Rektör Bağlı BİLSEM Öğrencilerine İslam Bilim Tarihi ve 15 Temmuz’u Anlattı

25 Aralık 2019 2299
Rektör Bağlı BİLSEM Öğrencilerine İslam Bilim Tarihi ve 15 Temmuz’u Anlattı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında öğrencilerle buluştu.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, davetli konuşmacı olarak  Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM)’i ziyaret etti.  Rektör Bağlı’yı ziyaretlerinde BİLSEM Müdürü Ahmet Emre Ergin, öğretmenler ve öğrenciler karşılarken, kendisine öğrenciler tarafından çiçek takdim edildi.

Okul Müdürü Ergin ile bir süre görüşen  Rektör Bağlı daha sonra konuşma yapacağı öğretmenlerin ve öğrencilerin hazır bulunduğu okulunun konferans salonuna geçti. 

Konuşmasında, İslam Medeniyetinin bilim ve teknolojiye sağlıdığı katkılara yer veren Rektör Bağlı, İslam ve Türk Dünyası tarihinde önemli bir yere sahip olan şahsiyetlerden İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilim tarihine yönelik yaptığı çalışmalarına da değindi.

Bağlı, “Köklü bir tarihe sahip olan milletimizin siz değerli genç evlatlarının, İslam Bilim tarihinde icatlar gerçekleştiren alimlerin, mucitlerin hangi icatları yaptıklarını bilmesi ve öğrenmesi gerekiyor. Müslümanlar özellikle orta çağda çok önemli keşiflerde bulunurken, önemli icatları da ortaya çıkarmışlardır. Müslümanların bu keşif ve icatları da  yaşadığımız günümüz dünyasında teknolojiye büyük ölçüde yön vermiştir. Bu nedenledir ki  sizlerden beklentimiz, ne kadar önemli bir mirasa sahip olduğunuzun farkına ve bilincine sahip okuyan ve araştıran bireyler olmanızdır. 

İşte bu zengin mirası bizlere ve sizlere aktaran önemli şahsiyetlerden birisi de Prof. Dr. Fuat Sezgin’di. Kendisi bütün İslam dünyasında Müslüman âlimlerin 800 civarında keşif ve icatlarının neler olduğunu ömrünü adayarak ortaya çıkardı. Bununla kalmayarak Batının sahiplendiği bir çok keşif ve icadın Müslümanlar ve Türkler tarafından bulunduğunu kanıtladı.  Uzunca bir süre Avrupa’da Batı dünyasına bunları anlatan ve 2010 yılında Türkiye’ye gelirken de bütün dünyadan topladığı eserlerini Türkiye’ye getirmek isteyen Sezgin, maalesef  bazı eserlerini getirilemedi. Ancak kendisinin çok değerli notları, belge ve bilgilerinin Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

15 Temmuz hain darbe girişimine de değinen Rektör Bağlı, Türkiye’nin 15 Temmuz’da dünyanın hiçbir ülkesinde ve hiçbir toplumunda görülmeyecek büyük bir kahramanlık destanı gösterdiğini ancak Türkiye’ye her daim “Demokrasinizi ilerletin” diyen Batılı devletlerin büyük bir kısmının bunu görmezlikten gelerek demokrasiden yana değil terör örgütünden yana tavır aldıklarını söyledi.