NEVÜ’de ‘Yerel Medya ve Etik Çalıştayı’ Düzenlenecek

30 Haziran 2021 2249

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından üniversite öğrencilerinin ‘medya okuryazarlığı’ becerilerini geliştirmek ve yerel basın ile internet gazeteciliği konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bir çalıştay düzenlenecek.

Çalıştayda Türkiye’de yazılı ve görsel basın ile internet gazeteciliğinin tarihine kısaca değinilerek Yerel Medya ve Etik’ teması altında şu konularda oturumlar yapılacak:

  • Türkiye’de yerel basının ve internet gazeteciliğinin tarihçesi
  • Kapadokya ve Nevşehir özelinde yerel basın ve internet gazeteciliği
  • Yerel basının ve internet gazeteciliğinin sorunları
  • Yerel basının ve internet gazeteciliğinin finansal kaynakları
  • Yerel basın ve internet gazeteciliğiyle ilgili mevzuat
  • Yerel basının şehirlerin kültürel ve entelektüel hayatına etkisi
  • Üniversite gençliği, internet gazeteciliği ve yerel basın

Yukarıdaki konu başlıkları çalıştay esnasında hayali kişi ve kurumlar üzerinden senaryo tekniğiyle ele alınacak ve örnek olaylar üzerinden uzman isimler eşliğinde tartışılacak. Çalıştaya üniversitenin farklı bölümlerinden akademisyenler de destek verecek. ‘Yerel Medya ve Etik’ teması altında gerçekleştirilecek oturumlarda ele alınacak bazı konu başlıkları ise şunlar olacak:

Gazetecilik/Muhabirlik ve Etik

- Türkiye’de ulusal ve yerel basında Gazeteci sıfatını taşımak için hangi yasal prosedürler gerekmektedir?

- Bir yayını veya paylaşımı “Haber” yapan nitelikler nelerdir?

- Yüz kızartıcı (örneğin, sahtecilik, taciz, rüşvet ve irtikâp gibi) suçlardan hüküm giymiş kişiler gazeteci sıfatını kullanabilir mi? Bu kişiler, ulusal haber ajanslarının ve meslek kuruluşlarının yerel temsilciliğini yapabilirler mi? 

- Kişilerin gazeteci nüfuzunu kullanarak maddi menfaat temin etmeleri (Örneğin, bedelinin çok altında lüks konut, villa veya araç satın almaları ya da işyeri ve evlerinin kira ücretini ya da ofis giderlerini lehlerinde haber yaptıkları kişi ve kuruluşlara ödetmeleri) etik midir?

Yerel Basın, İnternet Gazeteciliği ve Etik

- Yerel basın ve internet gazeteciliğinin etik standartları nedir? Örneğin, bozuk bir Türkçe ve seviyesiz bir üslupla, dedikodu ve iftira niteliğinde yazılara yer veren web sayfaları yerel basın veya internet gazetesi kategorisine girer mi?

- Şehirlerin entelektüel hayatına hiçbir katkısı olmayan iftira, yalan, çarpıtma ve dedikodu niteliğindeki yazı ve haberleri yayınlayan siteler, ceza almaktan kurtulmak için hangi hukuki boşluklardan yararlanmaktadırlar?

- Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş kişilerin (Örneğin, rüşvet ve İrtikâp suçundan ötürü memurluktan atılmış olan ya da sahtecilik ve taciz gibi suçlardan sabıkası olan kişilerin) gazete görünümünde web sayfası hazırlayarak,  farklı kişi ve kuruluşlar hakkında yalan, çarpıtma, iftira ve dedikodu niteliğinde yazılar yayınlayıp bunlardan değişik yollarla maddi menfaat temin etmeye çalışmaları yerel basın ve internet gazeteciliği algısına nasıl zarar vermektedir?

Yerel Basın-Kamu İlişkisi ve Etik

- Kamu görevlileri, siyasetçiler, STK'lar ve iş insanları yerel basınla ilişkilerinde nelere dikkat etmelidir? Nitelikli yerel basınla niteliksiz olanlar arasında nasıl bir ayrım yapılabilir? (Örneğin, rüşvet, irtikap, sahtecilik ve taciz gibi suçlardan hüküm giymiş sözde gazetecilere röportaj verilmesi, bu tür kişilerin ofislerinin ziyaret edilmesi, onların yönettiği programlara çıkılması, onların sözde gazete ve kanallarına reklam ve ilan verilmesi kamuoyunda nasıl bir izlenime yol açmaktadır? )

- Kamuoyunu bilgilendirme amacı dışında yapılan manipülasyon amaçlı yayınlar (Örneğin, çalıştıkları kurumlarda gayriahlaki karakterleri, hırsları ve dedikodu yapmalarıyla ön plana çıkan kişilerin meslektaşları ve yöneticileriyle ilgili ilettiği dedikodu ve iftira niteliğinde bilgileri isim vermeden haberleştirmek veya bu tür kişilerin takma isimlerle yazdıkları okur yorumlarını denetimsiz olarak yayınlamak) yerel basının ve internet gazeteciliğinin imajını nasıl etkilemektedir?

- Niteliksiz ve manipülatif yayın yapan sözde yerel basın ve internet gazeteciliğine karşı en etkili çözüm: ‘Görmezden gelme ve yok sayma stratejisi’.

Çalıştayda olumsuz örnekler yanında Nevşehir’de yayın yapan ve şehrin entelektüel ve kültürel hayatına katkısı olan, düzgün bir Türkçe ve seviyeli bir üslupla yazılmış yazılar yayınlayan, yalan, iftira, çarpıtma ve dedikodu niteliğinde yazı ve haberlere yer vermeyen yazılı basın ile internet gazetelerinden örnekler verilerek öğrencilerin nitelikli yayıncılık yapan yerel basın ve internet gazetelerini tanıması sağlanacak.

Çalıştaya Nevşehir ve ilçelerinde yayınlanan yerel basın ve internet gazetelerinin sahipleri, yazarları ve çalışanları davet edilerek bu kişilerin tecrübelerini üniversite öğrencileriyle paylaşmaları sağlanacak. İçerik hazırlığına başlanan çalıştay, pandemi koşullarının hafiflemesiyle birlikte NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki farklı salonlarda yüz yüze olarak düzenlenecek.