Rektör Aktekin “Doğayı Öğrenme Mekânı Olarak Nasıl Kullanırız?” Üzerine Konuştu


















Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi yürütücülüğünde Gazi Üniversitesi ve Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Kapadokya Teknopark, Nevşehir ve Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteğiyle TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projeleri kapsamında desteklenen “Güzel Atlar Ülkesinde Doğaya Bilimsel ve Kültürel Bir Yolculuk-2 Projesi” açılış programı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de gerçekleştirildi.
NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü A. Emre Ergin, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Program, proje uzmanları Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü A. Emre Ergin, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Tahir Atıcı ve Prof. Dr. Uygar Kanlı, proje yürütücüsü Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni M. Ela Yalçın’ın yürütülen proje hakkında katılımcılara bilgi vermeleriyle başladı.
“Doğayı Öğrenme Mekânı Olarak Nasıl Kullanırız?”
Proje kapsamında programa davetli konuşmacı olarak katılan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ‘Doğayı Öğrenme Mekânı Olarak Nasıl Kullanırız?” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Eğitim ve öğretimle birlikte doğanın, çevrenin ve birçok faktörün insanın öğrenmesine büyük katkılar sağladığına değinen Rektör Aktekin, “Ben de daha önce Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü olarak görev yaptığım dönemlerde TÜBİTAK’ın danışma ve değerlendirme komisyonunda yer aldım. O dönemlerde de Türkiye’nin her yerinden birbirinden değerli ve güzel proje başvuruları bulunuyordu. Bir projenin hazırlanması, sunulması ve son olarak kabul edilirliği ile birlikte desteklenmeye hak kazanması gerçekten de büyük bir başarı. Bu vesileyle öncelikle bu güzel ve değerli projede yer alan herkesi kutluyorum” dedi.
Aktekin devamında “Genç kuşaklarla doğal yaşamın arasındaki bağların kopmakta olduğu bu zamanda özellikle şehirleşmeyle beraber apartman hayatında çocuklarımız vakitlerini evdeyse telefon, televizyon ve tabletle geçirirken, okullarda sınıf içerisinde geçirmekte. Geçmişte veliler çocuklarına sokaklardan eve gelmeleri için ısrar ederlerken, bugün ise tam tersi ve veliler çocuklarına dışarı çıkmaları için ısrarda bulunuyorlar. Geleneksel hayatın, köy hayatının ve kırsal hayatın çok olduğu dönemlerde çocuklar olarak doğayla ve tabiatla daha fazla vakit geçiriyorduk. Yapılan araştırmalara göre zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığımız ile doğayla olan ilişkilerimiz arasında doğal bir bağ var. Nasıl çocukların iyi bir beslenmeye ve yeterli bir uykuya gereksinimi varsa artık doğayla temasa da ihtiyacı var. Biz insanların doğa ve tabiatla iletişim içerisinde ve doğanın içinde olmamız gerekir. Bundan mahrum kalırsak bedenen, ruhen ve sağlık açısından büyük sıkıntılar yaşarız. Onun için doğayla iç içe olmalıyız.
Doğa ve tabiat iyi bir öğretmendir ve insan bilimsel gelişmelerin birçoğunu tabiatı gözlemleyerek keşfetmiş ve geliştirmiştir. Sizler de bulunduğunuz şehirde, gittiğiniz yerlerde çevrenizi, doğayı ve tabiatı gözlemleyerek birçok şey öğrenebilirsiniz” diye tavsiyelerde bulundu.
Rektör Aktekin daha sonra programa katılan öğrencilerin sorularını cevapladı.