Rektör Aktekin “Güvercinkayası Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri”ni Gezerek İncelemelerde Bulundu

04 Eylül 2020 2220
Rektör Aktekin “Güvercinkayası Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri”ni Gezerek İncelemelerde Bulundu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin beraberindeki heyet ile katıldığı açılış töreninin ardından “Güvercinkayası Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri”ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Alandaki atölyeleri ve laboratuvarları da gezen Rektör Aktekin, Güvercinkayası kazılarında alan yöneticisi olarak uzun yıllar görev yapan, 2018 yılından itibaren de kazı başkan yardımcılığını üstlenen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Fen Edebiyat Fakültesi (FEF), Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Pınar Çaylı’dan “Güvercinkayası Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri” hakkında bilgi aldı.

“Güvercinkayası Prof. Dr. Sevil Gülçur Deneysel Evleri”nin ‘Deneysel Ev’ modelinin en güzel ve etkileyici örneklerinden biri olduğunu ifade eden Aktekin,  yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Dr. Pınar Çaylı’yı tebrik ederek NEVÜ Arkeoloji Bölümünden çok sayıda öğrencinin bu projede yer alarak mesleki deneyim kazanmasındaki katkıları için kendisine teşekkür etti.

Güvercinkayası Kazıları ve Çevre Araştırmaları

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yürütülen Güvercinkayası Kazıları ve Çevre Araştırmaları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sevil Gülçur başkanlığında 1996 yılında başlatılmıştır. 2017 yılında tamamlanan arazi çalışmalarının ardından yayınlara ve kültür sektörüne ait projeler sürdürülmektedir.

Günümüzden yaklaşık 7000 yıl öncesine tarihlenen Güvercinkayası kaya üstü yerleşmesi (Orta Kalkolitik Dönem-cal.C14 M.Ö. 5200-4810), Anadolu modeli kentlerin nasıl gelişmiş olabileceği konusunda değerli bilgiler sağlamaktadır. Uluslararası bir ekiple yürütülen çalışmalarda öncelikli hedefler arasında, arkeoloji öğrencilerinin alan ve atölye çalışmalarıyla mesleki deneyim kazanmaları yer almaktadır.

NEVÜ-FEF Arkeoloji Bölümü

Güvercinkayası kazılarında alan yöneticisi olarak uzun yıllar görev yapan, 2018 yılından itibaren de kazı başkan yardımcılığını üstlenen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Fen Edebiyat Fakültesi (FEF), Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Pınar Çaylı’nın yönlendirmesiyle, NEVÜ Arkeoloji Bölümünden çok sayıda öğrenci de 2014 yılından itibaren bu projede yer alarak mesleki deneyim kazanmaktadır. Projede uzun yıllardan itibaren atölye yöneticisi ve bilim ekip üyesi olarak görev yapan Aksaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Işıl Demirtaş da 2019 yılından itibaren Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerini bu projeye dâhil etmiştir.

Güvercinkayası Ören Yeri

Mamasun Barajı göl alanı içinde bulunan Güvercikayası ören yeri, su seviyesine bağlı olarak kış aylarında bir ada görünümü almakta dolayısıyla yoğun tahribata açık durumdadır. Bu özelliğiyle sadece bahar ve yaz aylarında ziyaret edilebilen ören yerinde koruma, onarım ve sergileme imkânları kısıtlıdır. Bu bağlamda 2012 yılında Demirci Kasabası’nda (Gülağaç-Aksaray) bulunan kazı ve araştırma merkezi bahçesinde yıllar içinde yapımı süren deneysel evler bu yıl bir açık hava müzesi olarak düzenlenerek Demirci Kasabası’na ve Aksaray Kenti’ne kazandırılmıştır. Birbirine bitişik üç evden oluşan sergi alanı, kazıda açığa çıkarılan iki yapının birebir iç donanımlarıyla, diğer yapı ise Güvercinkayası’nın 25 yıllık sürecini anlatan bilgi panoları ve etnografik malzemelerle düzenlenmiştir.