NEVÜ Hacıbektaş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Yönelik Teknik Gezi

04 Aralık 2019 2135
NEVÜ Hacıbektaş Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Yönelik Teknik Gezi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’ye bağlı Hacıbektaş Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü öğrencilerine yönelik teknik gezi düzenlendi.

Teknik gezi; Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Özlem Deniz Beştaş’ın koordinesinde Öğr. Gör. Alper Görgün ve Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı programı öğrencilerinin katılımıyla Kızılırmak nehri üzerinde kurulmuş ve Nevşehir'in 2. büyük enerji santrali olan Avanos Regülatörü ve Cemel Hidroelektrik santraline düzenlendi.

Elektrik üretimi için kullanılan hidroelektrik santraller (HES) arasında önemli bir yeri olan akarsu tipi hidroelektrik santralini tanımak ve yerinde deneyimlemek amacıyla düzenlenen gezide ilk olarak santral işletme müdürü, mühendisleri ve teknik ekibi tarafından santralin kurulumu, bakım-onarım işlemleri, yıllık üretim verileri, şalt sahalarında oluşabilecek arızalar ve koruma önlemleri gibi farklı konularda bilgilendirmeler yapılmış daha sonra Kızılırmak nehri üzerinde santrale gelecek olan suyun tutulduğu ve düzenli bir şekilde iletim kanalına aktarıldığı regülatör kısmı ve iletim kanalı ardından kumanda odası ve santral kısmı incelendi.

Sektördeki yetişmiş eleman eksikliğinin de tartışıldığı gezide uzman tekniker ve teknisyenlere duyulan ihtiyaçtan bahsedilip öğrencilerin bu konuda kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği üzerinde duruldu.

Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Özlem Deniz Beştaş, Teknik gezi kapsamında öğrencilerin derslerde öğrendikleri bilgileri uygulamalı eğitimlerle pekiştirme imkânı bulduklarını ve mezuniyet sonrasındaki çalışma alanlarını teşkil eden işletmeleri tanıma fırsatı yakaladıklarını ayrıca Yüksekokul bünyesinde yıl boyunca farklı yerlere çeşitli teknik gezilerin yapılacağını belirtti.