NEVÜ’de ‘Hayvanları Koruma ve Hayvanlara Bilinçli Yaklaşım’ Konulu Konferans

23 Ekim 2019 2983
NEVÜ’de ‘Hayvanları Koruma ve Hayvanlara Bilinçli Yaklaşım’ Konulu Konferans

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hayvan Hakları Koruma ve Yaşatma Kulübü (NEVUHAYKOR) tarafından ‘Hayvanları Koruma ve Hayvanlara Bilinçli Yaklaşım’ konulu konferans düzenlendi.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde, Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sayın Tekin Keçeci ve Anadolu Hayvan Hakları Konfederasyonu  (HAYKONFED) Nevşehir İl Temsilcisi Sevinç Dörtkol’un davetli konuşmacı olarak yer aldığı konferansa akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hayvan Hakları Koruma ve Yaşatma Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Küçükdeveci yaptı. Küçükdeveci, “NEVÜ Hayvan Hakları Koruma ve Yaşatma Kulübü, yönetim kurulunda bulunan değerli öğrencilerimiz ile birlikte hayvanların yaşam haklarını korumak için çaba gösteriyor. Birlikten kuvvet doğar diyerek bu kulübü kurmaya ve hayvanların yaşam haklarını savunmaya karar verdik. Ekolojiyi bozmadan hayvanların yaşam haklarını korumak, beslemek, kısırlaştırmak, tedavilerine katkıda bulunmak ve sahiplendirmek gibi konular kulübümüzün asıl amacını oluşturmaktadır. Ancak üniversitemiz içerisindeki ve çevresindeki hayvanların korunması, beslenmesi ve kısırlaştırılması gerekiyorsa tedavilerinin yaptırılması da önceliğimizdir. İlerleyen zamanlarda bu çabalarımız Nevşehir genelinde tüm hayvanlar için olacaktır. Bu konferansımızda sizlere hayvanları korumak, hayvanlara yardım ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sayın Tekin Keçeci ve Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Nevşehir İl Temsilcisi Sevinç Dörtkol kısa bir eğitim verecek olup, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

2009 yılında kurulan Nevşehir Veteriner Hekimler Odası’nın 94 üyesi ve Nevşehir genelinde 42 klinik ile evcil ve sahipsiz hayvanlara hizmet verdiğini söyleyen Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tekin Keçeci, “Sokak ve sahipsiz hayvanlarla ilgili gerçekten de  Nevşehir’in çok büyük eksiklikleri vardı. Bu eksiklikler son dönemde Sevinç hanımın çabaları ve Nevşehir Belediyesi ile Nevşehir İl Özel İdaresinin katkılarıyla giderilmeye başlandı. Bunlardan en önemlisi de Anadolu’da tek olan ve ülkemize örnek olacak bir barınağın da ilimize kazandırılması.  Güzel şeylerin yapılması ve hayvanların hayat kalitesinin arttırılması tabi ki insanlık için bir yerde gereklilik. Onların temiz suya, kaliteli gıdaya ulaşabilmesi ve en önemlisi bizim kendimize insan diyebilmemiz için bunları yapmamız gerekiyor” dedi.  

Keçeci devamında , “Ülkemizde farklı etkinliklerle kutlanan ‘Hayvan Hakları Günü’ ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Son yıllarda hayvan haklarına yönelik değişik temaların ortaya çıkması ve toplumsal duyarlılığın arttırılması çok güzel. Hayvanları koruma adına 5199 sayılı bir kanun var ve bu 2004 yılında yayınlandı. Bu kanun evcil ve sokak hayvanlarının acı ve ıstırap çektirilmeden yaşatılması, onların en temel ihtiyaçlarının karşılanması gibi bütün tanımları içeriyor. Bu 5199 sayılı kanuna hayvan severliğin temeli de diyebiliriz. Tabii düz bir hayvan sever olmanız yetmiyor ve hayvan koruma gönüllüsü olabilmeniz için de 5199 sayılı kanunda bazı parametreler var. Sizler kulüp veya bireysel olarak bunun için başvuruda bulunarak alacağınız eğitim ile birlikte birer hayvan koruma görevlisi oluyorsunuz. Yani sizin hayvan severliğiniz bir nevi resmiyet kazanıyor” diye konuştu.

Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Nevşehir İl Temsilcisi Sevinç Dörtkol ise, “Anadolu Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Nevşehir İl Temsilcisi ve aynı zamanda bir hayvan koruma görevlisi olarak, Orta Anadolu Hayvan Hakları konusunu gözetmek ve canlara yardımcı olabilmek adına gönüllü olarak çalışmaktayım. Sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesinden tedavisine kadar birçok alanda resmi kurumlar ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği ve koordinasyon sağlamaktayım. HAYKONFED olarak amacımız, toplumun her kesiminin bütün canlıların yaşam hakkına saygı duymasını sağlamak, sokak hayvanlarının bakım ve rehabilitasyonlarının yapıldığı modern bakım evlerinin kurulmasını sağlamak, sokaklarda beslenme odaklarının oluşturulması için yerel yönetimler ile koordineli çalışmak, hayvan haklarıyla ilgili farkındalık oluşturmaktır. Hayvanlara karşı şiddetin önüne geçebilmek de başlıca görevlerimiz arasındadır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından konferans, Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tekin Keçeci ve Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Nevşehir İl Temsilcisi Sevinç Dörtkol’a, NEVÜ Hayvan Hakları Koruma ve Yaşatma Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Küçükdeveci'nin plaket takdimiyle sona erdi.