NEVÜ’de ‘4. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi’

22 Kasım 2018 2960
NEVÜ’de ‘4. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi’

Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanlığı ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) işbirliğinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ev sahipliğinde ve desteğinde gerçekleştirilen “4. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi” başladı.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen kongrenin açılışına; Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Kıdemli Albay Yüksel Yiğit, İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder, 46 farklı ülkeden akademisyenler ve davetliler katıldı.

Kongre açılış konuşmasını yapan Kongre Tertip Heyeti Başkanı Dr. Taha Eğri “Bugün önemli bir kongrenin 4’üncüsünü Nevşehir’de gerçekleştirmekten dolayı öncelikle heyecanımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yükseköğrenim alanında eğitim hareketliliği her yıl artış gösteriyor. 1975’de dünya çapında 800 bin olan yurt dışı öğrenci sayısı günümüzde 5 milyona ulaşmış durumda. Uluslararası eğitim hareketliliği bu anlamda öğrencilerin yeni bilgi arayışı, tecrübe kazanma umudu ve iş sektörünün kalifiye eleman arayışı olarak karşımıza çıkıyor. YÖK kayıtlarına göre ülkemizde 125 bin civarında yabancı uyruklu öğrenci  okumakta ve artık Türkiye misafir öğrencilere ev sahipliği yapmakta. Bu bağlamda bugün düzenlediğimiz uluslararası öğrenci kongresi de ülkemizde okuyan lisansüstü eğitimine devam eden misafir öğrencilerimizi bir araya getiren bir platform olması açısından önemlidir” dedi.  

İlmi Etüdler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder de; Bugün tarihi bir coğrafyada, çok sesli, çok kültürlü ve çok renkli bir bilgi paylaşımı şöleninde bulunmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelip Türkiye’de eğitimlerine devam eden değerli kardeşlerimizin çok kıymetli çalışmalarını sunacağı  ‘4. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi’nde herkes etnik kimliği, cinsiyeti, milliyeti, dili ve dini ne olursa olsun kendi fikirlerini özgürce paylaşma imkanı bulacak" şeklinde konuştu. 

Kültürümüzdeki  'ilim tahsil etmenin ibadetlerin en kıymetlisi' olduğuna dair hadisi şeriflerin önemine vurgu yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise konuşmasında  “Biz aynı zamanda ilim tahsil etmeyle ilgili yolculuk yapmanın kıymetli ve ibadet olduğuna inanıyoruz. Keza bu konuyla ilgili çeşitli hikayeler ve anlatılarla büyüdük. Başka bir dünyadan veya başka kültürden sizin kültürünüzle muhatap olan insanlara en güzel şekilde muamele edilmesinin ve ağırlamanın gerekli olduğuna inanan ve bunu hakikatte icra eden bir kültürden geliyoruz. Aynı şekilde bulunmuş olduğumuz coğrafya yani Kapadokya bunun en büyük kanıtlarından birisidir. Vaktiyle Doğu Roma İmparatorluğunun zulmünden kaçan Hristiyanların gelip buraya sığındığını ve burada kendilerine  güvenli bir liman oluşturduklarını biliyoruz. Aynı şekilde Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’nin uzak doğudan gelerek burada da farklılıkların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde  yaşatılmasıyla ilgili ilk felsefi düşünceyi, ilk hoşgörünün çekirdeğini oluşturan adımı başlattığını da biliyoruz. Bir kolunda aslan ve bir kolunda ceylan olmasının mantalitesi, iki farklı düşüncenin barış içerisinde nasıl yaşatılabileceğinin imalarını içerdiğini biliyoruz. Nevşehir’de ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde böyle bir hoşgörü ortamının oluşması ümidiyle sizleri burada ağırlamaktan mutlu ve memnun olduğumuzu belirtmek isterim.” dedi.

Rektör Bağlı konuşmasının devamında;  “Ülkemizin Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanlığının özellikle yurt dışından gelen öğrenciler ile ilgili çalışmaları bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve bir akademisyen olarak bizlere inanılmaz gurur veriyor. Biz bu coğrafyada ve bugün dünyanın içinde bulunduğu en derin krizlerden birisi olan düşünceyle, felsefeyle ve inançla ilgili büyük bir handikapın yaşandığı bir süreçte, dünyanın kayıp hafızasını barındıran bir coğrafyada, bir kültürün üzerinde ve bir medeniyetin mirasçıları olarak burada bulunuyoruz. Doğuda da batıda da insanlık adına çok büyük bir kriz ve açmaz var. O da şudur ki, bütün insanları kuşatabilecek evrensel standartlarda bir değer üretmek, kurucu gücün “Hak” olduğuna inanan bir sosyolojiyi yada düşünceyi egemen kılmak için çaba gösteren bir toplum yok karşımızda. Doğuda da yok batıda da yok. Geçtiğimiz ay AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger üniversitemizdeyken kendisine de  ‘250 yıldır demokrasiyle ilgili bizden talepleriniz oldu ve bizim toplumumuz da 15 Temmuz’da canını ortaya koyarak demokrasiye sahip çıktı.  Siz Batılılar demokrasiden yana tavır alan bir toplumun yanında yer almadınız ama terör örgütünün yanında oldunuz. Dolayısıyla bizi artık inandıramazsınız ve bu çifte standartlarınızı artık hiçbir şekilde gideremezsiniz” dedim. Bu sadece bizim için bir kriz değil, bütün insanlık için bir krizdir. Ben şimdi sizlere ‘Batılar size demokrasi getiriyorlar’ desem, sizlerin hoş bir şekilde tebessüm ederek ‘Aman hocam ne yapıyorsunuz?, bizim rahatımızı ve huzurumuzu kimse bozmasın!’ diyeceğinizi biliyorum. Doğuda da aynı şekilde insanlık adına, insanlığın geleceği adına büyük krizler var. Bu insanlığın geleceğini kurtaracak en kritik adımın ve en kritik bilginin mevcut olduğu yer burasıdır. Biz dolayısıyla burada bu kayıp hafızayı sizinle paylaşmak ve insanlığın geleceğine bir vizyon oluşturmak, insanlığı kurtaracak bir düşüncenin ve evrensen bir değerin  üretilmesine katkıda bulunacak sizleri birer nefer olarak görerek birlikte bu sosyolojiyi ve düşünceyi oluşturacağımıza inanıyorum” dedi. 

Kongrenin gerçekleştirilmesinde destek verenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanı Abdullah Eren, de; İlkini 2015 yılında Hacettepe Üniversitesinde, ikincisini 2016 yılında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesinde, üçüncüsünü İstanbul Medeniyet Üniversitesinde gerçekleştirdiğimiz kongremizin dördüncüsünü  en anlamlı bir tanesi de Nevşehir’de, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde gerçekleştiriyoruz. Bundan öncesi etkinlikler faydalı sonuçlar doğurdu ve inanıyorum ki iki gün boyunca siz kıymetli öğrenci kardeşlerimiz sunacağınız  bildirilerle de faydalı bir şekilde dördüncü toplantımızı gerçekleştireceğiz.  Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu, Türkiye’nin yurt dışındaki öğrenci hareketliliğini organize ve koordine eden, bunun politikalarını ve stratejilerini öğreten bir kurumdur. Diğer taraftan dünyada 6.5 milyon yurt dışında Türk yaşıyor ve bunun 5 milyonu Avrupa’da. Buradaki vatandaşlarımızın sorunlarına ilişkin hem içerde hem de dışarda politikalar üretip, projeler uygulamaya çalışan bir kurumuz.  Ben bu kurumun başkanı olarak şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türkiye ve dünya için uluslararası öğrenci hareketliliğin en nihai amaçlarından bir tanesi farklı bilgi ve bilimlerin paylaşılması ve kültürel bilgi birikimine katkı sunulmasıdır. Esasen uluslararası eğitim hareketliliği bu paylaşım ve katkı yaptırmanın da bir yöntemidir. Dünyamızı ve içerisinde yaşadığımız yer küreyi nasıl anlamlandıracağımız konusunda kendi kültür ve tecrübelerinin daha üstün ve mutlak şekilde evrensel olduğunu iddia eden Batı ülkeleri, tam da bu sebeple uluslararası öğrenci hareketliliğine son derece önem veriyorlar. Çünkü dünyaya nasıl bir anlam verileceği konusunda maalesef çok sayıda insanın zihninde baskın gelebilen fikirler aynı zamanda dünyamızın kazananlarını ve kaybedenlerini de belirleyebiliyor. İşte bugün bizleri bir araya getiren, sizleri bu salona getiren sosyal bilimler kongresi çok büyük bir öneme sahip” diye konuştu.  

Dereceye Girenlere Başarı Sertifikaları Verildi 

Konuşmaların ardından Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar,  Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı tarafından Türkiye’de eğitimlerine devam eden uluslararası öğrencilerin kültürel uyumluluğu için gerçekleştirilmiş olan ‘Uluslararası Öğrenci Kent Rehberi’ yarışmasında dereceye girenlere başarı sertifikalarını takdim ettiler.

Daha sonra moderatörlüğünü Dr. Süleyman Güder’in yaptığı ve NEÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ın konuşmacı olarak katıldığı kongrenin ‘Türkiye’de Yükseköğretimin Uluslararasılaşma Vizyonu’ başlıklı açılış paneli gerçekleştirildi.