NEVÜ Dr. Öğr. Üyesi Suad Başbuğ’un TÜBİTAK 3501 Proje Başarısı

09 Aralık 2020 1534
NEVÜ Dr. Öğr. Üyesi Suad Başbuğ’un TÜBİTAK 3501 Proje Başarısı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Suad Başbuğ’un yürütücüsü olduğu projesi, “TÜBİTAK 3501- Kariyer Geliştirme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

NEVÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Suad Başbuğ’un yürütücüsü olduğu “Dış Mekan Uzak Mesafe Nesnelerin İnterneti Uygulamaları İçin Yeniden Ayarlanabilir ve Yönlü Anten Sistemlerinin Tasarımı ve Kablosuz Foto Kapan Ağı Uygulaması” isimli projesi “TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı” kapsamında desteklenecek.   

Başbuğ’un desteklenmeye hak kazandığı projesi kapsamında, dış mekan uzak mesafe nesnelerin interneti (IoT) sistemlerinin daha etkin ve verimli bir haberleşme gerçekleştirebilmesi için üç farklı özgün anten sistemi tasarlanıp geliştirilecek. Tasarlanması planlanan antenler, IoT sisteminin ağ geçidi modülü için yatay düzlemde 360° tarama kapasitesine sahip 8 elemanlı bir dairesel anten dizisi, 4 farklı yöne anahtarlanabilen tekrarlayıcı anteni ve sistem nesneleri için geliştirilecek yönlü bir anten olacak. Söz konusu nesne anteni tasarımının küçük, portatif ve gizlenebilir olması ek hedefler arasında olacak. Ayrıca, bu projede tasarlanıp üretimi gerçekleştirilen üç farklı anten sisteminin performansını gerçek bir uygulama ile test edebilmek için IoT mantığı ile çalışan kablosuz bir foto kapan ağı geliştirilecek.

Söz konusu sistem temel olarak ağ geçidi yardımı ile bütün nesneleri tarayacak ve görüntü yakalamış olanlardan ilgili resim dosyası kayıtlarını kablosuz bir şekilde çekecek. Sistem ihtiyaç halinde tekrarlayıcılar vasıtası ile haberleşebilecek bir tarzda programlanacak. Ayrıca ağ geçidi elde ettiği verileri internet üzerinden ilgililerle paylaşacak. Doğası gereği gizli ve insansız bir görüntü kaydetme cihazı olan foto kapan, bu projede önerdiğimiz kablosuz yapı sayesinde satıh ve sınır güvenliği için bir savunma aracı haline gelebilecek potansiyeli de barındırmakta.