NEVÜ Rektörü Bağlı, Akademik Bakış'a Konuk Oldu

15 Ağustos 2018 3269
NEVÜ Rektörü Bağlı, Akademik Bakış'a Konuk Oldu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, CRI TÜRK’te Doç.Dr. Michael Kuyucu'nun hazırlayıp sunduğu Akademik Bakış programının konuğu oldu.

İşte Prof. Dr. Mazhar Bağlı'nın açıklamalarından satır başları;

-Bizim ülkemizde insanlar eğitimin çok önemli toplumsal mobilite sağladığına inanıyorlar ve görüyorlar.

-Matematik ve musiki konusunda hakikaten çok mahrum kalmışız. Topluma matematiği sevdirecek, bireyleri matematiğe sevdirecek, öğrencilerin matematik kabiliyetini ön plana çıkaracak özel eğitim programlarının uygulanması gerekiyor. Bizde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak bu konuyla ilgili çok önemli çalışmalarımız var.

-Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2007 yılında kuruldu. 20 bin öğrencimiz, 650 akademisyenimiz ve bin çalışanımız var. Orta Anadolu'da bulunan en parlak üniversitelerden biriyiz. Nevşehir kendi başına Türkiye'nin en güzel destinasyonlarından birisidir.

-Üniversitemiz bünyesinde başka hiçbir üniversitede olamayan Hacı Bektaş Veli Enstitüsü bulunuyor. Diğerlerinde sadece araştırma merkezleri var. Göreve geldikten sonra enstitüde gerekli çalışmaları yaptık. Alevi Bektaşi kültürü ilgili yüksek lisans programı açtık. Önümüzdeki dönem doktora programı başlatmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz.

-Üniversitemizin iki rekabet üstünlük alanı var. Diğer üniversitelerden farklı olarak. Bunlardan bir tanesi Hacı Bektaş Veli, Alevilik-Bektaşilik diğeri de turizm.

-Üniversitemizde Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Turizm Fakültesi olmak üzere 7 fakültemiz var. Ayrıca Hukuk Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi içinde onay geldi, yakında o bölümlere öğrenci almaya başlayacağız.

-Turizm Fakültemiz, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri ile eşsiz özelliklere sahip tarihi Kapadokya bölgesinin merkezi durumunda bulunan Nevşehir ilinde kurulmuştur. Fakülte'nin kuruluşu, Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Nevşehir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun kurulduğu 1984 yılına dayanmaktadır. Fakülte bünyesinde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri yer alıyor.

-Nevşehir ve İpek Yolu, dünyanın siyasetini, kültür dokusunu, toplumsal yapısını büyük oranda değişliklere uğratmış olan ya da etkileyen unsurlardır. Bu kapsamda üniversitemizde her yıl geleneksel hale getirdiğimiz Uluslararası İpekyolu Akademik Çalışmalar Sempozyumu düzenliyoruz.

-Yeni bir dünya kurulduğu açıkça görülüyor. Gelecek 20 yıl içinde ekonomi başta olmak üzere güç dengeleri açısından sıralamalar değişecek. Eksen Asya'ya doğru kayıyor. Şu an birinci sırada yer alan ABD dördüncü sıraya gerileyecek. Çin, Hindistan, Japonya ve ABD gibi bir sıralama olacak. Batının tabiri caizse cazgırlığının bir nedeni de bu.

-Türkiye'nin 250 yıllık Batılaşma serüveninin iki temel hedefi vardı. Bunlar insan hakları diğeri de demokrasi.  15 Temmuz'da Türkiye hiç kimsenin beklemediği bir şekilde demokrasiye sahip çıktı. Batı ne yaptı? Terör örgütlerinden yana tavır aldı. Bana göre 250 yıllık maske düştü. Ciddi anlamda bir kırılma yaşandı.

-Yeni bir denklem kurulacak ve Türkiye'de bu denklemde onurlu bir aktör olarak yerini alacaktır.

-Yüksek Öğretim Kurulu, her üniversitesinden bir hedef bölge seçmesini istedi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak bizlerde Çin ve Japonya bölgesini seçtik. Önümüzdeki dönemlerde Çin Dili ve Edebiyatı bölümü açacağız. Konfüçyüs Enstitüsü ile görüşmelerimiz devam ediyor. Konfüçyüs Enstitüsü'nü üniversitemiz bünyesinde de açmak istiyoruz.

-Adaylara gerçekçi olmalarını öneriyorum. Sevdikleri mesleği seçimlerini tavsiye ediyorum. Tercih ederken gelecekte ne yapmak istiyorlar onu düşünsünler. Ayrıca hangi şehirde yaşamak istiyorlar. Buna göre tercih etsinler.

-Adayların Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'ni seçmelerini isterim. Nevşehir Türkiye'nin en güzel ve en güvenli kentidir. Üniversite olarak öğrencilerimize en iyi eğitimi vermek dışında hiçbir amacımız yok.