Rektör Bağlı: 15 Temmuz Dirilişin ve Direnişin Adıdır

11 Eylül 2019 2534
Rektör Bağlı: 15 Temmuz Dirilişin ve Direnişin Adıdır

“15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri” kapsamında öğretmen ve okul idarecilerin katıldığı konferansta konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı,  “O gece bu milletin ‘Allahu Ekber’ sedaları ile bir kez daha yeniden uyanışına hep birlikte şahitlik ettik. 15 Temmuz dirilişin ve direnişin adıdır” dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri” kapsamında Nevşehir merkez, merkeze bağlı ilçe, köy ve kasaba okullarında görev yapan okul idarecileri ve öğretmenlere yönelik iki grup halinde düzenlediği konferansın ikinci gününe de konuşmacı olarak katıldı.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde; Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, İl genelinde görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin hazır bulunduğu konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Türkiye’de toplumsal dinamikler açısından demokrasi tarihi eski olmasına rağmen siyasi alandaki uygulaması henüz yeni. 1950’de tek partili dönemin sona ermesiyle birlikte halk, kendi kaderini belirleme yetkisini Adnan Menderes ile Demokrat Parti’ye verdi. Bu duruma tahammül edemeyenler darbe yaparak bu ülkenin seçilmiş ve halkın kendi iradesiyle seçtiği Başbakanı idam etmiştir. Aslında orada idam edilen sadece Adnan Menderes değil, halkın kendi iradesiydi. 1960 yılındaki darbe, ülkenin farklı siyasi ve ideolojik dinamiklerini de tamamen boğdu. Daha sonraki süreçlerde iktidar olan seçilmişlere karşı çeşitli bahane ve düzmeceler ile darbe teşebbüsleri gerçekleştirildi. Bütün bunlar yaşanırken dünyaya özgürlük ve demokrasi dersi veren Avrupa’dan hiç ses çıkmadı” dedi. 

Bağlı devamında “Tarihimiz boyunca milletin kendi iradesi ile iktidar olan seçilmişlere karşı dış ve iç odaklı yürütülen girişim 15 Temmuz’da yeniden tekrarlanmak istedi. Ancak darbelerden çok çeken milletimiz, FETÖ terör örgütü maskesiyle yapılan bu girişime karşı hiç tereddüt etmeksizin sokaklara çıkarak direndi. Kuşkusuz 15 Temmuz darbesi sadece bir darbe değil, aynı zamanda bir işgal girişimiydi. Bunun farkına varan milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın kendilerini sokaklara davet etmesiyle de tankların ve tüfeklerin önüne kendini siper etti. Ben İstanbul’daydım ve o gece insanlarımızın tarifsiz bir cezbeye kapılmışçasına sokaklara akın ettiğini gördüm. O gece bu milletin ‘Allahu Ekber’ sedaları ile bir kez daha yeniden uyanışına hep birlikte şahitlik ettik. 15 Temmuz dirilişin ve direnişin adıdır” diye konuştu.

Konferans, Rektör Bağlı’nın konuşmalarının ardından kendilerine Nevşehir İl Milli Eğitim Murat Demir’in plaket takdimiyle son buldu.