Rektör Bağlı, Yozgat Bozok Üniversitesi Tarafından Düzenlenen ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Paneli’ne Katıldı

18 Kasım 2019 2718

Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” dolayısıyla Yozgat Bozok Üniversitesi  tarafından akademik camia ve Yozgat il protokolunun katılımlarıyla ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Paneli’ düzenlendi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın panelist olarak katıldığı panel öncesi Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı anısına “Bilimsel Mirasımız” konulu Linol Baskı, Yağlıboya ve Portre Resim sergisinin açılışı yapıldı.

Moderatörlüğünü Yozgat Bozok Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ’ın yaptığı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Dere’nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, Prof. Dr. Sezgin’in bilim dünyasına katkılarının yanı sıra örnek şahsiyet ve yaşamından kesitler sunuldu.

Panele konuşmacı olarak katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı konuşmasında İslam bilim tarihinde Müslüman bilim insanlarının icatlarının neden önemli olduğu? ve günümüzde Müslüman toplumlarının içinde bulunduğu durumu nasıl değiştirebiliriz? konularına değindi. Prof. Dr. Mazhar Bağlı,  Batı’nın çifte standartlı yapısı, demokrasiyi bir kalkan ve maske olarak kullanarak dünyaya kendi çıkarları ekseninde şekil vermeye devam ettiğini gördüklerini belirterek Batı’nın, Müslüman dünyaya sahip olduğu kin ve öfkesinin insanlık için çok ciddi risk barındırdığını söyledi. Bunun yanı sıra Doğu’nun teknolojik olarak gelişmesi ve giderek kutsaldan geriye ve uzağa düşmüş olmasının da ciddi riskler barındırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Bağlı şunları söyledi: “Dolayısıyla bu iki açmazı aşabilecek sosyal bir dokuya, kültürel birikime ve kayıt hafızaya ihtiyaç var. Onun da Nevşehir’de Yozgat’ta ve Yozgat Bozok Üniversitesi öğrencilerinde bulunduğuna inanıyorum. Kısacası insanlığın kayıt hafızasının Türkiye’de olduğuna inanıyorum. Bize özgüven ve inanç gerekmektedir. Biz geleneksel yapıdaki var olan temel kültürel kodlarımız ve değerlerimize geri dönmek veya modernize etmek suretiyle yeniden hayatımıza egemen kıldığımızda bu iki sorunla mücadele edebiliriz. Bu ise bizim tarihte bu tip krizlerle nasıl mücadele ettiğimiz ve insanlığa neler ürettiğimizin bilinmesiyle mümkündür. Fuat Hocamızın bu anlamdaki mirası çok kıymetli bir hazinedir. O halde bizim bütün insanlık için yeni bir teknoloji üretecek ve yeni bir ortak payda ve siyasal sistem üretecek arayışın içerisinde olmamız gerekir. İnsanlığın bir kaybı ve problemi var. İnsanlığın bu kayba şifa bulacağı reçete bulacağı yer biziz. Bu konuda Fuat Sezgin hocanın bize göstermiş olduğu ışığın bunun farkındalığı oluşturma konusunda bize sağlamış olduğu imkânlara minnetle, şükranla ve rahmetle anmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Dere de konuşmasında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı, İslam Bilim ve Medeniyet Tarihi üzerine çalışma kararı alma süreci ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışma yöntem ve disiplini hakkında bilgi verdi.

Panelin sonunda Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse tarafından katılımcı panelistlere günün anısına plaket takdim edildi.