MYO İstişare Toplantılarının Yirmi Altıncısı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Lideri Üvez’in Katılımı ile Gerçekleştirildi

09 Nisan 2021 1249
MYO İstişare Toplantılarının Yirmi Altıncısı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Lideri Üvez’in Katılımı ile Gerçekleştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürleriyle başlattığı istişare toplantılarının yirmi altıncısı Hacıbektaş MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Çiçek’in moderatörlüğünde çevrim içi olarak yapıldı.

Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, MYO Müdürleri, Daire Başkanları, Araştırma Merkezi Müdürleri, Akademik ve İdari personelin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya,  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Avrupa Kapsayıcı Politikalar ve Yatırımlar Türkiye Lideri Mehmet Üvez davetli konuşmacı olarak katıldı.

“Özel Sektörün Gözünden Becerilerin Dönüşümü ve Okul-Sektör İş Birliği” hakkında konuşan Üvez, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Ofisinde Kapsayıcı Yatırımlar ve Politika Girişimlerinden sorumlu olarak, Avrupa Birliği fonları, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşların Türkiye’ye sağladığı fonlar ve kredilerin denetiminde ve izlenmesinde görev yaptığını belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın, Türkiye’nin de kurucusu olduğu uluslararası bir finans kuruluşu olduğunu, dağılan Sovyetler Birliği ile birlikte ortaya çıkan yeni devletlerin pazar ekonomisine geçişi ve özel sektör alt yapısının oluşturulması amacıyla 1991 yılında Londra’da ortaya çıktığına değinen Üvez, zaman içinde bu amacın kalkınmanın finansmanı yönünde değiştiğini, geniş bir coğrafyada yaklaşık 38 ülkede faaliyet gösterdiğini ve 70’ten fazla sayıda ülke ile ortaklık kurduğunu ayrıca Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Komisyonu’nun da bankanın kurumsal olarak hissedarı olduğunu söyledi. 

Ağırlıklı kurucu ülkeleri ve sermayedarlarının büyük ölçüde Avrupa ülkeleri olması nedeniyle bankanın adının ‘Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ olduğunu, fakat Avrupa ülkeleri haricinde Amerika, Tayvan, Japonya, Hindistan, Çin, Estonya ve Mısıra kadar çok geniş bir hissedar yapısının bulunduğunu söyleyen Üvez, Türkiye’nin de çok büyük bir hissedar ülke olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bankada yönetim kurulunda kendisi ile birlikte Azerbaycan, Kırgızistan, Moldova ve Romanya’yı temsil ettiğini iletti.

Bankanın kuruluş amacı dolayısıyla özel sektörü finanse eden bir kalkınma kuruluşu olduğunu, proje finansmanı üzerinde çalıştığını, yasaklı sektörler olan tütün ve savunma sanayi gibi belli alanlar dışında tarım, madencilik, enerji, alt yapı yatırımları, imalat sanayi, inşaat, turizm ve uluslararası lojistik gibi birçok sektörde faaliyet gösterdiğini söyleyen Üvez,  bankanın Türkiye’de 2009 yılında faaliyet göstermeye başlayarak hızlı bir ivme ile faaliyetlerine devam ettiğini, 2009 ile 2021 yılı Mart ayına kadar 13.5 milyar Euro’luk kümülatif bir yatırımı olduğunu, bu yatırımın %90’ının özel sektöre verildiğini ve genelde orta ve uzun vadede kredi verildiğini iletti. Kamuya yönelik de belediyelerin metro, feribot gibi ulaşım, alt yapı faaliyetleri ve enerji alanlarında finansmanların sağlandığını belirten Üvez, ayrıca ticari bankaların tematik alandaki kadın girişimciliğinin desteklenmesi, kadın bankacılığının oluşturulması gibi alanlarda kalkınma etkisi oluşturma faaliyetlerinin de olduğunu söyledi.

Bankanın finansman gücünü kalkınma hedefleri ile bir araya getirme hedefinin olduğunu, bu bağlamda gençlerin istihdamı, sosyal olarak dezavantajlı olan engelli bireyler, mülteciler, yaşlanan iş gücü için yatırımlar, vasıta ile ekonomik fırsatlar yaratıldığını söyleyen Üvez,  bu kapsamda gençlerin hedefin önemli bir ayağını oluşturduğunu ve gençlerin beceri gelişimine ve istihdamına önemli derecede teşvik sağladıklarını belirtti.

Aksaray’da Brisa Şirketinin kuracağı fabrika ile sağlayacağı yerel istihdam planı ve staj eğitimi çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışma ve iş birlikleri, yine Tofaş Akademi ile de benzer iş birliği yapıldığını ifade eden Üvez,  ayrıca “İş Hayatında Kadınlar Programı” adı altında kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin sağlanması ve yeni girişimcilik becerilerinin elde edilmesi konusunda proje çalışması yaptıklarını söyledi. Üvez bankanın ayrıca “Türkiye’deki Gençler İçin Kapsayıcı Politikalar Diyalog Programı” ile Avrupa Eğitim Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile stratejik iş birliğine giderek özel sektörün teknik ve mesleki eğitim konularında hükümet ile diyaloga girmesi konusunda rol üstlendiğini, bu bağlamda Banka ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir mutabakat metni imzalandığını, bu işbirliğinde Teknik ve Mesleki eğitim standartlarının geliştirilmesi, Mesleki Yeterlik Merkezlerinin yaygınlaştırılması, yüksek kalitede iş başı eğitim imkânlarının arttırılması ve gençlerin iş yerlerinde kariyer gelişimini sağlaması konularında çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

Nevşehir’de şu an bir yatırım planlarının olmadığını söyleyen Üvez, ancak gençlerin iş gücüne katılımı ve becerilerin geliştirilmesi konusunda Üniversiteden gelen proje olursa değerlendirilebileceğini iletti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Avrupa Kapsayıcı Politikalar ve Yatırımlar Türkiye Lideri Mehmet Üvez’e katılım ve bilgi paylaşımlarından dolayı teşekkür eden MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Çiçek ise, üniversite ve özellikle MYO’larda öğrenim gören öğrencilerin teknik ve mesleki gelişimlerine yönelik ikili işbirliklerine her daim açık olduklarını belirtti.

Toplantı, soru cevap ve değerlendirme konuşmaları ile sona erdi.