı Bulmalı”

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş da böyle bir forumun Nevşehir’de yapılmasından dolayı Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e teşekkür etti. Vali Aktaş, kendilerinin mevzuatın kendilerine verdiği yetkiler doğrultusunda şehirleri imar etme çalışması yaptıklarını dile getirdi. Aktaş, bugün özellikle İslam dünyasına yönelik ortaya konulmaya çalışılan insanlık dışı uygulamalara karşı özellikle İslam coğrafyasına hitap eden UCLG(MEWA) gibi teşkilatların etkin şekilde tüm dünyaya mazlumların sesini duyurmasını istedi.

“Bu Şehre Aşık Olacaksınız”

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, tarihi, doğası, kültürel değerleri ile dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Nevşehir’in ‘Düşmanının bile insan olduğunu unutma’ düşüncesini ortaya koyan Hacı Bektaş Veli ‘nin evrensel çağrısının yapıldığı bir şehir olduğunu belirtti. Her şeyi ile Allah’ın bir lütfu olarak gördükleri Nevşehir’in tabiatın nakış nakış işlendiği, gönül insanlarının şehri olduğunu dile getiren Ünver, “Bu şehri ziyaret eden herkesin bu şehre aşık olacağına inanıyorum. Burası insanların aşklarına kavuştuğu bir şehir. Nevşehir ziyaretiniz ne ilk ne de son olacaktır;  Bölgeyi gezdiğinizde eminim ki  bu şehre aşık olacaksınız. Nevşehir’de böylesine önemli bir forumda bulunmanızdan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

UCLG Başkanı  Parks  Tau da, Nevşehir’de bulunmaktan ve böyle önemli bir  foruma katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Aracı kentlerin yapısal anlamda daha güçlü olmaları adına dayanışma ve aralarındaki bilgi paylaşımını en üst noktalara ulaştırmaları düşüncesi içerisinde olduğunu aktaran Tau, metropol ve daha küçük şehirler arasında ekonomi başta olmak üzere kültürel ve sosyal gelişimlerde de önemli bir konumda bulunan aracı şehirlerin sorunlarının en temel anlamda çözümü amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

UCLG Saymanı ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’de, forumun katılımcı ülkelere hayırlı olmasını temenni etti. Köşker yaptığı konuşmada, “Tabi ki bugün burada aracı şehirleri konuşuyoruz, aracı şehirler önemli. Aracı şehirler hem demokrasinin gelişmesi anlamında hem de özgürlüklerin gelişmesi,   ekonominin eşit dağılması anlamında kişilerin ülke katkısına fayda sağlaması anlamında önemlidir. Gelişen dünyada metropoller üzerinde büyük yoğunluk kazanan sanayi ve gelişim; büyükşehirlerin oluşması milyonları ifade eden 10-15 milyon nüfuslu şehirlerin oluşmasından sonra adaletsiz dağılımdan dolayı şehirlerde kutupları önleyici tek şehir modeli ara şehirlerdir ” diye konuştu.

Daha sonra forumun düzenlenmesine yaptığı katkılardan dolayı Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e UCLG (MEWA) Başkan ve yöneticilerince çeşitli hediyeler takdim edilirken, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de forum organizasyonuna katkıda bulunanlara çeşitli hediyeler takdim etti.

Forumun ilk günü ‘Aracı şehirlerde Göç Yönetimi’   ve ‘Aracı Şehirlerin Ulusal Düzeyde Kalkınmaya Katkısı ‘ başlıkları altında tematik oturumlar düzenlenecek.

Uluslararası forumun yarınki bölümünde de ‘Marka Aracı Şehirler’, ‘Aracı Şehirlerde SKH (nin Yerelleştirilmesi’ konu başlıklarında oturumlar yapılacak.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin de katıldığı uluslararası forum yarın yayımlanacak deklarasyonun ile sona erecek.