Rektör Aktekin, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisini Gezerek Yetkililerden Bilgi Aldı

27 Temmuz 2020 2211
Rektör Aktekin, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisini Gezerek Yetkililerden Bilgi Aldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisi Koordinatörü Prof. Dr. Sezen Aksöz eşliğinde “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisini” gezerek yetkililerden bilgi aldı.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi içerisinde yer alan ve Cezerî tarafından tasarlanmış, Kilitli Sandık, Dört Sürgülü Kapı Kilidi, Kayıkçılı Su Saati, Takiyyüddin tarafından tasarlanmış, Dişli Çark Mekanizmalı Vinç, Perpetuum Mobile (Devri Daim Makinesi) ve Selâhaddîn-i Eyyûbî döneninde düzenlen Denge Ağırlıklı Mancınık (Ok Atarlı) gibi birçok prototipin yer aldığı Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sergisini gezen Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin eserler hakkında bilgi aldı.

Kilitli Sandık

Cezerî tarafından tasarlanan “Kilitli Sandık” bugün çağdaş şifreleme tekniklerinin de atası sayılabilecek bir şifreli kilit sistemine sahiptir. Bilim tarihçileri Cezerî’den önce bu tür şifreleme sistemlerine rastlanmadığını belirtmektedir. Şifre kilitli bu sandığın kapağında dört ayrı şifre ünitesi bulunmaktadır. Her bir ünite üç halkadan oluşmaktadır ve bu halklarda seçilmiş 16 harf bulunmaktadır. Şifreyi bilmiyorsanız 281 trilyon olasılığı denemeniz gerekecektir. Bu da günümüzdeki 48 bit güvenlik sistemleri ölçüsünde karmaşık bir şifreleme sisteminin göstergesidir.

Dört Sürgülü Kapı Kilidi

Yine Cezerî tarafından tasarlanan “Dört Sürgülü Kapı Kilidi” bugünkü modern kilit sistemlerinin öncüsü olduğu bilinmektedir. Bu sistem ahşap ya da demir dört sürgüden oluşmaktadır. Bu sürgülerin her biri sağ, sol, yukarı ve aşağı olmak üzere dört ayrı yöne hareket etmektedir. Göbek kısmında anahtarın çevirdiği bir dişli çark, dört sürgüyü de açmakta veya kapatmaktadır. Ayrıca burada bulunan ayrı bir düzenek, kapının iç taraftan açılmasını veya sürgülenmesini engellemektedir. Bu nedenle, kapı kilidinin anahtarı olmadan sürgülerin elle hareket ettirilmesi mümkün değildir.

Ayrıca, tasarım atölyesinde  ortaöğretim öğrencileri için atölye çalışmalarında kullanılacak materyaller de  yapılacaktır.  Bu materyallerdeki amaç;  öğrencilere bilim kitaplarındaki kaybolan birçok bilginin prototiplerini yaparak, öğrencilere uygulamalı olarak göstermek, öğrencilerin bu prototiplerden ilham alarak yeni bilgilere ışık tutmasını ve yaşadığı hayatın içindeki bilime odaklanmasını sağlamaktır. Böylece karşılaştığı bir problemi yapılacak olan bir prototipteki bilimi kullanarak çözüm getirmesi hedeflenmektedir.

Diğer eserler hakkında tarihsel ve teknik bilgi almak ve onları kullanarak tarihimize bir gezi yapmak için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tüm Nevşehir halkını bu sergiyi gezmeye davet ediyor.