NEVÜ Öğretim Üyesi European Venom Network (EUVEN) COS Aksiyonu Çalışma Grubu Üyeliğine Kabul Edildi

24 May 2021 1523
NEVÜ Öğretim Üyesi European Venom Network (EUVEN) COS Aksiyonu Çalışma Grubu Üyeliğine Kabul Edildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Naşit İğci, hayvan zehirleri üzerine yaptığı çalışmalarla 2020 yılında başlayan ve 4 yıl boyunca devam edecek olan European Venom Network (EUVEN) COST aksiyonuna Türkiye'den çalışma grubu (working group-WG) üyesi olarak kabul edildi.

Bilim ve teknoloji alanlarında Avrupa ve ilişkili ülkelerdeki araştırmacılar arasında işbirliğini güçlendirmek için başlatılan ve Türkiye'nin de katılımcısı olduğu COST (The European Cooperation in Science and Technology) aksiyonlarının maddi kaynağı Avrupa Birliği fonlarından sağlanmakta olup, ülkemizdeki koordinatörlüğü TÜBİTAK tarafından yürütülmekte. COST aksiyonları, araştırmacıların belli bir konu çerçevesinde işbirliği yapmaları için bir platform oluşturur ve katılımcıların yapacakları yurtdışı araştırma ziyaretleri, kongre katılımları gibi etkinlikler için maddi kaynak sağlar.

NEVÜ'den Dr. Öğr. Üyesi Naşit İğci'nin de katılımcı olarak yer aldığı EUVEN COST aksiyonunda 27 ülkeden katılımcı yer almakta olup, aksiyonun amacı Avrupa'da hayvan zehri araştırmalarını geliştirerek bu konuda çalışan araştırmacıların işbirlikleri yapmasını sağlamak. Hayvan zehirleri, özellikle tanı ve tedavide kullanılabilecek protein ve peptitleri içermesi açısından önemli bir doğal biyoaktif molekül kaynağı. Bu aksiyon ile hayvan zehri moleküllerinin yeni biyolojik hedeflerinin ortaya çıkarılması, zehir analizinde kullanılan yöntemlerin standart hale getirilmesi ve yeni yöntemlerin oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yapılacak.